Ουκρανία και Γάζα είναι δύο από τους πολέμους που συνέβαλαν στην παγκόσμια μείωση του δείκτη της ειρήνης, ο οποίος επιδεινώθηκε κατά 0,56%. Αυτή είναι η 12η φορά που μειώνεται η ειρήνη τα τελευταία 16 χρόνια.
Σύμφωνα με τον χάρτη της παγκόσμιας ειρήνης, 65 χώρες βελτίωσαν την κατάταξη τους στον δείκτη της ειρήνης, ενώ 97 χώρες επιδεινώθηκαν, σημειώνοντας ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ από τότε που ξεκίνησε ο δείκτης το 2008.
Γιατί ένας πόλεμος με drone στην Ασία θα ήταν διαφορετικός από αυτόν στην Ουκρανία
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που απεικονίζει ο δείκτης υπογραμμίζουν τη σχέση μεταξύ ειρηνικών κοινωνιών και οικονομικής ανάπτυξης, ισχυρότερων νομισμάτων και αυξημένων ξένων επενδύσεων. Η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη ήταν οι πέντε πιο ειρηνικές χώρες, ενώ η Υεμένη ήταν η λιγότερο ειρηνική χώρα το 2023.
Κατά 5% μειώθηκε η παγκόσμια ειρήνη σε σύγκριση με το 2008
Ακόμη, οι αναλυτές αναφέρουν ότι «Σε σύγκριση με το 2008, οι 25 πιο ειρηνικές χώρες ήταν ένα τοις εκατό πιο ειρηνικές το 2024, ενώ οι 25 λιγότερο ειρηνικές χώρες ήταν 7,5 τοις εκατό λιγότερο ειρηνικές.» Η παγκόσμια ειρήνη έχει μειωθεί κατά 4,5 τοις εκατό από το 2008, ενώ, από την άλλη πλευρά, η ασφάλεια βελτιώθηκε ελαφρώς, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και η στρατιωτικοποίηση επιδεινώθηκαν.
Ως προς τις συγκρούσεις αυτές βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 56 ενεργές συγκρούσεις, οι περισσότερες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ λιγότερες συγκρούσεις επιλύονται, είτε στρατιωτικά, είτε μέσω ειρηνευτικών συμφωνιών. Ο αριθμός των συγκρούσεων που λήγουν με αποφασιστική νίκη μειώθηκε από 49% τη δεκαετία του 1970 σε 9% τη δεκαετία του 2010, και εκείνες που λήγουν μέσω ειρηνευτικών συμφωνιών μειώθηκαν από 23% σε 4%.
Μεγαλώνει η διεθνοποίηση των συγκρούσεων
Οι συγκρούσεις διεθνοποιούνται όλο και περισσότερο, με 92 χώρες να εμπλέκονται σε συγκρούσεις πέραν των συνόρων τους, γεγονός που περιπλέκει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η έκθεση αναφέρει ότι «Η διεθνοποίηση των συγκρούσεων οφείλεται στον αυξημένο ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων και στην άνοδο των δυνάμεων μεσαίου επιπέδου, οι οποίες γίνονται πιο ενεργές στην περιοχές τους.»
Πέρυσι, πάνω από 162.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από εσωτερικές συγκρούσεις, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2008. Η Ουκρανία αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ, με 83.000 θανάτους σε συγκρούσεις και με εκτιμώμενο αριθμό τουλάχιστον 33.000 θανάτων για την Παλαιστίνη μέχρι τον Απρίλιο του 2024.
«Οι συγκρούσεις επηρεάζουν αρνητικά την παγκόσμια οικονομία και ο επιχειρηματικός κίνδυνος από τις συγκρούσεις δεν ήταν ποτέ υψηλότερος, επιτείνοντας τις τρέχουσες παγκόσμιες οικονομικές αδυναμίες», δήλωσε ο Steve Killelea, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του IEP. Είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις παγκοσμίως να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση των πολλών μικρών συγκρούσεων πριν αυτές κλιμακωθούν σε μεγαλύτερες κρίσεις.
«Έχουν περάσει 80 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι σημερινές κρίσεις υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να δεσμευτούν οι παγκόσμιοι ηγέτες να επενδύσουν στην επίλυση αυτών των συγκρούσεων», ανέφεραν οι αναλυτές.
Ποιες οι συνέπειες στη παγκόσμια οικονομία
Το Ινστιτούτο Οικονομίας και Ειρήνης (IEP) ανέφερε ότι οι πόλεμοι που διεξάγονται αυτή τη στιγμή, κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία 0,83% περισσότερο από ό,τι το 2022, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 20% των απωλειών του ΑΕΠ από τις συγκρούσεις. «Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον οικονομικό αντίκτυπο της βίας σημειώθηκαν στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, όπου ο συνολικός αντίκτυπος αυξήθηκε κατά 63% και 40% αντίστοιχα», σύμφωνα με την έρευνα.
Ακόμη, η Ουκρανία, το Αφγανιστάν και η Βόρεια Κορέα έχουν αντιμετωπίσει συγκριτικά το υψηλότερο οικονομικό κόστος του πολέμου σε σχέση με το ΑΕΠ τους το 2023, σε ποσοστό 68,6 τοις εκατό, 53,2 τοις εκατό και 41,6 τοις εκατό, αντίστοιχα. «Ο παγκόσμιος οικονομικός αντίκτυπος της βίας ήταν… ισοδύναμος με το 13,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή 2.380 δολάρια ανά άτομο», αναφέρει η έρευνα.
Ποια είναι τα πιο ειρηνικά κράτη στον κόσμο
Σύμφωνα με την έκθεση Ινστιτούτου Οικονομίας και Ειρήνης, τα δέκα πιο ειρηνικά κράτη είναι:
- Ισλανδία
- Ιρλανδία
- Αυστρία
- Νέα Ζηλανδία
- Σιγκαπούρη
- Ελβετία
- Πορτογαλία
- Δανία
- Σλοβενία
- Μαλαισία
Latest News
Τέσσερις στους πέντε πολίτες απορρίπτουν τον Μακρόν - Τι δείχνει έρευνα
Για πρώτη φορά από το 2017 η δημοτικότητα του γάλλου προέδρου πέφτει κάτω από από το 20% - Ανάλογη η απόρριψη και για τον νεοδιορισμένο πρωθυπουργό Μπαϊρού
Δημόσιοι Υπάλληλοι: Έρχεται νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πειθαρχικού συστήματος
Παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη
Ένοχος για κακουργήματα αλλα χωρίς ποινή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ
«Απόλυση χωρίς όρους» για τον Τράμπ - Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν αρνήθηκε να καταδικάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο σε ποινή φυλάκισης ή να του επιβάλει πρόστιμο,
Επικήρυξη Μαδούρο από ΗΠΑ με 25 εκατ. - Νέες κυρώσεις σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας
Η επανεκλογή του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έχει αφισβητηθεί έντονα από την αντιπολίτευση της χώρας
Υπουργικό Συμβούλιο: Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δανεισμού και διαχείρισης δημοσίου χρέους
Τι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Μητσοτάκης: Έρχεται νόμος για τα κρυπτονομίσματα
Τι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2025
Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο
Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του 2025
Γερμανικός Τύπος για Μασκ – Βάιντελ: «Συζήτηση χωρίς αντίλογο»
Από τον «κομμουνιστή Χίτλερ» ως τον αποικισμό του διαστήματος ο Μασκ και η Βάιντελ συνεννοήθηκαν
Νέο πρόβλημα στο μετρό Θεσσαλονίκης
Κατεβασμένα ρολά βλέπουν οι επιβάτες που θέλουν να επιβιβαστούν στο μετρό Θεσσαλονίκης από τον σταθμό του ΟΣΕ.
Τουλάχιστον 10 οι νεκροί στις φονικές πυρκαγιές στο Λος Αντζελες – Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές
Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θανάτων στο Λος Άντζελες θα αυξηθεί