Με «πυρομαχικά» 40 εκατ. ευρώ το fund Metavallon ρίχνεται με φόρα στη «μάχη» χρηματοδότησης του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, στοχεύοντας να ρίξει κεφάλαια σε 20 επενδύσεις και σε βάθος χρόνου η επενδυτική ομάδα «βλέπει» στον ορίζοντα την ίδρυση νέου χρηματοδοτικού σχήματος.

Drops Smart Hubs: Στα σκαριά το στρατηγείο των drones

Το fund αποτελεί δημιούργημα των Γιώργου Καραντώνη, Γιώργου Μούσμουλα και Μυρτώς Παπαθάνου.

«Σαν διαχειριστική ομάδα έχουμε ξεκινήσει τη δραστηριότητά μας στις αρχές του 2018 και έχουμε μέχρι σήμερα δημιουργήσει τα Metavallon I & II funds μέσω των οποίων επενδύουμε συνεχώς από τότε. Στο επίκεντρο της επενδυτικής μας στόχευσης βρίσκονται startups σε αρχικό στάδιο λειτουργίας που διαθέτουν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που στηρίζεται σε νέες τεχνολογίες. Προσπαθούμε να βρούμε ομάδες με σοβαρή τεχνογνωσία και παρακολουθούμε όσο πιο στενά μπορούμε τη δραστηριότητα των μεγάλων Ερευνητικών Κέντρων και Πανεπιστημίων της χώρας. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να αξιολογήσουμε θετικά και ομάδες με πιο απλή τεχνολογία, εφόσον δούμε μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρουν.

Μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα και προτιμούμε το B2Bbusiness model και λιγότερο το B2C και τα marketplaces. Δεν έχουμε κάποιο θεματικό focus και προσπαθούμε να βρούμε επενδυτικές ευκαιρίες σε όλους τους κλάδους, αρκεί να μπορούμε να κατανοήσουμε το αντικείμενο και να προσθέσουμε αξία», σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο Γιώργος Καραντώνης.

Metavallon σημαίνει ποικιλία, ισορροπία, ομάδα

«Πρέπει σίγουρα να δούμε την αρχική έκδοση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που έρχεται να λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα ή να βελτιώσει αποφασιστικά τη ζωή ή την παραγωγικότητα μιας μεγάλης πληθυσμιακής ομάδας που σίγουρα ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της χώρας μας. Πρέπει να πειστούμε ότι η ομάδα έχει την τεχνογνωσία και το σχέδιο που χρειάζεται για να ολοκληρώσει την ανάπτυξη του προϊόντος και να το φέρει με επιτυχία σε μαζικές αγορές. Πάνω από όλα όμως, αυτό που μετράει στο στάδιο που εμείς επενδύουμε είναι η ομάδα. Συνήθως αποφεύγουμε τους μοναχικούς ιδρυτές και νιώθουμε καλύτερα με ομάδες των 2-5 ατόμων. Θέλουμε να δούμε ότι υπάρχει κατά το δυνατό πληρότητα με κάποια μέλη να είναι πιο τεχνικά και κάποια άλλα να ειδικεύονται σε θέματα business, marketing & sales. Έχουμε δει από τη μέχρι σήμερα δραστηριότητά μας ότι η ποικιλία και η ισορροπία σε επίπεδο φύλου και εθνικότητας συνήθως φέρνει καλά αποτελέσματα. Μας ενδιαφέρει να δούμε ότι τα μέλη των ομάδων έχουν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν και θέλουμε να δούμε σωστή νοοτροπία ανθρώπων που ακούν, αξιολογούν και κρατούν αυτά που νομίζουν ότι είναι χρήσιμα. Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία μεταξύ ενός Fund και μιας εταιρίας είναι μια πολυετής δέσμευση και πρέπει οι άνθρωποι να είναι συμβατοί γιατί διαφορετικά δεν θα έρθουν καλά αποτελέσματα», επισημαίνει.

Στόχος πάνω από 20 επενδύσεις και στο βάθος νέο fund

«Το Metavallon II έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητά του εδώ και περίπου ένα χρόνο έχοντας ήδη πραγματοποιήσει 3 επενδύσεις, ενώ είμαστε κοντά να ολοκληρώσουμε άλλες 2. Παράλληλα προσπαθούμε μέχρι το τέλος του χρόνου να αυξήσουμε τα διαθέσιμα κεφάλαια μέχρι τα 40 εκ. περίπου με στόχο να πραγματοποιήσουμε συνολικά περίπου 20 επενδύσεις. Παράλληλα εργαζόμαστε στη διαχείριση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του Metavallon I, όπου έχουμε περίπου 23 ενεργές εταιρίες, οι περισσότερες από τις οποίες αναπτύσσονται καλά και ευελπιστούμε ότι στην επόμενη διετία θα έχουμε ενδιαφέρουσες ευκαιρίες εξόδου που θα δώσουν ώθηση, όχι μόνο σε εμάς και τους επενδυτές μας, αλλά και στο συνολικό οικοσύστημα. Παρόλο που αυτό το διάστημα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη δεν έχουμε σταματήσει να σχεδιάζουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε μια ακόμα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία και σε ορίζοντα διετίας ή τριετίας θα θέλαμε να δούμε την ενεργοποίηση του επόμενου fund μας με ευρύτερη γεωγραφική απήχηση», υποστηρίζει.

Ωριμάζει η καινοτομία

Προοδεύει το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας; «Δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος καθώς βλέπω χρόνο με τον χρόνο σαφή ωρίμανση και πρόοδο του οικοσυστήματος. Όλα αρχίζουν από τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων. Σε αυτό τον τομέα η αρχική συνδρομή του EIF που παρέδωσε πλέον τη σκυτάλη στην ΕΑΤΕ είναι καταλυτική. Για πρώτη φορά υπάρχει συνεχής διαθεσιμότητα δημοσίων κεφαλαίων και η κάθε διαχειριστική ομάδα γνωρίζει ότι όταν έχει ένα σχέδιο που βγάζει νόημα και μερικούς ιδιώτες επενδυτές μπορεί να ξεκινήσει το επόμενο fund της», αναφέρει.

Ανάπτυξη μέσω νέων τεχνολογιών

 «Πέρα όμως από τα κεφάλαια και τους καλούς επαγγελματίες που έχουμε την τύχη να έχουμε για συναδέλφους, βοηθάει σίγουρα και η ανάπτυξη του συνολικού οικοσυστήματος. Techentrepreneurs που έχουν κάνει επιτυχημένα exits μένουν κοντά στους νεότερους συναδέλφους τους, δρώντας σαν angel investors, σαν LPs στα δικά μας funds αλλά και σαν mentors και advisors. Παράλληλα, σύμβουλοι, δικηγόροι και λογιστές αρχίζουν πλέον να εξοικειώνονται με τον τρόπο δουλειάς μας και απαιτείται όλο και λιγότερος χρόνος να εξηγούμαι τα αυτονόητα. Όλα αυτά, μαζί με το επιχειρηματικό ένστικτο και την εξωστρέφεια του λαού μας, αλλά και το καλό επίπεδο κάποιων από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, βοηθούν στη δημιουργία θετικών προοπτικών για το μέλλον. Άλλωστε η ανάπτυξη μέσω των νέων τεχνολογιών αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία της αποβιομηχανοποιημένης Ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει.

«Δεν θα μπορεί να κάνει αλλιώς»

Γιατί σήμερα κάποιος να ασχοληθεί με τις startups; «Θα το πω απλά, γιατί δεν θα μπορεί να κάνει αλλιώς! Γιατί ένας καλλιτέχνης θέλει να δημιουργήσει νέα βιβλία, θεατρικά έργα, πίνακες και τραγούδια? Γιατί ένας πρωταθλητής χύνει κουβάδες ιδρώτα στα γήπεδα και στα προπονητήρια? Έτσι και οι νέοι επιχειρηματίες θα πρέπει να έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους να αναπτύξουν κάτι που θα κάνει τη διαφορά. Να λύσουν ένα πρόβλημα και να βελτιώσουν την υγεία, τη ζωή ή και την παραγωγικότητα χιλιάδων συνανθρώπων τους. Αυτό είναι το κίνητρο και ο στόχος και για να τον πετύχουν θα χτίσουν μεγάλες εταιρίες όπου δεκάδες και εκατοντάδες άξιοι άνθρωποι θα αναδείξουν τα ταλέντα τους και θα μοιραστούν αναλογικά τα αποτελέσματα της επιτυχίας. Και εάν η επιτυχία δεν έρθει με την πρώτη, θα έχουν μείνει πολύτιμες εμπειρίες για μια ακόμα πιο δυνατή επόμενη προσπάθεια», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups