Η Washington Post υπήρξε επί δεκαετίες ένα σχολείο δημοσιογραφίας αποκαλύπτοντας τεράστια σκάνδαλα, όπως το Watergate, αλλά όταν αγοράστηκε από τον Τζεφ Μπέζος πολλοί άρχισαν να αμφισβητούν αν θα διατηρούσε την ακεραιότητα και τα υψηλά πρότυπα του παρελθόντος.

Τώρα, ο ιδιοκτήτης δισεκατομμυριούχος έκανε τα πρώτα του δημόσια σχόλια μετά την κρίση ηγεσίας που συγκλόνισε την εφημερίδα, αναφέροντας ότι οι επιχειρηματικές πρακτικές πρέπει να εξελιχθούν μετά από απώλεια 77 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεσμεύεται να διατηρήσει τα υψηλά πρότυπα της εφημερίδας.

Washington Post: Η μεγάλη αλλαγή που φέρνει ο Τζεφ Μπέζος

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon εξέδωσε ένα σημείωμα την Τρίτη, αντίγραφο του οποίου έλαβαν οι Financial Times, ως απάντηση στις αυξανόμενες αντιδράσεις εναντίον του Γουίλ Λούις, του διευθύνοντος συμβούλου που επέλεξε για να βάλει τάξη στο ζημιογόνο Μέσο της αμερικανικής πρωτεύουσας. Ο Μπέζος έστειλε το σημείωμα μέσω email με τίτλο «Ποιοτική Δημοσιογραφία» σε δώδεκα ανώτερους συντάκτες της εφημερίδας.

«Ποιοτική δημοσιογραφία» και χασούρα 77 εκατομμυρίων

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κανονικότητα στο The Post. Ο κόσμος εξελίσσεται γρήγορα και πρέπει να αλλάξουμε ως επιχείρηση», έγραψε ο Μπέζος, ο οποίος απέκτησε τον τίτλο για 250 εκατομμύρια δολάρια πάνω από μια δεκαετία πριν.

«Ξέρετε επίσης ότι τα πρότυπά μας στο The Post ήταν πάντα πολύ υψηλά. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει – και δεν θα αλλάξει», έγραψε.

Το σημείωμα ισοδυναμούσε με μια προσπάθεια να καταπνίξει την αυξανόμενη αντίθεση στον Λούις και έναν από τους δύο νέους συντάκτες που επέλεξε για να διευθύνουν την αίθουσα σύνταξης, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για αμφισβητήσιμες ηθικές πρακτικές που χρονολογούνται από τις μέρες τους στον απίθανο κόσμο της βρετανικής δημοσιογραφίας. Φαινόταν επίσης ότι είχε σκοπό να σηματοδοτήσει την υποστήριξη του Μπέζος στον Λούις.

«Έχετε την πλήρη δέσμευσή μου για τη διατήρηση της ποιότητας, της ηθικής και των προτύπων στα οποία όλοι πιστεύουμε», έγραψε ο Μπέζος.

Υπό την ιδιοκτησία του Μπέζος, η Washington Post γνώρισε μια αναγέννηση μετά την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας εκατομμύρια συνδρομητές. Ωστόσο, αγωνίστηκε να διατηρήσει τη δυναμική της, χάνοντας το μισό κοινό της μετά τις εκλογές του 2020 και σημειώνοντας απώλεια 77 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Ο δυσάρεστος κ. Λούις

Η αίθουσα σύνταξης της εφημερίδας έχει επαναστατήσει εναντίον του Λούις, ενός Βρετανού πρώην εξ απορρήτων του Ρούπερτ Μέρντοχ που διορίστηκε εκδότης πέρυσι. Ο Λούις υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος του Dow Jones που ανήκει στον Μέρντοχ και εκδότης της Wall Street Journal από το 2014 έως το 2020, μια περίοδος αύξησης εσόδων και αναγνωσιμότητας για τον οργανισμό.

Ο Λούις νωρίτερα αυτόν τον μήνα αντικατέστησε απότομα την εκτελεστική συντάκτρια Σάλι Μπάζμπι, πυροδοτώντας μια κρίση εμπιστοσύνης σχετικά με την ηγεσία του που συνέχισε να διογκώνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Διάφορα μέσα ενημέρωσης έχουν αναμοχλεύσει τη συμμετοχή του Λούις στο σκάνδαλο των υποκλοπών τηλεφώνων του Μέρντοχ που είχε συνταράξει το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με την ηθική του Λούις και για το εάν είναι ικανός να ηγηθεί ενός από τα πιο διάσημα ειδησεογραφικά ιδρύματα της Αμερικής.

Η Post την Κυριακή δημοσίευσε μια έρευνα για τον Λούις και τον Ρόμπερτ Γουίνετ, τον συντάκτη που διόρισε σε αντικατάσταση της Μπάζμπι, και ανέθεσε στον πρώην αρχισυντάκτη Κάμερον Μπαρ να επιβλέπει την κάλυψη του Λούις. «Καλύπτουμε την Washington Post ανεξάρτητα, αυστηρά και δίκαια. Ο εκδότης δεν έχει καμία ανάμειξη ή επιρροή στις αναφορές μας», ανέφερε ένας εκπρόσωπος σε ανακοίνωση.

Επιφανείς Αμερικανοί δημοσιογράφοι, όπως ο Νίκολας Κριστόφ, αμφισβήτησαν ανοιχτά εάν ο Λούις μπορεί να συνεχίσει ως εκδότης και διευθύνων σύμβουλος της Post. Ωστόσο, αυτή η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στον Μπέζος, ο οποίος φωτογραφήθηκε αυτή την εβδομάδα στη Μύκονο, με την αρραβωνιαστικιά του Λόρεν Σάντσεζ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή