Τρέχει να καλύψει το «χαμένο έδαφος» στον τομέα της ευρυζωνικότητας η Ελλάδα. Η επίσημη πολιτεία και οι ιδιώτες τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, τους τελευταίους μήνες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την εξάπλωση των δικτύων νέας γενιάς και κυρίως των οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) και του 5G.
Με βάση τα στοιχεία του νέου χάρτη της ευρυζωνικότητας, που διαθέτει πλέον το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή γραμμές FTTH στην Ελλάδα ανέρχονται συνολικά σε περίπου 2,1 εκατομμύρια, σε ένα σύνολο 4.800.000 σταθερών γραμμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Δηλαδή, η κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις φτάνει στο 41%, όταν στις άλλες χώρες της ΕΕ ξεπερνά το 65% ή ακόμα και το 70%.
5G: Aναπτύσσεται μέσω… συγχωνεύσεων
Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που χαρτογραφούνται συστηματικά τα επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη και επέκταση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων σε όλη τη χώρα. Από τη χαρτογράφηση αυτή προκύπτει πως τα νέα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα αναπτύσσονται πλέον με ετήσιο ρυθμό 8%, έναντι 6,5% του μέσου όρου στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η συγκεκριμένη πρόοδος αποτυπώνεται και στις ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DESI και Very High Capacity Network – VHCN).
Από τους παρόχους, ο ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει σχεδόν το 80% των γραμμών FTTH (συνολικά 1,5 εκατ. γραμμές ως το τέλος Ιουνίου 2024), με τις Vodafone και Νova να μοιράζονται το υπόλοιπο 20%, με 320.000 και 259.000 γραμμές, αντίστοιχα.
Εως το 2026, η Vodafone Hellas έχει δεσμευτεί ότι θα εγκαταστήσει 850.000 γραμμές οπτικής ίνας σε σπίτια και επιχειρήσεις, η Cosmote θα διαθέτει 3.000.100 γραμμές οπτικής ίνας, η ΔΕΗ θα αναπτύξει 1.700.000 νέες γραμμές και η Nova 1.000.000 γραμμές. Χονδρικά, η αξία των επενδύσεων αυτών υπολογίζεται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ.
Σχεδιασμός
«Θέλουμε η χώρα μας να αποκτήσει υψηλές ταχύτητες σε ό,τι έχει να κάνει με τη σταθερή τηλεφωνία. Εργαζόμαστε σε πλάνο μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας σε όλη την Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσθέτει ο κ. Παπαστεργίου, λαμβάνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες για συνεργασία με τους παρόχους, οι οποίοι δεσμεύθηκαν για επενδύσεις σε συγκεκριμένα χρηματικά ύψη μέσα στα επόμενα χρόνια, για την κάλυψη ολόκληρης της Ελλάδας με γραμμές FTTH και 5G. Με την ολοκλήρωσή τους, το τηλεπικοινωνιακό τοπίο θα είναι εντελώς διαφορετικό. Παράλληλα, δίνουμε στους πολίτες κίνητρα μέσω προγραμμάτων όπως το Smart Readiness και το Gigabit voucher, ώστε να αναβαθμίσουν τις τηλεπικοινωνιακές τους υποδομές.
Βασικός στόχος, λέει ο Δημήτρης Παπαστεργίου, είναι κάθε πολίτης, κάθε επιχείρηση να έχει πρόσβαση σε υψηλές ευρυζωνικές ταχύτητες. Είναι προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης και της απελευθέρωσης δυνάμεων σε όλη την επικράτεια και στην περιφέρεια. Είναι ο στόχος που έχει τεθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής «Ψηφιακή Δεκαετία 2030». Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων, σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών, θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια και μάλιστα θα ενισχυθεί από την ανάπτυξη του δικτύου νέων εταιρειών στον χώρο (ΔΕΗ), αλλά και την υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ultra-Fast Broadband (UFBB), το οποίο, σε βάθος τριετίας, θα καλύψει περίπου το 18% των νοικοκυριών και επιχειρήσεων της χώρας.
Το 5G
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των δικτύων 5G, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, κατέχοντας μια ισχυρή θέση στην ευρωπαϊκή σκηνή των τηλεπικοινωνιών. Η χώρα έχει ολοκληρώσει την εκχώρηση φάσματος για το 5G στις ζώνες 700 MHz, 3.6 GHz και 26 GHz, κάτι που είναι κρίσιμο για την επίτευξη υψηλών ταχυτήτων και αξιόπιστης κάλυψης.
Αυτή η εκχώρηση περιλαμβάνει υποχρεώσεις κάλυψης, διασφαλίζοντας ότι το 5G θα φτάσει σε ευρεία γεωγραφική περιοχή της χώρας. Η πληθυσμιακή κάλυψη του 5G ξεπερνά το 80% σε όλη την Ελλάδα, ενώ ως το τέλος του χρόνου το ποσοστό αυτό θα ανέβει στο 90%. Ηδη, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η κάλυψη υπερβαίνει το 90%, ενώ συνολικά 37 πόλεις έχουν πάνω από 90% κάλυψη με μέση εθνική ταχύτητα (download) πάνω από 160 Mbps και με μέγιστες τιμές κοντά στο 1Gbps.
Latest News
Syndea: Αναπροσαρμόζει τα ασφάλιστρα των Ισόβιων Συμβολαίων Υγείας
Η Syndea ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να απορροφήσει σημαντικό μέρος των αυξήσεων, μειώνοντας τον αντίκτυπο στους ασφαλισμένους
Από σήμερα εισιτήριο στο... κινητό - Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλάζει τα δεδομένα στις αθηναϊκές συγκοινωνίες
Με το έργο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το «tap2ride» μετατρέπει το κινητό τηλέφωνο σε εισιτήριο και εισάγει τις συγκοινωνίες της Αθήνας στο μέλλον
Toyota Ελλάς: Αύξηση 39% στις πωλήσεις το 2024
Η Toyota Ελλάς ανακοίνωσε ότι ταξινομήθηκαν 25.626 οχήματα, σημειώνοντας 17,4% μερίδιο αγοράς, το υψηλότερο στην ιστορία της στην Ελλάδα
Νέα συνεργασία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ με σούπερ μάρκετ Θανόπουλος
ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ: Από τις 9 Ιανουαρίου μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου 2025 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερώνεται με κεντρικό μήνυμα το «Το ‘ψαξες;»
Eurobank για «Σπίτι μου ΙΙ»: Νέο μοντέλο εξυπηρέτησης στεγαστικών δανείων
Με το νέο μοντέλο εξυπηρέτησης της Eurobank, ο πελάτης υποβάλει την αίτησή του στο κατάστημα ή μέσω video κλήσης
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Ασφάλεια Hellas Direct: Περισσότερη διαφάνεια με την υπηρεσία gov.gr
Η εταιρία δημιουργεί νέο πρότυπο στην ασφάλεια αυτοκινήτου
Allianz: Απορροφά το 50% των αυξήσεων στα ισόβια συμβόλαια υγείας
Η Allianz αναφέρει ότι περιορίζει τη μέση αύξηση για το 2025, μεσοσταθμικά στο 7% και είναι έτοιμη για διάλογο με τους φορείς
«Θετική εξέλιξη ο αρνητικός πληθωρισμός στα τρόφιμα» - Η ανακοίνωση του ΣΕΒΤ
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της σταθερά πτωτικής πορείας που διαμορφώθηκε σταδιακά μέσα στο 2024, σχολίασε ο ΣΕΒΤ
NN Hellas: Στο 7% η αναπροσαρμογή των ισόβιων προγραμμάτων υγείας
Η NN Hellas αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι θα καλύψει την επιβάρυνση που θα προκύψει από τον περιορισμό της αναπροσαρμογής