Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που αποτελείται από πολλούς παράγοντες και προκαλεί συνέπειες, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό τομέα. Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως η εκτίναξη των τιμών οφείλεται κυρίως στον όλο και αυξανόμενο πληθωρισμό. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι οικονομολόγοι αναφέρουν πως μπορεί να είναι άλλος ο ένοχος πίσω από την άνοδο των τιμών, ένας που θα αποκτήσει επιρροή τα επόμενα χρόνια: η κλιματική αλλαγή. Αυτό το επιχείρημα ενισχύεται από το γεγονός πως κάθε μήνας φέτος είναι πιο ζεστός από κάθε άλλη φορά. Ο Ιούνιος φαίνεται ότι θα σημειώσει ένα ακόμη ρεκόρ.
Κλιματική αλλαγή: Μισός βαθμός Κελσίου… φέρνει τον πλανήτη σε σημείο χωρίς επιστροφή
Σύμφωνα με την Washington Post, τον περασμένο Μάρτιο, εκδόθηκε μια μελέτη από επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ινστιτούτου Potsdam για την έρευνα των επιπτώσεων του κλίματος, η οποία διαπίστωσε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να προσθέσει έως και 1,2 ποσοστιαίες μονάδες στον ετήσιο παγκόσμιο πληθωρισμό έως το 2035. Οι επιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται: Η ξηρασία στην Ευρώπη καταστρέφει τις σοδειές ελιάς. Οι βροχοπτώσεις και η ακραία ζέστη στη Δυτική Αφρική προκαλούν σήψη των φυτών κακάο.
Οικονομικές επιπτώσεις
Την ώρα που οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προκαλούν πλανητικό χάος, οι ερευνητές προβλέπουν ακόμη περισσότερες οικονομικές επιπτώσεις, οδηγώντας σε προσωρινές αυξήσεις των τιμών – και αυξάνοντας τους κινδύνους για μακροπρόθεσμο πληθωρισμό, ιδίως καθώς οι αιχμές γίνονται πιο συχνές. Η άνοδος των θερμοκρασιών θα δημιουργήσει αφόρητες συνθήκες για τις καλλιέργειες και τους εργαζόμενους.
Οι έντονες καταιγίδες και οι παρατεταμένες ξηρασίες θα πλήξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και θα διαταράξουν τη ροή του εμπορίου. Η κλιμάκωση του κινδύνου και της αβεβαιότητας θα καταστήσει πιο δύσκολη την ασφάλιση των πάντων, από ένα σπίτι μέχρι ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα.
Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις τιμές, ενώ όλοι συμφωνούν ότι ένας θερμότερος κόσμος θα είναι επίσης πιο ακριβός.
Οι υψηλές θερμοκρασίες έφεραν έξαρση τιμών στο ελαιόλαδο και στο κακάο
Σύμφωνα με πληροφορίες, η παγκόσμια τιμή του ελαιόλαδου έφτασε σε ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Οι ειδικοί λένε ότι το εν λόγω σημείο αναφοράς συνδέεται άρρηκτα με έναν άλλο ανεπιθύμητο υπερθετικό: το 2023 ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη. Στις αρχές του 2023, οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το χειμώνα έπληξαν την καρποφορία των δέντρων. Όταν το καλοκαίρι έφερε θερμοκρασίες 110 βαθμών Φαρενάιτ, οι λίγες ελιές που αναπτύχθηκαν έπεσαν από το αμπέλι πριν ωριμάσουν. Ο καυτός αέρας απομυζούσε την υγρασία από τη βλάστηση και τα εδάφη, βυθίζοντας μεγάλο μέρος της ηπείρου στην ξηρασία.
Τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες – οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα ήταν «σχεδόν αδύνατες» χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκλήθηκε από τον άνθρωπο, όπως δείχνουν μελέτες – συνέβαλαν στη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στην περιοχή σχεδόν στο μισό των τυπικών επιπέδων, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει περισσότερο από το 60% του παγκόσμιου ελαιολάδου, η έλλειψη αυτή έγινε αισθητή στα παντοπωλεία σε όλο τον πλανήτη – και στους οπαδούς της Costco στο Reddit.
Ακόμη, το κακάο – το οποίο επίσης σημείωσε φέτος τιμές ρεκόρ – είναι μια από τις καλλιέργειες που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στη μελλοντική άνοδο της θερμοκρασίας. Τα περισσότερα φυτά κακάο είναι γενετικά πολύ παρόμοια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ακραία υγρασία στη Δυτική Αφρική καθιστούν επίσης επικίνδυνη την εργασία των αγροτών.
Δυσοίωνες προβλέψεις
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή – ένας συνασπισμός των Ηνωμένων Εθνών με τους κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο – προβλέπει ότι οι καταστροφές θα πλήττουν όλο και περισσότερο πολλές γεωργικές περιοχές ταυτόχρονα, δημιουργώντας παγκόσμιες ελλείψεις. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ταυτόχρονης αποτυχίας των καλλιεργειών σε μεγάλες περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού θα μπορούσε να αυξηθεί από 6 τοις εκατό πιθανότητα ετησίως τις τελευταίες δεκαετίες σε 40 τοις εκατό, εάν ο κόσμος θερμανθεί σε 1,5 βαθμό Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) πάνω από τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες – ένα όριο που ο πλανήτης είναι πιθανό να υπερβεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Αλλά η μελέτη των τιμών των τροφίμων, κατά τη διάρκεια ακραίων φαινομένων, βοηθά τους ερευνητές να αρχίσουν να ξεδιαλύνουν τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των της ανόδου των τιμών των προϊόντων. Για τη μελέτη τους, οι αναλυτές απεικόνισαν τις μεταβολές των δεικτών τιμών καταναλωτή σε 121 χώρες σε σχέση με τα μηνιαία δεδομένα θερμοκρασίας για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αφού προσαρμόστηκαν για άλλους παράγοντες – παγκόσμιες υφέσεις, συγκρούσεις στο εσωτερικό των χωρών – διαπίστωσαν ότι για κάθε 1 βαθμό Κελσίου (1,8 βαθμούς Φαρενάιτ) αύξηση της θερμοκρασίας ενός συγκεκριμένου μήνα, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων θα αυξανόταν κατά περίπου 0,2% κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.
Μέχρι το 2035, σύμφωνα με τη μελέτη, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να ενισχύσει τον ετήσιο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων έως και κατά 3,2%, ποσοστό που υπερβαίνει το 2% του συνολικού στόχου για τον πληθωρισμό που έχουν θέσει πολλές κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όπου οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αγωνίζονται να ελέγξουν τις τιμές μετά από δύο χρόνια αυξημένων επιτοκίων.
Πώς επηρεάζει την ασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων
Η άνοιξη του 2023, ήταν το χειρότερο δεύτερο τρίμηνο στην ασφάλιση ιδιοκτητών κατοικιών από το 2011. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις καταιγίδες, σύμφωνα με τον Tim Zawacki, στρατηγικό αναλυτή του ασφαλιστικού τομέα στην S&P Global Market Intelligence. Οι αποζημιώσεις από καταστροφές ήταν επίσης ιδιαίτερα υψηλές τον Μάιο μετά από ένα σχετικά ήπιο πρώτο τετράμηνο του έτους.
«Δεν θα περίμενε κανείς να αυξηθούν οι απώλειες από καταστροφές κάθε χρόνο», δήλωσε ο Zawacki. Πρόσθεσε δε «Σε οποιαδήποτε δεδομένη πενταετή ή δεκαετή περίοδο, θα περιμένατε ότι τα κακά τρίμηνα ή έτη θα συνέβαιναν συχνότερα από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό είναι κάτι για το οποίο οι εταιρείες προσαρμόζονται συνεχώς στις διαδικασίες καθορισμού των τιμών τους.»
«Η έκθεση σε κλιματικούς κινδύνους αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα για το πόσο θα κοστίσει η ασφάλιση περιουσιακού στοιχείου» , δήλωσε η Shannon Martin, αναλύτρια στον ιστότοπο προσωπικών οικονομικών Bankrate.com, η οποία στο παρελθόν εργάστηκε ως ασφαλιστικός πράκτορας. Η διαβίωση σε ένα μέρος επιρρεπές σε τυφώνες, πυρκαγιές ή πλημμύρες αυξάνει τον κίνδυνο το αυτοκίνητό σας να υποστεί ζημιές ή να καταστραφεί σε μια καταστροφή. Αυξάνει επίσης την πιθανότητα ατυχημάτων ή ταχύτερης φθοράς των δρόμων.
Τελικά, «οι μεγαλύτεροι παράγοντες εκτόξευσης των ασφαλιστικών τιμών είναι τα γεγονότα που οι εταιρείες δεν προβλέπουν», δήλωσε ο Martin. Όταν ένας απροσδόκητα μεγάλος αριθμός ανθρώπων υποβάλλει αιτήσεις αποζημίωσης μετά από μια καταστροφή – κάτι που συμβαίνει όλο και πιο συχνά καθώς η κλιματική αλλαγή ανακατεύει τα καιρικά φαινόμενα και τροφοδοτεί νέα ακραία φαινόμενα – οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αυξήσουν τις τιμές για να αναπληρώσουν αυτές τις απώλειες.
Συνέπειες για το παγκόσμιο εμπόριο
Ένα κρίσιμο τμήμα του τεράστιου παγκόσμιου εμπορικού συστήματος βασίζεται στην ομαλή διέλευση από τη διώρυγα του Παναμά. Ένα εξορθολογισμένο σύστημα κλειδαριών και ανελκυστήρων κρατάει την πλωτή οδό σε κίνηση, και μαζί της, φορτηγά πλοία γεμάτα αυτοκίνητα, σιτηρά, άνθρακα και άλλα. Κανονικά, περίπου 1.000 πλοία περνούν από τη διώρυγα κάθε μήνα μεταφέροντας πάνω από 40 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων, ή το 5% του παγκόσμιου όγκου του θαλάσσιου εμπορίου, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Αλλά η λωρίδα των 50 μιλίων αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία από την ολοκλήρωσή της πριν από 110 χρόνια. Η χαμηλή στάθμη των υδάτων στη λίμνη Γκατούν, η οποία καθιστά δυνατή τη διέλευση από τη διώρυγα, ώθησε τις αρχές να περιορίσουν σημαντικά τον αριθμό των πλοίων από το περασμένο φθινόπωρο.
Συνήθως, περίπου 35 ή 40 πλοία περνούσαν από τη διώρυγα κάθε μέρα. Αλλά τους πρώτους μήνες του 2024 ο αριθμός αυτός έπεσε στα υψηλά δεκαπέντε ή χαμηλά είκοσι. Η ημερήσια διέλευση έχει ανακάμψει σε περίπου 30 πλοία.
Σημειώνεται ότι οι αριθμοί αυτοί έχουν μεγάλες επιπτώσεις στον όγκο των εμπορευμάτων που διακινούνται μέσω της διώρυγας. Το περασμένο καλοκαίρι, περίπου 1,4 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι περνούσαν κάθε μέρα. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σταθερά μέχρι τις αρχές του 2024 σε λιγότερο από 1 εκατομμύριο, αν και έκτοτε έχει ως επί το πλείστον ανακάμψει.
Πηγή: in.gr
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων