Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού ομίλου της Ευρώπης απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες των επιχειρήσεων να παραμείνουν «ψύχραιμοι» για τις γαλλικές εκλογές, αναφέροντας ότι ούτε το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν ούτε η νέα αριστερή συμμαχία θα είναι σε θέση να θέσουν σε εφαρμογή τις πολιτικές τους δεσμεύσεις.

Ο Στεφάν Μπουνά, επικεφαλής του Euronext στο Παρίσι, δήλωσε στους Financial Times ότι τα σχέδια τόσο του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα κερδίσει την ψηφοφορία του πρώτου γύρου την επόμενη εβδομάδα, όσο και του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου αποτελούν «ανησυχία για το μέλλον της γαλλικής οικονομίας». Αλλά πρόσθεσε: «Προτείνω σε όλους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να περιμένουν μέχρι τις 7 ή 8 Ιουλίου για να αναλύσουν τα αποτελέσματα».

Πώς βλέπουν οι επενδυτές το πρόγραμμα της Λεπέν – Ποιοι κλάδοι «κινδυνεύουν» περισσότερο

«Δύσκολα μπορώ να φανταστώ ότι σε περίπτωση που μία από αυτές τις δύο δυνάμεις κερδίσει θα μπορέσει να εφαρμόσει όλα όσα υπόσχεται, λόγω ενός συνδυασμού των οίκων αξιολόγησης, των συνδικάτων, της πίεσης από την ΕΕ και της εξουσίας του προέδρου», η οποία θα «μετριάσει τις επιπτώσεις οποιουδήποτε ακραίου ή [άπειρου] κόμματος».

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Cac 40 της Γαλλίας έχει υποχωρήσει κατά περίπου 5%, ενώ το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών ομολόγων έχει εκτοξευθεί από την ανακοίνωση του Μακρόν νωρίτερα αυτό το μήνα.

Στελέχη γαλλικών επιχειρήσεων επιδιώκουν κατ’ ιδίαν να φλερτάρουν τον Εθνικό Συναγερμό, ο οποίος δεν έχει ακόμη εκδώσει επίσημο οικονομικό πρόγραμμα, αλλά έχει δηλώσει ότι θέλει να μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια και ενδεχομένως να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης. Και οι δύο κινήσεις θα είχαν αρνητικές συνέπειες για το ήδη βαρύ δημόσιο χρέος της Γαλλίας. Γαλλικές εκλογές

Εν τω μεταξύ, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), το οποίο είναι επί του παρόντος δεύτερο στις δημοσκοπήσεις για τις γαλλικές εκλογές, έχει προτείνει μια ριζοσπαστική ατζέντα φόρων και δαπανών, η οποία περιλαμβάνει την αύξηση των φόρων πλούτου και κληρονομιάς και την αύξηση του φόρου εισοδήματος για τα υψηλότερα εισοδήματα. Το NFP περιλαμβάνει την Ανυπότακτη Γαλλία, κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές, Πράσινους και Κομμουνιστές.

Ο Μπουνά, ο οποίος ηγείται του Euronext από το 2015 και προηγουμένως εργάστηκε ως τραπεζίτης στη Santander και την Deutsche Bank, δήλωσε ότι το βασικό ερώτημα και για τα δύο κόμματα «είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να βάλουν νερό στη φιλοδοξία τους». Είναι άλλο πράγμα «να προτείνεις πράγματα που ακούγονται ακραία για να ψηφιστούν και άλλο να διοικείς μια χώρα και να έρχεσαι αντιμέτωπος με την πολυπλοκότητα», είπε.

«Ο κίνδυνος ενός μίνι προϋπολογισμού αλά Λιζ Τρας, μιας κρίσης συναλλάγματος δεν υφίσταται λόγω του ευρώ», δήλωσε ο Μπουνά, αναφερόμενος στο χάος στην αγορά χρυσού που προκλήθηκε από την πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου το 2022. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια παρόμοια κρίση εάν το κόμμα της Λεπέν κερδίσει τις εκλογές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή