REUTERS BREAKINGVIEWS

Το κλαμπ τρισεκατομμυριούχων μεγαλώνει γρήγορα. Πριν από έξι χρόνια, η Apple έγινε το εμβληματικό πρώτο μέλος , λίγο πριν ο τιτάνας του πετρελαίου Saudi Aramco κάνει το ντεμπούτο στο κοινό με 13ψήφια κεφαλαιοποίηση. Λίγοι θα είχαν προβλέψει πέντε ακόμη εισαγωγές τόσο σύντομα, και οι επενδυτές ωθούν ακόμη περισσότερες εταιρείες να συμμετάσχουν.

Η Chipmaker Broadcom οδηγεί ένα κύμα τεχνητής νοημοσύνης ακριβώς όπως η Nvidia, η Microsoft, η Amazon.com, η Alphabet και η Meta Platforms. Η Eli Lilly είναι καθ’ οδόν χάρη στην τρέλα κατά της παχυσαρκίας. Ωστόσο, οι υπερτάσεις που προκαλούν ζαλισμένες αποτιμήσεις θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε απογοήτευση.
Η Broadcom, υπό το αφεντικό Hock Tan, επεκτείνεται μέσω εξαγορών.

Αγόρασε αρκετούς ανταγωνιστές προτού πληρώσει σχεδόν 70 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι για την εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού cloud-computing VMware. Οι συμφωνίες της επέτρεψαν να μειώσει το κόστος και να αυξήσει τις τιμές. Η συνολική απόδοση της εταιρείας 839 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους μετόχους, συμπεριλαμβανομένων των επανεπενδυμένων μερισμάτων, ήταν ένα εντυπωσιακό 3.200% την τελευταία δεκαετία. Τα τσιπ που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη άρχισαν επίσης να κάνουν συγκρίσεις με τη Nvidia, η οποία μόλις ξεπέρασε τη Microsoft ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο και της οποίας η αξία αγοράς των 3,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων υπερβαίνει ολόκληρο τον δείκτη Russell 2000.

Η Lilly, με 847 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαργυρώνει την αυξανόμενη επιθυμία για φάρμακα για την απώλεια βάρους. Το Zepbound, που χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του διαβήτη, απέφερε έσοδα 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Ο μόνος περιορισμός τώρα είναι η παραγωγή, καθώς η αγορά που μοιράζεται με τη Novo Nordisk, οδεύει προς τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs.

Ο διπλασιασμός των αξιών αγοράς της Broadcom και της Lilly σε ένα χρόνο κάνει τις θεματικές επενδύσεις να φαίνονται εύκολες και τις κάπως αυθαίρετες προσδοκίες διασκεδαστικές. Ακόμη και η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ , ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει μέρος του ομίλου, ενισχυμένος από τη μεγάλη κατοχή μετοχών της Apple. Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι οι οπτικές ίνες και τα καπέλα Dow 10.000 ήταν στη μόδα το 1999 και σκοτεινά ειρωνικά μια δεκαετία αργότερα.

Τόσο ο κατασκευαστής τσιπ όσο και ο φαρμακοποιός αντιμετωπίζουν επίσης έγκυρα ερωτήματα σχετικά με το εάν οι αποτιμήσεις τους αντικατοπτρίζουν υπερβολικά υπερβολικές προβλέψεις ανάπτυξης.

Η Lilly διαπραγματεύεται με 18 φορές τα αναμενόμενα έσοδα για τους επόμενους 12 μήνες ή περισσότερο από 3 φορές αυτά της ​​Merck’s, με βάση τα δεδομένα LSEG.

Ωστόσο, η προστασία του με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τελικά θα λήξει και οι ανταγωνιστές θα μπορούσαν να αναπτύξουν καλύτερες θεραπείες ακόμη πιο σύντομα.

Οι μετοχές της Broadcom διαπραγματεύονται με 32 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, ή διπλάσια από τον μέσο όρο των 10 ετών. Τα πιο πρόσφατα τριμηνιαία έσοδά της αυξήθηκαν μόλις 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αφού εξαιρέθηκαν οι συνεισφορές της VMware. Οι πωλήσεις ημιαγωγών αυξήθηκαν κατά 6%. Άλλες εταιρείες που χτίστηκαν γύρω από την αγορά, όπως ο προμηθευτής τυριών και κέτσαπ Kraft Heinz, έχουν αγωνιστεί να διατηρήσουν το επιχειρηματικό μοντέλο. Όλα αυτά κάνουν το θεματικό πάρτι με τέσσερα μέρη να φαίνεται επιεικές.

Από τις 14 Ιουνίου, οι Apple, Microsoft, Nvidia, Alphabet, Amazon.com και Meta Platforms είχαν όλες κεφαλαιοποιήσεις αγοράς άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Η αποτίμηση της εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Saudi Aramco υπερέβη επίσης το όριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners