Οι γαλλικές τράπεζες παραμένουν σταθερές, παρά το ξεπούλημα των επενδυτών που προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Η ρευστότητα και η κεφαλαιακή ισχύς των τραπεζών δεν έχουν επηρεαστεί από τις πρόσφατες κινήσεις της αγοράς, δήλωσε ο Βιλερουά. Ειδικότερα, το επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών ευνοεί την «υγιή» χρηματοδότηση της οικονομίας, είπε.

Πώς βλέπουν οι επενδυτές το πρόγραμμα της Λεπέν – Ποιοι κλάδοι «κινδυνεύουν» περισσότερο

«Οι γαλλικές τράπεζες είναι και θα παραμείνουν ένα θετικό περιουσιακό στοιχείο για τη γαλλική οικονομία, αλλά και για την Ευρώπη, καθώς είναι από τις μεγαλύτερες και πιο ανθεκτικές», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας σε εκδήλωση στο Παρίσι για τον εορτασμό της 10ης επετείου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μετοχές της Societe Generale SA, της Credit Agricole SA και της BNP Paribas SA έχασαν πάνω από 8% της αξίας τους από την ανακοίνωση του Μακρόν στις 9 Ιουνίου. Αυτή είναι μια πολύ βαθύτερη πτώση από το 3% που υπέστη ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας στο σύνολό του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα γαλλικά κρατικά ομόλογα είδαν το spread έναντι της Γερμανίας να εκτοξεύεται στον απόηχο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Με το κόμμα του Μακρόν και τους συμμάχους του να υπολείπεται του Εθνικού Συναγερμού της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, καθώς και του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου στις δημοσκοπήσεις, οι επενδυτές έχουν πολλά να σκεφτούν για τις γαλλικές εκλογές, το αποτέλεσμα της οποίας θα γίνει γνωστό στις 7 Ιουλίου.

Ενώ ο Μακρόν θα παραμείνει πρόεδρος, η απώλεια του ελέγχου του κοινοβουλίου θα εμπόδιζε την φιλοεπιχειρηματική του ατζέντα. Ήδη, το ενδεχόμενο εθνικοποίησης των αυτοκινητοδρόμων, που είχε συζητηθεί από τη Λεπέν πριν από τις εκλογές του 2022- έχει πλήξει τις μετοχές των εταιρειών διοδίων Vinci SA και Eiffage SA. Η αριστερή συμμαχία έχει προτείνει υψηλότερους φόρους στον πλούτο, τα μερίσματα και την επαναγορά μετοχών, ενώ η ακροδεξιά είναι επιφυλακτική απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πάουελ- Λαγκάρντ: Τι τους κρατάει ξάγρυπνους και τι δεν είπαν για τα επιτόκια
Διεθνή |

Τι κρατάει ξάγρυπνους την Λαγκάρντ και τον Πάουελ - Τι δεν είπαν για τα επιτόκια

Ο Τζερόμ Πάουελ συμμετείχε μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας