
Μεγάλης κλίμακας μετατροπή καταθέσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων καταγράφεται από τα τέλη του 2022 στην εγχώρια αγορά, η οποία έχει εισέλθει σε νέα περίοδο ανάπτυξης, μετά από πολλά χρόνια υποτονικών επιδόσεων.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται ευθέως με την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), διαδικασία που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022 και διήρκησε μέχρι το Σεπτέμβριο της περυσινής χρονιάς.
Καταθέτες: Στρέφονται σε αμοιβαία και ομόλογα για υψηλότερες αποδόσεις [γράφημα]
Σε αυτό το διάστημα οι αποδόσεις των τίτλων σταθερής απόδοσης κατέγραψαν σημαντική άνοδο μετά από μία μακρά περίοδο αρνητικών επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ, δίνοντας το κατάλληλο κίνητρο στους αποταμιευτές να διεκδικήσουν ένα υψηλό εισόδημα από τα χρήματά τους, χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο.
Οι τράπεζες μέσω των θυγατρικών τους ΑΕΔΑΚ δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη για την ενίσχυση των εργασιών τους στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων.
Προχώρησαν στο λανσάρισμα πληθώρας νέων αμοιβαίων κεφαλαίων, πολλά από τα οποία υπόσχονται με μεγάλη ασφάλεια υπεραξίες που οι καταθέτες δεν μπορούν να διεκδικήσουν μέσω των κλασικών καταθετικών προγραμμάτων.
Αμοιβαία κεφάλαια: Πρώτα τα ομολογιακά
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αποταμιευτών βρέθηκαν τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, λόγω των υψηλών κουπονιών που οι εκδότες αναγκάστηκαν να προσφέρουν κατά την περίοδο του ακριβού χρήματος.
Τα πιστωτικά ιδρύματα δημιούργησαν προϊόντα της κατηγορίας με χαρακτηριστικά παρόμοια με τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι αποδόσεις των οποίων το ίδιο διάστημα δεν αναπροσαρμόστηκαν στο βαθμό που μεταβλήθηκαν οι παρεμβατικοί δείκτες της ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, τα νέου τύπου αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία απευθύνονται ακόμη και σε πολύ μικρά πορτοφόλια, έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, ενώ μέσω των τοποθετήσεων σε ομόλογα, κρατικά και εταιρικά, σε Ελλάδα και εξωτερικό, δύναται να εξασφαλίσουν απόδοση κατ΄ έτος της τάξης των 2% – 3,5%.
Κι αυτό για μία περίοδο που μπορεί να κυμαίνεται από 2 έως και 5 χρόνια. Οι διαχειριστές των προϊόντων αυτών μπορούν να προβλέψουν με αρκετά μεγάλη ακρίβεια το κέρδος για τους επενδυτές, διότι το χαρτοφυλάκιό τους αποτελείται αποκλειστικά από ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια.
Επιπλέον, παραμένει σταθερό για όλη την περίοδο της επένδυσης και οι τίτλοι έχουν μέση ληκτότητα ίδια με την περίοδο ζωής του εκάστοτε αμοιβαίου κεφαλαίου. Άρα είναι εύκολος ο υπολογισμός των τόκων που θα εισπραχθούν για λογαριασμό των μεριδιούχων.
Οι πωλήσεις
Η ανταπόκριση του κοινού σε αυτά τα προγράμματα από πέρυσι είναι ιδιαίτερα υψηλή, ενώ το 2024 καταγράφεται νέα αύξηση των σχετικών πωλήσεων από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, εφέτος οι καθαρές εισροές στο σύνολο των αμοιβαίων κεφαλαίων έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τα 2,8 δισ. ευρώ. Από αυτές, τα 2,5 δισ. ευρώ προέρχονται από προϊόντα που επενδύουν σε ομόλογα.
Από τις αρχές του 2023 μέχρι και τις 19/6/2024, δηλαδή σε λιγότερο από 1,5 χρόνο, έχουν τοποθετηθεί σε αμοιβαία κεφάλαια περί τα 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 δισ. ευρώ σε ομολογιακά.
Πρόκειται για χρήματα που εξήλθαν των τραπεζικών ισολογισμών, προς αναζήτηση μίας καλύτερης απόδοσης.
Η επόμενη ημέρα
Μέχρι να επιταχυνθεί η αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, τα προγράμματα αυτά θα παραμείνουν ελκυστικά.
Κι αυτό διότι οι ΑΕΔΑΚ θα είναι σε θέση να δημιουργούν προϊόντα που επενδύουν σε ομόλογα με υψηλές αποδόσεις.
Επιπλέον, όσοι τοποθετηθούν σήμερα στη συγκεκριμένη αγορά, πέραν των υψηλών τοκομεριδίων που θα εξασφαλίσουν, έχουν να περιμένουν και κεφαλαιακά κέρδη.
Ο λόγος είναι πως ταυτόχρονα με την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, οι τιμές των ομολογιακών τίτλων θα ενισχυθούν.
Φυσικά, τα αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας έχουν ρίσκο, το οποίο συνδέεται με την φερεγγυότητα των εκδοτών των ομολόγων στα οποία επενδύουν.
Ωστόσο, ο σχετικός κίνδυνος περιορίζεται λόγω της μεγάλης διασποράς των χαρτοφυλακίων τους, ενώ σε περιόδους αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού, οι πιθανότητες χρεοκοπίας περιορίζονται.


Latest News

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενοικίου - Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν επίδομα 250 ευρώ
Τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια όλων των κατηγοριών - Μαζί με τα επιπλέον 500 εκατ. στο ΠΔΕ το συνολικό ύψος των μέτρων αγγίζει το 1,1 δισ. ευρώ

Η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Στο 1 δισ. ευρώ το πακέτο μέτρων που ισχύει από φέτος και θα είναι μόνιμα

Μητσοτάκης: Επιστροφή ένα ενοίκιο σε ενοικιαστές κάθε Νοέμβριο – 250 ευρώ σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους
Στο 1 δισ. ευρώ το πακέτο μέτρων που ισχύει από φέτος και θα είναι μόνιμα - Τι ανέφερε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός

Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης μετά τα πλεονάσματα - Δείτε live τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη
Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη ενημέρωση Τύπου σχετικά με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για το πλεόνασμα του 2024 στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Στο 3,2% το έλλειμμα στην ΕΕ - Στην 6άδα των πλεονασμάτων η Ελλάδα
Η Eurostat ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα στην ζώνη του ευρώ μειώθηκε το 2024

Πλεονάσματα «μαμούθ» το 2024 - Πώς διαμορφώθηκε το χρέος [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία - Στο 153,6% το δημόσιο χρέος - Ρεκόρ 4,8% για το πρωτογενές πλεόνασμα την περυσινή χρονιά, ενώ για πρώτη φορά σημείωσε δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1,3%

Κλείδωσε το πλεόνασμα στο 1,3% – Έρχονται ανακοινώσεις Μητσοτάκη για έκτακτα μέτρα στήριξης
Ποιες κατηγορίες πολιτών θα αφορά - Τα μέτρα για συντάξεις και ενοίκια

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας

Πόσο προστατευμένη είναι η Ελλάδα από την «καταιγίδα Τραμπ»
Κίνδυνοι λόγω Ευρώπης αλλά και ευκαιρίες - Καθώς κλείνει ο κύκλος της κρίσης χρέους ζητούμενο είναι η αύξηση της παραγωγικότητας - Παραμένει η ζήτηση για ελληνικά assets