Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση αναμονής των στοιχείων για τον πληθωρισμό από την Αυστραλία και την Ιαπωνία αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή της Αυστραλίας τον Μάιο, που αναμένεται την Τετάρτη, θα είναι στο επίκεντρο αφού η διοικητής της Reserve Bank of Australia, Michelle Bullock, αποκάλυψε ότι η κεντρική τράπεζα συζήτησε ακόμη και την αύξηση των επιτοκίων κατά την τελευταία της συνεδρίαση.
Σε περίπτωση που ο πληθωρισμός κινηθεί υψηλότερα από το αναμενόμενο και ωθήσει την RBA να αυξήσει τα επιτόκια, θα είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα της Ασίας που θα το κάνει σε ένα περιβάλλον όπου οι επενδυτές περιμένουν μειώσεις επιτοκίων, εκτός από την Ιαπωνία.
Οι δείκτες
Στις αγορές, τώρα, ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε 0,8%, κλείνοντας στις 7.733,7 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,70% κλείνοντας στις 2.764,73 μονάδες και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έκλεισε κατά 1,31% χαμηλότερα στις 841,52 μονάδες.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,54% στις 38.804,65 μονάδες, ενώ ο Topix έκλεισε κατά 0,57% υψηλότερα και τερμάτισε στις 2.740,19 μονάδες.
Στις υπόλοιπες αγορές, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,80% και το CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έχασε 0,15%.
Η BOJ
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποκάλυψε ότι συζήτησε την αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου για τη νομισματική πολιτική.
Ανέφερε, ωστόσο, «οποιαδήποτε αλλαγή στο επιτόκιο πολιτικής θα πρέπει να εξετάζεται μόνο αφού οι οικονομικοί δείκτες επιβεβαιώσουν ότι, για παράδειγμα, ο ρυθμός πληθωρισμού έχει σαφώς αρχίσει να ανακάμπτει και οι μεσομακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί».
Την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της BOJ, Kazuo Ueda, φέρεται να είπε στο κοινοβούλιο της χώρας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο.
Κίνα
Η Κίνα ανέφερε μείωση 2,8% στα δημοσιονομικά έσοδα για τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 σε σύγκριση με το 2023, από την πτώση 2,7% σε ετήσια βάση την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο.
Μόνο για τον Μάιο, τα δημοσιονομικά έσοδα μειώθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση, ηπιότερα από τη διολίσθηση 3,7% τον Απρίλιο.
Latest News
Στο φίνις τα κέρδη στην Ευρώπη - Βουτιά για την JD Sports
Το κλίμα όμως παραμένει επιφυλακτικό όσον αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Ανακάμπτει η Nvidia, νευρική η… Wall Street
Τα αποτελέσματα της Nvidia στο μικροσκόπιο της Wall Street
Έξοδο στις αγορές για 11 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Ελλάδα για το 2025
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ περίπου 8 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τις κοινοπρακτικές εκδόσεις και δημοπρασίες ομολόγων
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Ράλι χωρίς φρένα για το Bitcoin - «Βλέπει» τα 100.000 δολάρια
Το Bitcoin καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά άλλο, ενόψει της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ - Έχει εκτοξευθεί κατά 40% από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
UBS: Πώς η εκλογή Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα - Τι συστήνει για μετοχές, χρυσό, ακίνητα
Οι προβλέψεις της UBS για τις αγορές το 2025 - Πώς ανετράπη το σκηνικό από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και ένα δυνητικό δασμολογικό σοκ
Ανοδικά το πετρέλαιο - Οι γεωπολιτικές εντάσεις υπερκαλύπτουν τα αποθέματα των ΗΠΑ
H προσοχή της αγοράς στο πετρέλαιο είναι τώρα στραμμένη στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τις εκτοξεύσεις βρετανικών πυραύλων κρουζ
Νευρικότητα και σήμερα στην Ευρώπη - Καθησυχάζει ο Villeroy της ΕΚΤ
Το κλίμα βαραίνει από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη, αλλά και από τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται καθημερινά