
Από τις αρχές Μαρτίου, οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανέβηκαν σταθερά λόγω των εκτιμήσεων για πολύ υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στις αρχές του καλοκαιριού. Αν και τα αποθέματα αποθήκευσης αερίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν μειωθεί από τις αρχές του 2024, όμως, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για αυτήν την εποχή, σύμφωνα με τον οίκο DBRS.
Με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την ικανοποίηση της καλοκαιρινής ζήτησης κλιματιστικών να μην εξαντληθεί, η DBRS αναμένει ότι το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να περιορίζεται.
Φυσικό αέριο: 40 εκατ. κυβικά μέτρα από τη Ρωσία περιμένουν να μπουν στην Ευρώπη
Ωστόσο, δεδομένης της άφθονης αποθήκευσης φυσικού αερίου, θα απαιτηθούν περαιτέρω ουσιαστικές αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς πριν τα αποθέματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης πέσουν στα μέσα ή κάτω από το μέσο όρο των επιπέδων αποθήκευσης ενόψει του χειμώνα 2024-2025.
Οι βασικές προβλέψεις για το 2024 και το 2025
Ο οίκος DBRS αναμένει ότι το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα συνεχίσει να περιορίζεται καθώς οι θερμοκρασίες ρεκόρ στις αρχές του καλοκαιριού που κάλυπταν μεγάλο μέρος των ΗΠΑ και του ανατολικού Καναδά έχουν ενισχύσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φυσικό αέριο.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου παραμένει άφθονη, θα απαιτηθούν περαιτέρω σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς για να εισέλθει η αγορά στο χειμώνα 2024–2025 με απόθεμα σε μέσο ή κάτω από το μέσο επίπεδο.
Για ολόκληρο το έτος 2024, η DBRS προβλέπει την τιμή του φυσικού αερίου στην Αγορά Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (NYMEX) στα 2,50 δολ./χιλιάδες κυβικά πόδια (mcf) και την τιμή της Alberta Energy Company (AECO) στα 2,00 CAD/mcf κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις της.
Για το 2025, προβλέπει τη μέση τιμή στο NYMEX στα 3,25 δολ./mcf και στο AECO στα 2,75 CAD/mcf, σύμφωνα επίσης με τις προηγούμενες προσδοκίες.
Ανάλυση Προσφοράς/Ζήτησης Φυσικού Αερίου
Το άφθονο απόθεμα αποθήκευσης συνεχίζει να επιβαρύνει τις τιμές του φυσικού αερίου. Απαιτείται περαιτέρω ουσιαστική αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς για να επιστρέψει το απόθεμα στα ιστορικά πρότυπα.
Από τότε που έφτασε στο χαμηλό πολλών δεκαετιών των 1,25 δολ./mcf στις 3 Μαρτίου 2024, η spot τιμή του φυσικού αερίου NYMEX έχει αυξηθεί σε περίπου 2,75 δολ./mcf, σε μεγάλο βαθμό ως απάντηση στις περικοπές παραγωγής και δαπανών που εφαρμόστηκαν από τους παραγωγούς φυσικού αερίου των ΗΠΑ στις αρχές του 2024 και στην αύξηση της ζήτησης που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τις θερμοκρασίες ρεκόρ στις αρχές του καλοκαιριού.
Επί του παρόντος, τα αποθέματα υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ διατηρούν 2.974 δισεκατομμύρια bcf, ένα πολυετές υψηλό για αυτήν την εποχή του χρόνου και περίπου 14% πάνω από τα αποθέματα πέρυσι και 24% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Ο ζεστός καιρός στις αρχές του καλοκαιριού στη Βόρεια Αμερική προκαλεί πολύ μεγάλη ζήτηση για κλιματισμό και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση αερίου. Με τη σειρά του, αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να μειώσει τον ρυθμό κατεύθυνσης αερίου στην αποθήκευση κατά τη θερινή περίοδο.
Ωστόσο, ο ήπιος χειμώνας άφησε επίσης μεγάλα αποθέματα στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ, μειώνοντας την τιμή του άνθρακα. Παρά την πρόσφατη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, τα αποθέματα σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα παραμένουν υψηλότερα από το κανονικό. Τα άμεσα διαθέσιμα αποθέματα άνθρακα θα τείνουν να συγκρατούν την τιμή του άνθρακα και, ως εκ τούτου, να περιορίζουν τόσο τη ζήτηση φυσικού αερίου όσο και την τιμολόγηση.
Ως απάντηση στις χαμηλές τιμές κατά τους χειμερινούς μήνες, οι παραγωγοί των ΗΠΑ περιόρισαν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τους που κατευθύνονται από το φυσικό αέριο. Ωστόσο, η πρόσφατη άνοδος της τιμολόγησης του φυσικού αερίου αναμένεται να τονώσει τη μερική επιστροφή της δραστηριότητας πεδίου που κατευθύνεται από το φυσικό αέριο και μια άνοδο της παραγωγής.
Ο ήπιος χειμώνας και η βιομηχανική δραστηριότητα στην Ευρώπη κατέστειλαν τη ζήτηση φυσικού αερίου, έτσι ώστε η περίοδος θέρμανσης 2023–24 ολοκληρώθηκε με την ευρωπαϊκή αποθήκευση φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ. Τα ευρωπαϊκά αποθέματα έχουν μειωθεί ελαφρώς, αλλά παραμένουν υπερβολικά για αυτήν την εποχή.
Εν ολίγοις, η DBRS αναμένει ότι το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης των ΗΠΑ θα συνεχίσει να περιορίζεται με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την ικανοποίηση της καλοκαιρινής ζήτησης κλιματιστικών να είναι ακόμη μπροστά. Αυτό θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της εποχικής συσσώρευσης αποθεμάτων και θα στηρίξει υψηλότερες προσφορές για τις τιμές του φυσικού αερίου άμεσης παράδοσης. Ωστόσο, δεδομένου ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη παραμένει άφθονη, θα απαιτηθούν περαιτέρω ουσιαστικές αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς για να εισέλθει η αγορά στο χειμώνα 2024–2025 με μέσα ή κάτω από το μέσο όρο επίπεδα αποθεμάτων σε αποθήκευση.


Latest News

Πάιατ: Η Κρήτη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων
Ο κ. Πάιατ συμμετείχε σε πάνελ στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης με τους Αναστάσιο Χατζηβασιλείου και Νικόλαο Μπακατσέλο

Οι δασμοί Τραμπ επιταχύνουν τα deal για αγορά εταιρικών αεροσκαφών
Συναγερμός έχει σημάνει στις αερομεταφορές σχετικά με τους δασμούς που πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας

Ποιοι «τζογάρουν» με το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και το στοίχημα των 50 δολ.
Το πετρέλαιο Brent έφτασε σε χαμηλό έξι μηνών και οι κερδοσκόποι μείωσαν τις θέσεις αγοράς και πώλησης

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Μπορεί η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο;
Η επαναπροσέγγιση ευρωπαίων ηγετών στην Ρωσία για το φυσικό αέριο- Θα ανοίξουν ξανά οι στρόφιγγες;

Μηνιαία χρέωση και εντατικοί έλεγχοι μειώνουν τις ρευματοκλοπές
Το πρώτο εννεάμηνο του 2024 οι απώλειες υπολογίστηκαν σε 11,54%, έναντι 12,64% το πρώτο εννεάμηνο του 2023 και 12,21% του πρώτου εννεαμήνου του 2022

Ρευματοκλοπές στον κλάδο της εστίασης και φιλοξενίας - Τι δείχνουν οι έλεγχοι
Σε ορισμένες περιπτώσεις γνωστών αλυσίδων καταστημάτων, το ποσοστό διαπιστωμένων ρευματοκλοπών ξεπέρασε το 50% επί του αριθμού των παροχών που ελέγχθηκαν

«Καμία ανησυχία για την κλιματική αλλαγή στην Αφρική»... διαπιστώνει η Ουάσιγκτον
«Ο άνθρακας μεταμόρφωσε τον κόσμο μας και τον έκανε καλύτερο» - Τι είπε ο Κρις Ράιτ στους υπουργούς ενέργειας της Αφρικής

Μητσοτάκης: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για υδρογονάνθρακες στα blocks «Νότια της Πελοποννήσου» και «Α2»
Τι αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του

Η εξίσωση του ρωσικού αερίου - Γιατί είναι δύσκολο να ανοίξουν οι στρόφιγγες
Πριν από την κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης, το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου προερχόταν από την Ρωσία