Μεγάλης κλίμακας μετατροπή καταθέσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων καταγράφεται από τα τέλη του 2022 στην εγχώρια αγορά, η οποία έχει εισέλθει σε νέα περίοδο ανάπτυξης, μετά από πολλά χρόνια υποτονικών επιδόσεων.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται ευθέως με την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), διαδικασία που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022 και διήρκησε μέχρι το Σεπτέμβριο της περυσινής χρονιάς.
Καταθέτες: Στρέφονται σε αμοιβαία και ομόλογα για υψηλότερες αποδόσεις [γράφημα]
Σε αυτό το διάστημα οι αποδόσεις των τίτλων σταθερής απόδοσης κατέγραψαν σημαντική άνοδο μετά από μία μακρά περίοδο αρνητικών επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ, δίνοντας το κατάλληλο κίνητρο στους αποταμιευτές να διεκδικήσουν ένα υψηλό εισόδημα από τα χρήματά τους, χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο.
Οι τράπεζες μέσω των θυγατρικών τους ΑΕΔΑΚ δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη για την ενίσχυση των εργασιών τους στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων.
Προχώρησαν στο λανσάρισμα πληθώρας νέων αμοιβαίων κεφαλαίων, πολλά από τα οποία υπόσχονται με μεγάλη ασφάλεια υπεραξίες που οι καταθέτες δεν μπορούν να διεκδικήσουν μέσω των κλασικών καταθετικών προγραμμάτων.
Αμοιβαία κεφάλαια: Πρώτα τα ομολογιακά
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αποταμιευτών βρέθηκαν τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, λόγω των υψηλών κουπονιών που οι εκδότες αναγκάστηκαν να προσφέρουν κατά την περίοδο του ακριβού χρήματος.
Τα πιστωτικά ιδρύματα δημιούργησαν προϊόντα της κατηγορίας με χαρακτηριστικά παρόμοια με τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι αποδόσεις των οποίων το ίδιο διάστημα δεν αναπροσαρμόστηκαν στο βαθμό που μεταβλήθηκαν οι παρεμβατικοί δείκτες της ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, τα νέου τύπου αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία απευθύνονται ακόμη και σε πολύ μικρά πορτοφόλια, έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, ενώ μέσω των τοποθετήσεων σε ομόλογα, κρατικά και εταιρικά, σε Ελλάδα και εξωτερικό, δύναται να εξασφαλίσουν απόδοση κατ΄ έτος της τάξης των 2% – 3,5%.
Κι αυτό για μία περίοδο που μπορεί να κυμαίνεται από 2 έως και 5 χρόνια. Οι διαχειριστές των προϊόντων αυτών μπορούν να προβλέψουν με αρκετά μεγάλη ακρίβεια το κέρδος για τους επενδυτές, διότι το χαρτοφυλάκιό τους αποτελείται αποκλειστικά από ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια.
Επιπλέον, παραμένει σταθερό για όλη την περίοδο της επένδυσης και οι τίτλοι έχουν μέση ληκτότητα ίδια με την περίοδο ζωής του εκάστοτε αμοιβαίου κεφαλαίου. Άρα είναι εύκολος ο υπολογισμός των τόκων που θα εισπραχθούν για λογαριασμό των μεριδιούχων.
Οι πωλήσεις
Η ανταπόκριση του κοινού σε αυτά τα προγράμματα από πέρυσι είναι ιδιαίτερα υψηλή, ενώ το 2024 καταγράφεται νέα αύξηση των σχετικών πωλήσεων από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, εφέτος οι καθαρές εισροές στο σύνολο των αμοιβαίων κεφαλαίων έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τα 2,8 δισ. ευρώ. Από αυτές, τα 2,5 δισ. ευρώ προέρχονται από προϊόντα που επενδύουν σε ομόλογα.
Από τις αρχές του 2023 μέχρι και τις 19/6/2024, δηλαδή σε λιγότερο από 1,5 χρόνο, έχουν τοποθετηθεί σε αμοιβαία κεφάλαια περί τα 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 δισ. ευρώ σε ομολογιακά.
Πρόκειται για χρήματα που εξήλθαν των τραπεζικών ισολογισμών, προς αναζήτηση μίας καλύτερης απόδοσης.
Η επόμενη ημέρα
Μέχρι να επιταχυνθεί η αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, τα προγράμματα αυτά θα παραμείνουν ελκυστικά.
Κι αυτό διότι οι ΑΕΔΑΚ θα είναι σε θέση να δημιουργούν προϊόντα που επενδύουν σε ομόλογα με υψηλές αποδόσεις.
Επιπλέον, όσοι τοποθετηθούν σήμερα στη συγκεκριμένη αγορά, πέραν των υψηλών τοκομεριδίων που θα εξασφαλίσουν, έχουν να περιμένουν και κεφαλαιακά κέρδη.
Ο λόγος είναι πως ταυτόχρονα με την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, οι τιμές των ομολογιακών τίτλων θα ενισχυθούν.
Φυσικά, τα αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας έχουν ρίσκο, το οποίο συνδέεται με την φερεγγυότητα των εκδοτών των ομολόγων στα οποία επενδύουν.
Ωστόσο, ο σχετικός κίνδυνος περιορίζεται λόγω της μεγάλης διασποράς των χαρτοφυλακίων τους, ενώ σε περιόδους αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού, οι πιθανότητες χρεοκοπίας περιορίζονται.
Latest News
Η λίστα με τους 362 κωδικούς προϊόντων με μείωση τιμής έως 20% - Αναλυτικά τα προϊόντα και τα ποσοστά μείωσης
Το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τους κωδικούς προϊόντων που έχουν ενταχθεί ως τώρα στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών στα σούπερ μάρκετ
Εγκαίνια για το νέο κτηριακό συγκρότημα των Κεντρικών Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ
Στις νέες εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ, στην οδό Πειραιώς 180, θα υπηρετούν 1.100 υπάλληλοι των Κεντρικών Υπηρεσιών της Αρχής
«Αποκαλυπτήρια» για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια - Πού αυξήθηκαν, πού μειώθηκαν [πίνακες]
Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και σε ποιες γραμμές αυξήθηκαν και σε ποιες μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών
Μητσοτάκης: Νέες μειώσεις φόρων έως το 2027 – Είμαστε σε διαρκή πόλεμο με την φοροδιαφυγή
Κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι οι σταδιακές αλλά δημοσιονομικές βιώσιμες μειώσεις φόρων, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στο φουλ οι μηχανές στις κατασκευές - Επενδύσεις €5,3 δισ. σε 4 χρόνια
Όπως αναφέρει οικονομικό δελτίο της Alpha Bank, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) από τις κατασκευές ακολουθεί ανοδική πορεία
Τι θα «ξεκλειδώσει» την πόρτα του ΧΑ – Ο Φάις και τα roadshows με επενδυτές «κράχτες»
Το ενδεχόμενο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών σχεδιάζουν ολοένα και περισσότερες εταιρείες – Η περίπτωση του Φάις και το σήμα του οίκου Russel
«Ξεπαγώνει» η Ψηφιακή Τράπεζα Γης - Τα οφέλη για τις επενδύσεις και τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Η Ψηφιακή Τράπεζα Γης θα αποτελέσει «εργαλείο» για στρατηγικές επενδύσεις, ιδιοκτήτες διατηρητέων, αυθαιρέτων
Η Handelsblatt επαινεί την Ελλάδα - «Σημαντική πρόοδος στη μείωση του χρέους»
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται θετικά στη μείωση του χρέους της Ελλάδας
Τελική ευθεία για 6 στρατηγικές επενδύσεις 1,5 δισ. - Τα projects Metlen, Intrakat και ΤΙΤΑΝ
Οι στρατηγικές επενδύσεις που βρίσκονται στο στάδιο της διαδικασίας για τον χαρακτηρισμό τους ως στρατηγικές και σε διαδικασία διαβούλευσης
Μπορεί να... μηδενιστεί η ανεργία στην Ελλάδα; [γραφήματα]
Τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με την ανεργία - Ποιο είναι το κρίσιμο σημείο που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απασχόληση