Οι επιστήμονες προειδοποιούν διαρκώς τα τελευταία χρόνια ότι πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο συχνά και πιο έντονα, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διαπίστωση πως οι θερμοκρασίες θα είναι από 5,5 έως και 11 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό, προκαλώντας μεγάλες πυρκαγιές αλλά και σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.
Περισσότερες ακραίες βροχοπτώσεις
Για κάθε έναν βαθμό Κελσίου αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, η ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περίπου 7% περισσότερη υγρασία.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα σταγονίδια και βαρύτερες βροχοπτώσεις, μερικές φορές σε μικρότερο χρονικό διάστημα και σε μικρότερη έκταση, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες.
Κλιματική κρίση: Επηρεάζει κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν γίνει πιο συχνές και πιο έντονες στις περισσότερες χερσαίες περιοχές λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για το κλίμα, την IPCC, η οποία επισημαίνει πως αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί με την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας.
Οι επιστήμονες αξιολογούν κατά πόσο μεμονωμένα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα φυσικά όσο και τα ανθρώπινα αίτια.
Καταστροφικές πλημμύρες
Για παράδειγμα, στην περίπτωση των έντονων βροχοπτώσεων που έπεσαν στο Ντουμπάι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Ομάν τον Απρίλιο του 2024, ήταν δύσκολο να συμπεράνει κανείς πόσο ακριβώς έπαιξε ρόλο η κλιματική αλλαγή.
Οι έντονες βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή είναι σπάνιες, γεγονός που προσφέρει στους ερευνητές λιγότερες ιστορικές συγκρίσεις.
Όμως αυτού του είδους τα γεγονότα έχουν γίνει κατά 10-40% πιο έντονα και η κλιματική αλλαγή είναι η πιο πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με την ομάδα World Weather Attribution (WWA), όπως σημειώνει το BBC.
Τον Μάιο του 2024, στη νότια Βραζιλία σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις που οδήγησαν σε εκτεταμένες πλημμύρες, εκτοπίζοντας περίπου 150.000 ανθρώπους. Η περιοχή του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ που επλήγη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις έντονες βροχοπτώσεις, καθώς αποτελεί σημείο συνάντησης τροπικών και πολικών αερίων μαζών.
Ωστόσο, ο ειδικός σε θέματα κλίματος, Φρανσίσκο Ελισέου Ακίνο, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι «αυτές οι αλληλεπιδράσεις έχουν ενταθεί με την κλιματική αλλαγή».
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν θανατηφόρες πλημμύρες στη βόρεια Λιβύη τον Σεπτέμβριο του 2023 έγιναν έως και 50 φορές πιο πιθανές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η πολυετής πολιτική αστάθεια στην περιοχή εμπόδισε επίσης την προετοιμασία για τέτοια γεγονότα.
Θερμότεροι και μακράς διάρκειας καύσωνες
Ακόμη και μια μικρή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάνει μεγάλη διαφορά σε ακραία φαινόμενα καύσωνα.
Καθώς το εύρος των ημερήσιων θερμοκρασιών μετατοπίζεται σε θερμότερα επίπεδα, οι πιο ζεστές ημέρες είναι πιο πιθανές και πιο έντονες.
Τον Απρίλιο του 2024, οι θερμοκρασίες στο Μάλι έφτασαν τους 48,5 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια ενός ακραίου καύσωνα στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, ο οποίος συνδέθηκε με αυξημένες νοσηλείες και θανάτους.
Αυτό το επίπεδο ζέστης δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, διαπίστωσε το WWA, και θα γίνει πιο συχνό καθώς ο κόσμος θα συνεχίσει να θερμαίνεται.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στα χρονικά τον Ιούλιο του 2022, προκαλώντας εκτεταμένες διαταραχές. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά απίθανο χωρίς την κλιματική αλλαγή, σημειώνει το WWA.
Οι καύσωνες γίνονται επίσης πιο μακροχρόνιοι σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και της Βρετανίας. Αυτό μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα των θερμικών θόλων, οι οποίοι είναι περιοχές υψηλής πίεσης όπου ο θερμός αέρας ωθείται προς τα κάτω και παγιδεύεται, προκαλώντας την εκτίναξη της θερμοκρασίας σε μεγάλες περιοχές.
Μια θεωρία υποστηρίζει ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην Αρκτική – η οποία έχει θερμανθεί σχεδόν τέσσερις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο – προκαλούν επιβράδυνση των ισχυρών ανέμων, αυξάνοντας την πιθανότητα θερμικών θόλων.
Ένας θερμικός θόλος αναμένεται να πλήξει το δυτικό τμήμα των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα – επηρεάζοντας περισσότερους από 34 εκατομμύρια κατοίκους στην Καλιφόρνια, τη Νεβάδα, τη Γιούτα και την Αριζόνα.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες θα είναι 5,5-11 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από τις φωτιές που θα προκληθούν.
Μεγαλύτερη ξηρασία
Η σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με συγκεκριμένεςμ μεμονωμένες ξηρασίες μπορεί να είναι δύσκολη. Η διαθεσιμότητα του νερού εξαρτάται από κάτι περισσότερο από τη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις, καθώς τα φυσικά καιρικά συστήματα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Αυτό συνέβη με την ξηρασία στη νότια Αφρική στις αρχές του 2024.
Όμως οι καύσωνες που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή μπορούν να επιδεινώσουν τις ξηρασίες με την ξήρανση του εδάφους. Αυτό κάνει τον αέρα να θερμαίνεται πιο γρήγορα, οδηγώντας σε πιο έντονη ζέστη.
Σε περιόδους καύσωνα, η αυξημένη ζήτηση νερού, ιδίως από τους αγρότες, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την παροχή νερού.
Σε τμήματα της Ανατολικής Αφρικής, υπήρξαν πέντε αποτυχημένες περίοδοι στη σειρά μεταξύ των ετών 2020 και 2022, καθώς η περιοχή υπέστη τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 χρόνων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκτοπιστούν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στη Σομαλία.
Η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει ξηρασίες όπως αυτή τουλάχιστον 100 φορές πιο πιθανές, σύμφωνα με το WWA, ενώ η ανθρωπογενής αύξηση της θερμοκρασίας ήταν επίσης ο κύριος παράγοντας για τη χειρότερη ξηρασία στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα, το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Περισσότερη καύσιμη ύλη για τις φωτιές
Φωτιές εκδηλώνονται φυσικά σε πολλά μέρη του κόσμου. Είναι δύσκολο να γνωρίζουν οι επιστήμονες αν η κλιματική αλλαγή προκάλεσε ή επιδείνωσε μια συγκεκριμένη πυρκαγιά, επειδή και άλλοι παράγοντες είναι επίσης σχετικοί, όπως η μεταβαλλόμενη χρήση γης.
Αλλά η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο πιθανές τις καιρικές συνθήκες που απαιτούνται για την εξάπλωση των πυρκαγιών, τονίζει η IPCC του ΟΗΕ.
Η ακραία, μακράς διάρκειας ζέστη αφαιρεί περισσότερη υγρασία από τα εδάφη και τη βλάστηση. Αυτές οι ξηροθερμικές συνθήκες παρέχουν καύσιμη ύλη για τις πυρκαγιές, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν με απίστευτη ταχύτητα, ιδίως αν οι άνεμοι είναι ισχυροί.
Ο Καναδάς βίωσε μακράν τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών που έχει καταγραφεί ποτέ, το 2023. Η κλιματική αλλαγή υπερδιπλασίασε την πιθανότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών συνθηκών πυρκαγιάς στον ανατολικό Καναδά τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023, οι οποίες βοήθησαν στην εξάπλωσή τους, αναφέρει η WWA.
Η άνοδος των θερμοκρασιών μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης κεραυνών στα βορειότερα δάση του κόσμου, πυροδοτώντας πυρκαγιές.
Οι συνδυασμένες επιπτώσεις της μεταβαλλόμενης χρήσης γης και της κλιματικής αλλαγής σημαίνουν ότι οι ακραίες πυρκαγιές αναμένεται να γίνουν πιο συχνές και έντονες στο μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), το οποίο προβλέπει ότι ο αριθμός των ακραίων πυρκαγιών μπορεί να αυξηθεί έως και 50% έως το 2100.
Πηγή: in.gr
Latest News
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας