
Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση αναμονής των στοιχείων για τον πληθωρισμό από την Αυστραλία και την Ιαπωνία αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή της Αυστραλίας τον Μάιο, που αναμένεται την Τετάρτη, θα είναι στο επίκεντρο αφού η διοικητής της Reserve Bank of Australia, Michelle Bullock, αποκάλυψε ότι η κεντρική τράπεζα συζήτησε ακόμη και την αύξηση των επιτοκίων κατά την τελευταία της συνεδρίαση.
Σε περίπτωση που ο πληθωρισμός κινηθεί υψηλότερα από το αναμενόμενο και ωθήσει την RBA να αυξήσει τα επιτόκια, θα είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα της Ασίας που θα το κάνει σε ένα περιβάλλον όπου οι επενδυτές περιμένουν μειώσεις επιτοκίων, εκτός από την Ιαπωνία.
Οι δείκτες
Στις αγορές, τώρα, ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε 0,8%, κλείνοντας στις 7.733,7 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,70% κλείνοντας στις 2.764,73 μονάδες και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έκλεισε κατά 1,31% χαμηλότερα στις 841,52 μονάδες.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,54% στις 38.804,65 μονάδες, ενώ ο Topix έκλεισε κατά 0,57% υψηλότερα και τερμάτισε στις 2.740,19 μονάδες.
Στις υπόλοιπες αγορές, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,80% και το CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έχασε 0,15%.
Η BOJ
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποκάλυψε ότι συζήτησε την αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου για τη νομισματική πολιτική.
Ανέφερε, ωστόσο, «οποιαδήποτε αλλαγή στο επιτόκιο πολιτικής θα πρέπει να εξετάζεται μόνο αφού οι οικονομικοί δείκτες επιβεβαιώσουν ότι, για παράδειγμα, ο ρυθμός πληθωρισμού έχει σαφώς αρχίσει να ανακάμπτει και οι μεσομακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί».
Την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της BOJ, Kazuo Ueda, φέρεται να είπε στο κοινοβούλιο της χώρας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο.
Κίνα
Η Κίνα ανέφερε μείωση 2,8% στα δημοσιονομικά έσοδα για τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 σε σύγκριση με το 2023, από την πτώση 2,7% σε ετήσια βάση την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο.
Μόνο για τον Μάιο, τα δημοσιονομικά έσοδα μειώθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση, ηπιότερα από τη διολίσθηση 3,7% τον Απρίλιο.


Latest News

Βουτιά για ευρωαγορές - Ισχυρό το πλήγμα των δασμών στους περισσότερους κλάδους
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,67% και έκλεισε στις 522,59 μονάδες

Συνεχίζεται το ράλι στα αμερικανικά ομόλογα - Κάτω από το 4% η απόδοση του 10ετούς
Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Βυθίζεται η Wall Street δια χειρός Τραμπ - Περίπου 1,7 τρισ. διαγράφηκαν από τον S&P 500
Στο «κόκκινο» οι χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+ επεκτείνει τις απώλειες που έφεραν οι δασμοί Τραμπ
Το Brent καταγράφει μείωση πάνω από 5%

Ράλι καταγράφει το ευρώ - Ενισχύεται πάνω από 2% έναντι του δολαρίου
Αποδυναμώνεται το δολάριο υπό το βάρος των δασμών Τραμπ - Ενισχύεται το γεν και το ελβετικό φράγκο

«Λυγίζει» και πάλι υπό τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ
Το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει την προσπάθεια αντίδρασης που εκδήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι

Σβήνει τις απώλειες το ΧΑ, ισχυρές στηρίξεις από Coca Cola, Metlen
Η ελληνική αγορά φαίνεται να μπορεί να διαφοροποιηθεί από το παγκόσμιο sell off που πυροδότησε το δασμολογικό τσουνάμι του Αμερικανού προέδρου

Βράχος η Coca Cola συγκρατεί τη βουτιά του ΧΑ
Τα περιθώρια της πτώσης, χωρίς να κινδυνεύσει η μεσομακροπρόθεσμη τάση του ΧΑ, είναι έως τις 1.660 μονάδες

Από την Ασία έως την Ευρώπη - Παγκόσμια βουτιά φέρνουν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές
Η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι καθόλα αρνητική