
Τρέχει να καλύψει το «χαμένο έδαφος» στον τομέα της ευρυζωνικότητας η Ελλάδα. Η επίσημη πολιτεία και οι ιδιώτες τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, τους τελευταίους μήνες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την εξάπλωση των δικτύων νέας γενιάς και κυρίως των οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) και του 5G.
Με βάση τα στοιχεία του νέου χάρτη της ευρυζωνικότητας, που διαθέτει πλέον το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή γραμμές FTTH στην Ελλάδα ανέρχονται συνολικά σε περίπου 2,1 εκατομμύρια, σε ένα σύνολο 4.800.000 σταθερών γραμμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Δηλαδή, η κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις φτάνει στο 41%, όταν στις άλλες χώρες της ΕΕ ξεπερνά το 65% ή ακόμα και το 70%.
5G: Aναπτύσσεται μέσω… συγχωνεύσεων
Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που χαρτογραφούνται συστηματικά τα επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη και επέκταση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων σε όλη τη χώρα. Από τη χαρτογράφηση αυτή προκύπτει πως τα νέα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα αναπτύσσονται πλέον με ετήσιο ρυθμό 8%, έναντι 6,5% του μέσου όρου στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η συγκεκριμένη πρόοδος αποτυπώνεται και στις ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DESI και Very High Capacity Network – VHCN).
Από τους παρόχους, ο ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει σχεδόν το 80% των γραμμών FTTH (συνολικά 1,5 εκατ. γραμμές ως το τέλος Ιουνίου 2024), με τις Vodafone και Νova να μοιράζονται το υπόλοιπο 20%, με 320.000 και 259.000 γραμμές, αντίστοιχα.
Εως το 2026, η Vodafone Hellas έχει δεσμευτεί ότι θα εγκαταστήσει 850.000 γραμμές οπτικής ίνας σε σπίτια και επιχειρήσεις, η Cosmote θα διαθέτει 3.000.100 γραμμές οπτικής ίνας, η ΔΕΗ θα αναπτύξει 1.700.000 νέες γραμμές και η Nova 1.000.000 γραμμές. Χονδρικά, η αξία των επενδύσεων αυτών υπολογίζεται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ.
Σχεδιασμός
«Θέλουμε η χώρα μας να αποκτήσει υψηλές ταχύτητες σε ό,τι έχει να κάνει με τη σταθερή τηλεφωνία. Εργαζόμαστε σε πλάνο μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας σε όλη την Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσθέτει ο κ. Παπαστεργίου, λαμβάνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες για συνεργασία με τους παρόχους, οι οποίοι δεσμεύθηκαν για επενδύσεις σε συγκεκριμένα χρηματικά ύψη μέσα στα επόμενα χρόνια, για την κάλυψη ολόκληρης της Ελλάδας με γραμμές FTTH και 5G. Με την ολοκλήρωσή τους, το τηλεπικοινωνιακό τοπίο θα είναι εντελώς διαφορετικό. Παράλληλα, δίνουμε στους πολίτες κίνητρα μέσω προγραμμάτων όπως το Smart Readiness και το Gigabit voucher, ώστε να αναβαθμίσουν τις τηλεπικοινωνιακές τους υποδομές.
Βασικός στόχος, λέει ο Δημήτρης Παπαστεργίου, είναι κάθε πολίτης, κάθε επιχείρηση να έχει πρόσβαση σε υψηλές ευρυζωνικές ταχύτητες. Είναι προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης και της απελευθέρωσης δυνάμεων σε όλη την επικράτεια και στην περιφέρεια. Είναι ο στόχος που έχει τεθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής «Ψηφιακή Δεκαετία 2030». Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων, σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών, θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια και μάλιστα θα ενισχυθεί από την ανάπτυξη του δικτύου νέων εταιρειών στον χώρο (ΔΕΗ), αλλά και την υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ultra-Fast Broadband (UFBB), το οποίο, σε βάθος τριετίας, θα καλύψει περίπου το 18% των νοικοκυριών και επιχειρήσεων της χώρας.
Το 5G
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των δικτύων 5G, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, κατέχοντας μια ισχυρή θέση στην ευρωπαϊκή σκηνή των τηλεπικοινωνιών. Η χώρα έχει ολοκληρώσει την εκχώρηση φάσματος για το 5G στις ζώνες 700 MHz, 3.6 GHz και 26 GHz, κάτι που είναι κρίσιμο για την επίτευξη υψηλών ταχυτήτων και αξιόπιστης κάλυψης.
Αυτή η εκχώρηση περιλαμβάνει υποχρεώσεις κάλυψης, διασφαλίζοντας ότι το 5G θα φτάσει σε ευρεία γεωγραφική περιοχή της χώρας. Η πληθυσμιακή κάλυψη του 5G ξεπερνά το 80% σε όλη την Ελλάδα, ενώ ως το τέλος του χρόνου το ποσοστό αυτό θα ανέβει στο 90%. Ηδη, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η κάλυψη υπερβαίνει το 90%, ενώ συνολικά 37 πόλεις έχουν πάνω από 90% κάλυψη με μέση εθνική ταχύτητα (download) πάνω από 160 Mbps και με μέγιστες τιμές κοντά στο 1Gbps.


Latest News

Έρχεται το 2ο Συνεδριο «Εισηγμένες Εταιρείες» από τη Νομική Βιβλιοθήκη
Το Συνέδριο «Εισηγμένες Εταιρείες» από τη Νομική Βιβλιοθήκη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Απριλίου 2025, διά ζώσης στο Wyndham Grand Athens

Στο τιμόνι της Elpedison, ο Γεώργιος Μίχος - Διαδέχεται τον Νικόλαο Ζαχαριάδη
Ο Γεώργιος Μίχος διαδέχεται τον Νικόλαο Ζαχαριάδη στη θέση του CEO της Elpedison

Υπέγραψαν συμφωνία Μασούτης- Κρητικός - Ένα βήμα πιο κοντά το deal
Τι θα ακολουθήσει την υπογραφή μη-δεσμευτικής δήλωσης προθέσεων μεταξύ των διοικήσεων των εταιρειών Διαμαντής Μασούτης ΑΕ και ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός

Αυξημένο EBITDA κατά 11,4% το 2024 στα 54,9 εκατ. ευρώ για την Austriacard
Η Austriacard Holdings είχε το 2024 προσαρμοσμένα έσοδα αυξημένα κατά 9,7% στα 385,3 εκατ. ευρώ - Πρόταση για διανομή μερίσματος ύψους 0,11 ευρώ ανά μετοχή

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος στηρίζει τη βιομηχανία αλουμινίου - Τι δήλωσε ο Θεοδωρικάκος
Στη συμβολή του νέου αναπτυξιακού νόμου για την ενίσχυση του κλάδου του αλουμινίου στην Ελλάδα, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης

ΚΕΕΕ: Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα Διοικητική Επιτροπή
Η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο ΚΕΕΕ έγινε από τα μέλη της προηγούμενης Διοικητικής Επιτροπής, Ι. Μασούτη, Π. Αγνιάδη, Π. Ραβάνη και Β. Γιαγιάκο

Νέα σελίδα για τη Μπάρμπα Στάθης - Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της από την IDEAL Holdings
Στον όμιλο IDEAL περνά και επισήμως η Μπάρμπα Στάθης, μετά τη χρηματιστηριακή ανακοίνωση της εισηγμένης - Στα 130 εκατ. ευρώ το τίμημα της εξαγοράς

Μεγάλος ο κίνδυνος εθισμού από τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο - Οι δράσεις της ΕΕΕΠ
Στην έκθεσή της για το 2024, η ΕΕΕΠ επικεντρώνεται στη μεγιστοποίηση του θετικού αποτυπώματος της αγοράς τυχερών παιγνίων στην κοινωνία

Μεγάλου (Πειραιώς): Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, όχι περισσότερη γραφειοκρατία
Ο κ. Μεγάλου συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του IIF, όπου ανέδειξε τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη σημασία της ευρωπαϊκής σύγκλισης και τις προοπτικές για το μέλλον

UBS: Η Τράπεζα Πειραιώς στις τοπ επιλογές μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών
Γιατί οι αναλυτές της UBS παραμένουν αγοραστές ελληνικών τραπεζών