Στην αναζήτηση περισσότερων επενδυτικών ευκαιριών και εξαγορών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, βρίσκεται η Masdar μετά το deal 3,2 δισ. ευρώ με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας του Άμπου Ντάμπι στις ΑΠΕ Mohamed Jameel Al Ramahi με δηλώσεις του στους Financial Times προαναγγέλλει τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις της, σημειώνοντας ότι η συμφωνία για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ήταν μόνη η αρχή για την περαιτέρω επέκταση της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δύναμη πυρός άνω των 3 δισ. φέρνει το deal με την Masdar για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η Masdar

«Η αλήθεια είναι πώς δεν αποκτούμε μόνο αυτήν την εταιρεία και το χαρτοφυλάκιο της. Θα επενδύσουμε περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα και την Ευρώπη», λέει ο CEO της Masdar στους FT και συνεχίζει: «Πρόκειται για μία στρατηγική συμφωνία για εμάς και με αυτή ενισχύουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα αλλά το πλέον σημαντικό είναι η ενίσχυση της παρουσίας μας στην Ανατολική Ευρώπη».

Ο ίδιος σημειώνει το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Πολωνία καθώς και το ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγές του ΟΤ, σημειώνουν πώς η Masdar μετά την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναμένεται να αξιοποιήσει το χαρτοφυλάκιο της και ουσιαστικά μέσω της εταιρείας να προχωρήσει στην επέκταση της στην Ευρώπη όπου εντοπίζει ευκαιρίες.

Τα επιτόκια και οι αποτιμήσεις

Με τις δηλώσεις του στους FT ο Mohamed Jameel Al Ramahi ανοίγει κι άλλο ένα θέμα όσον αφορά τις αποτιμήσεις των εταιρειών του κλάδου.

Όπως υποστηρίζει «όταν τα επιτόκια ήταν μηδενικά ή αρνητικά, στελέχη εταιρειών περίμεναν υψηλές αποτιμήσεις. Αν δεν τους έδινες την αξία που επιθυμούσαν και ονειρευόντουσαν, θα μπορούσαν να απευθυνθούν στην τράπεζα και να δανειστούν με μηδενικό επιτόκιο και να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους. Τώρα, (τα υψηλότερα επιτόκια) έκαναν την αγορά να συνειδητοποιήσει ότι η αποτίμηση που σκέφτονταν δεν ήταν η πραγματική».

Εξαγορές στις ΑΠΕ

Αξίζει να σημειωθεί πώς το τελευταίο χρονικό διάστημα εταιρείες με δισεκατομμύρια από τις ΗΠΑ και χώρες του Κόλπου προχωρούν σε εξαγορές εταιρειών του κλάδου των ΑΠΕ.

Η Masdar που χρηματοδοτείται από το κρατικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mubadala, την εταιρεία ενέργειας και νερού Taqa και την εθνική εταιρεία πετρελαίου Adnoc έχει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 30 δισ. δολαρίων.

Εκτός από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ απέκτησε πρόσφατα το 49% του αιολικού έργου Dogger Bank αξίας 11 δισ. λιρών, ένα μέρος αιολικού πάρκου στη Βαλτική Θάλασσα ύψους 1,6 δισ. ευρώ κι ένα μερίδιο 50% του αμερικανικού ομίλου αποθήκευσης ενέργειας Terra – Gen.

Αλλά και η καναδική επενδυτική εταιρεία Brookfield μαζί με το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης Temasek δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι βρίσκονταν σε αποκλειστικές συνομιλίες για να αγοράσουν τη γαλλική εταιρεία ανάπτυξης ηλιακής και αιολικής ενέργειας Neoen σε αποτίμηση 6,1 δισ. ευρώ, με την τελευταία να αναζητά περισσότερα κεφάλαια για ανάπτυξη.

Επίσης στις εξαγορές περιλαμβάνεται και αυτή ύψους 2,8 δισ. ευρώ της γερμανικής εταιρείας ΑΠΕ Encavis από το fund KKR.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις