Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street, με την αγορά να προχωρά σε μεγάλες αναπροσαρμογές στη σκιά της δυσκολίας του S&P 500 να βρει ρυθμό, αλλά και εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία των καταναλωτικών δαπανών αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,67% στις 39.410 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,31% στις 5.487 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,09% στις 17.496 μονάδες.

Έρχεται τέλος στο τεχνολογικό ράλι της Wall Street; Αναλυτές απαντούν

Ο S&P 500 παλεύει να μην χάσει την επαφή του με το ιστορικό ρεκόρ των 5.505,53 μονάδων που πέτυχε ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη, ωστόσο, τα σημάδια εξάντλησης της ανοδικής κίνησης έχουν αρχίσει να εμφανίζονται, ιδιαίτερα με την δεικτοβαρή Nvidia. Ο κατασκευαστής τσιπ υποχώρησε 4% την περασμένη εβδομάδα, ενώ σήμερα έχασε πάνω από 5%.

«Η ακραία διακύμανση της μετοχής της Nvidia δεν έχει σχέση με τα θεμελιώδη στοιχεία αυτού του κολοσσού της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά είναι περισσότερο αποτέλεσμα της αίσθησης που έχει η αγορά σχετικά με το πόσο υψηλά έχει κινηθεί η μετοχή και πόσο γρήγορα», σχολίασε η Katie Nixon, CIO της Northern Trust Wealth Management, για την Nvidia.

Ωστόσο, ο ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη έχει ανεβάσει σημαντικά την αγορά φέτος, ακόμη και όταν οι επενδυτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων και την επιβράδυνση της οικονομίας. Ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 15% φέτος.

Η τεχνολογία είχε τη μεγαλύτερη πτώση

Ο κλάδος της τεχνολογίας ήταν αυτός με τη μεγαλύτερη πτώση, σημειώνοντας απώλειες 1,6%. Εν τω μεταξύ, η ενέργεια, τα χρηματοπιστωτικά και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν πάνω από 1%. Οι τίτλοι του Dow, JPMorgan, Goldman Sachs και Chevron ανέβηκαν περισσότερο από 1% έκαστος.

Πέραν των παραπάνω, σήμερα στο επίκεντρο ήταν και η μετοχή της ResMed, η οποία υποχώρησε κατά 11,3% μετά την είδηση ότι το φάρμακο αδυνατίσματος της Eli Lilly μείωσε τη σοβαρότητα της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Εν τω μεταξύ, η Eli Lilly σημείωσε άνοδο κατά περίπου 2%.

Οι επενδυτές θα αναμένουν επίσης τα στοιχεία των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) του Μαΐου, το προτιμώμενο μετρητή πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, το οποίο πρόκειται να δημοσιευτεί την Παρασκευή το πρωί.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, δήλωσε μάλιστα ότι ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από τότε που ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 7%, οι προκλήσεις παραμένουν. Μιλώντας στο Commonwealth Club World Affairs of California στο Σαν Φρανσίσκο, η Daly τόνισε ότι τόσο οι βελτιώσεις της προσφοράς όσο και η μειωμένη ζήτηση έχουν συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, τόνισε ότι η μελλοντική πρόοδος πιθανότατα θα εξαρτηθεί περισσότερο από παράγοντες από την πλευρά της ζήτησης καθώς σταθεροποιούνται τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η αγορά εργασίας, αν και εύρωστη, μπορεί να αντιμετωπίσει πιέσεις εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί πιο επίμονος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street