Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση αναμονής των στοιχείων για τον πληθωρισμό από την Αυστραλία και την Ιαπωνία αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή της Αυστραλίας τον Μάιο, που αναμένεται την Τετάρτη, θα είναι στο επίκεντρο αφού η διοικητής της Reserve Bank of Australia, Michelle Bullock, αποκάλυψε ότι η κεντρική τράπεζα συζήτησε ακόμη και την αύξηση των επιτοκίων κατά την τελευταία της συνεδρίαση.

Σε περίπτωση που ο πληθωρισμός κινηθεί υψηλότερα από το αναμενόμενο και ωθήσει την RBA να αυξήσει τα επιτόκια, θα είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα της Ασίας που θα το κάνει σε ένα περιβάλλον όπου οι επενδυτές περιμένουν μειώσεις επιτοκίων, εκτός από την Ιαπωνία.

Οι δείκτες

Στις αγορές, τώρα, ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε 0,8%, κλείνοντας στις 7.733,7 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,70% κλείνοντας στις 2.764,73 μονάδες και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έκλεισε κατά 1,31% χαμηλότερα στις 841,52 μονάδες.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,54% στις 38.804,65 μονάδες, ενώ ο Topix έκλεισε κατά 0,57% υψηλότερα και τερμάτισε στις 2.740,19 μονάδες.

Στις υπόλοιπες αγορές, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,80% και το CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έχασε 0,15%.

Η BOJ

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποκάλυψε ότι συζήτησε την αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου για τη νομισματική πολιτική.

Ανέφερε, ωστόσο, «οποιαδήποτε αλλαγή στο επιτόκιο πολιτικής θα πρέπει να εξετάζεται μόνο αφού οι οικονομικοί δείκτες επιβεβαιώσουν ότι, για παράδειγμα, ο ρυθμός πληθωρισμού έχει σαφώς αρχίσει να ανακάμπτει και οι μεσομακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί».

Την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της BOJ, Kazuo Ueda, φέρεται να είπε στο κοινοβούλιο της χώρας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο.

Κίνα

Η Κίνα ανέφερε μείωση 2,8% στα δημοσιονομικά έσοδα για τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 σε σύγκριση με το 2023, από την πτώση 2,7% σε ετήσια βάση την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο.

Μόνο για τον Μάιο, τα δημοσιονομικά έσοδα μειώθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση, ηπιότερα από τη διολίσθηση 3,7% τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές