Ο κίνδυνος νέων σοκ στον πληθωρισμό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη όσον αφορά τα επιτόκια, δήλωσε με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ.

«Θα μπορούσαμε να απειληθούμε από νέα σοκ τιμών», δήλωσε η Σνάμπελ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg. «Γι’ αυτό είμαστε σε επιφυλακή και δεν έχουμε δεσμευτεί εκ των προτέρων σε μια πορεία σταθερών επιτοκίων, αλλά εξαρτάται από τα δεδομένα».

SOS από την ΕΚΤ: Οι 4 απειλές για το χρέος της ευρωζώνης

Η ΕΚΤ μείωσε το κόστος δανεισμού νωρίτερα αυτό το μήνα και ενώ οι αξιωματούχοι έδωσαν σήμα ότι δεν θα είναι η μόνη μείωση, δεν έχουν προσφέρει πολλές οδηγίες για το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να μειωθούν τα επιτόκια. Οι περισσότεροι τόνισαν τους κινδύνους που παραμένουν για τον πληθωρισμό και τάχθηκαν υπέρ μιας προσεκτικής προσέγγισης.

Το δύσκολο τελευταίο μίλι

Η διαδικασία αποπληθωρισμού είναι πιθανό να είναι «κάπως ανώμαλη», είπε, προσθέτοντας ότι «το περιγράφουμε αυτό ως το δύσκολο τελευταίο μίλι». Η Σνάμπελ δήλωσε ότι ενώ ο πληθωρισμός των αγαθών επιβραδύνεται γρήγορα, οι πιέσεις στις τιμές από τις υπηρεσίες αποδεικνύονται πιο κολλώδεις. Η ΕΚΤ δεν βλέπει ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα φθάσει τον στόχο του 2% πριν από το τελευταίο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η Σνάμπελ. Παρ’ όλα αυτά, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων κατολισθήσεων στην Ελβετία, είναι μεταξύ των πιθανών σοκ από την πλευρά της προσφοράς, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η συσσώρευση εργατικού δυναμικού επιβαρύνει την παραγωγικότητα της εργασίας και αποδυναμώνει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, είπε.

«Τώρα που ο πληθωρισμός υποχωρεί, βλέπουμε ότι η αύξηση των μισθών επίσης σταδιακά χαλαρώνει και δεν υπάρχουν ενδείξεις για ένα σπιράλ μισθών-τιμών όπως είδαμε στη δεκαετία του 1970. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό στον στόχο μας για τον πληθωρισμό. Οι επιχειρήσεις αρχίζουν να απορροφούν το υψηλότερο μισθολογικό κόστος στα περιθώρια κέρδους τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή