Ρυθμίσεις που θα καταλύσουν εμπόδια τα οποία φέρνουν καθυστερήσεις σε επενδύσεις έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και αποθήκευσης ενέργειας, έχει ετοιμάσει το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Έπειτα από περίπου μια τριετία φαίνεται ότι έφτασε η ώρα να κλείσουν δύο σημαντικές εκκρεμότητες που είχαν βάλει σε «περιπέτειες» πολλούς επενδυτές που επιχειρούσαν να λάβουν περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Φωτοβολταϊκά: «Ανοίγουν» Κρήτη, νησιά, Πελοπόννησος και Εύβοια για αυτοκατανάλωση ενέργειας

Η πρώτη αφορά στην Υπουργική Απόφαση, η οποία τροποποιεί την κατηγοριοποίηση των έργων ως προς την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση, διευκολύνοντας τρεις κατηγορίες έργων ΑΠΕ:

  • σταθμούς ισχύος μέχρι 1 MW που απαλλάσσονται από περιβαλλοντική αδειοδότηση (πριν το 2020 το όριο ήταν στα 0,5 MW).
  • σταθμούς με εγκατεστημένη ισχύ 1 MW – 10 MW (αντί του προηγούμενου ορίου των 2 MW) περνούν στην κατηγορία των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ), ενώ υποχρέωση για Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) θα έχουν πλέον οι μονάδες ΑΠΕ άνω των 10 MW.
  • αιολικούς σταθμούς με εγκατεστημένη ισχύ έως 10 MW υπάγονται σε ΠΠΔ (αντί για 5 MW που ήταν το προγενέστερο όριο).

Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΝ, η υπουργική απόφαση έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο προκειμένου να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Ο δρόμος ωστόσο ήταν μακρύς καθώς οι περιπέτειες είχαν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2023 όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είχε κληθεί να αποφασίσει επί της νομιμότητας των τροποποιήσεων που είχαν φέρει αποφάσεις του 2020 και του 2022 που έριχναν στα …μαλακά την περιβαλλοντική αδειοδότηση για συγκεκριμένες κατηγορίες αιολικών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών σταθμών.

Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές, θα έπρεπε να γίνεται επίκληση στο προοίμιο των προσβαλλόμενων υπουργικών αποφάσεων ή στις απόψεις της Διοίκησης προς το Δικαστήριο, τεχνικής μελέτης από την οποία να τεκμηριώνονται επιστημονικά οι λόγοι που δικαιολογούν τις τροποποιήσεις. Έτσι, το ΥΠΕΝ έπειτα από οκτώ μήνες ολοκλήρωσε την τεχνική μελέτη και η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί άμεσα. Είναι αξιοσημείωτο ότι όλους αυτούς τους μήνες τα έργα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ προχωρούσαν με βάση την παλαιά κατάταξη των έργων ως προς την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση.

Από φθινόπωρο η απλοποίηση και για έργα αποθήκευσης

Όσο για το …σήριαλ που αφορά στους επενδυτές που επιχειρούν να λάβουν περιβαλλοντική αδειοδότηση για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με ισχύ μικρότερη των 100 MW (μεγαβάτ) αναμένεται τελικά να λήξει στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές φθινοπώρου. Η ιστορία είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο 2021 όταν η αρμόδια ομάδα του ΥΠΕΝ είχε εισηγηθεί ότι σταθμοί με μπαταρίες έως 100 MW θα έπρεπε για την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση να κατατάσσονται στα έργα Κατηγορίας Β, δηλαδή σε εκείνα που έχουν μικρές, τοπικές επιπτώσεις. Έτσι, για την αδειοδότησή τους θα αρκούσε η έκδοση Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ), μια τυπική διαδικασία στην οποία ο επενδυτής συνυποβάλλει μαζί με τα υπόλοιπα απαιτούμενα έγγραφα και ένα είδος τυποποιημένης υπεύθυνης δήλωσης.

Τον Μάιο του 2023 εκδόθηκε τελικά η σχετική Υπουργική Απόφαση που ενέτασσε τα συγκεκριμένα έργα αποθήκευσης στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ωστόσο, τυποποιημένες ΠΠΔ για μονάδες αποθήκευσης κάτω των 100 MW δεν υπήρχαν και το ΥΠΕΝ ανέθεσε το έργο σε μελετητική εταιρεία, η οποία το παρέδωσε προσφάτως στο επιτελείο του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρου Βαρελίδη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το παραδοτέο κρίθηκε ανεπαρκές και πλέον ξαναγράφεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Έτσι έως τα τέλη του καλοκαιριού οπότε αναμένεται να είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση με τις ΠΠΔ, το νομικό κενό θα παραμένει με τους επενδυτές έργων αποθήκευσης έως 100 MW, να προχωρούν συχνά στην περιβαλλοντική τους αδειοδότηση σαν να βρίσκονταν σε μεγαλύτερη κατηγορία, γεγονός που κοστίζει σε χρόνο και χρήμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα