
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά, κατάχρηση επιρροής και υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ, κατηγορίες τις οποίες χαρακτήρισε “παράλογες και αβάσιμες”, αναφέρουν οι Financial Times.
Η έρευνα που αφορά τον Γερμανό οικονομολόγο Χόγιερ, ο οποίος ηγήθηκε της τράπεζας της ΕΕ επί δώδεκα χρόνια, διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), η οποία ασχολείται με τις έρευνες περί κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ. Η ΕΤΕπ αποτελεί τον βραχίονα δανεισμού της ΕΕ και τον μεγαλύτερος πολυμερή αναπτυξιακό δανειστή στον κόσμο.
Μπαίνει «κόφτης» στις δαπάνες του Κράτους – Τι σημαίνει για επιδόματα και ενισχύσεις
Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του στην τράπεζα, ο Χόγιερ διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην αναδιαμόρφωση των δραστηριοτήτων της προς μια πιο πράσινη ατζέντα, ενώ παράλληλα αντιτάχθηκε στις εκκλήσεις να αναλάβει περισσότερους κινδύνους. Τον διαδέχθηκε η Νάντια Καλβίνιο, πρώην αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, τον Δεκέμβριο, στο τέλος της δεύτερης θητείας του.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των Financial Times, ο Χόγιερ δήλωσε: «Οι ισχυρισμοί εναντίον μου είναι εντελώς παράλογοι και αβάσιμοι. Αναμένω τώρα να διερευνηθούν πλήρως και να διευκρινιστούν και ζητώ από την ΕΤΕπ να συνεργαστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Συνεργάζομαι πλήρως με τις αρχές και απαιτώ από αυτήν πλήρη διευκρίνιση των γεγονότων».
Η υπόθεση αυτή είναι μία από τις πιο προβεβλημένες που έχει δρομολογήσει η EPPO, η οποία, όπως και η ΕΤΕπ, εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Το γραφείο του εισαγγελέα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η ΕΤΕπ ήρε την ασυλία δύο πρώην υπαλλήλων της, ώστε να ερευνηθούν για υποψίες διαφθοράς, κατάχρησης επιρροής και υπεξαίρεσης κονδυλίων της ΕΕ. Ο δικηγόρος του Χόγιερ, Νικόλαος Γαζέας, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος είχε «ζητήσει ρητά την άρση της ασυλίας του».
Ο Γαζέας δήλωσε ότι το αντικείμενο της έρευνας αφορούσε την αποζημίωση που καταβλήθηκε σε αποχωρήσαντα υπάλληλο της ΕΤΕπ, μια συμφωνία που είχε υπογραφεί από τον Χόγιερ. «Από νομικής άποψης, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι νομικές προϋποθέσεις για την έναρξη ποινικής έρευνας από την EPPO είναι πολύ χαμηλές», δήλωσε. «Επομένως, δεν είναι ασυνήθιστο από νομικής άποψης ο υπογράφων μια συμφωνία να γίνεται και υποκείμενο σε μια έρευνα. Ο πελάτης μου δεν συμμετείχε ποτέ στις διαπραγματεύσεις γύρω από την αποχώρηση του υπαλλήλου».


Latest News

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση