Βελτιώνεται η ρευστότητα στην μεγαλύτερη αγορά ομολόγων, τονίζει η JP Morgan, καθησυχάζοντας τους επενδυτές που παρακολουθούν στενά την αγορά των αμερικανικών ομολόγων αναζητώντας ενδείξεις για ενδεχόμενη αναταραχή, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Οι ευρείες μετρήσεις της ρευστότητας βρίσκονται σε μια τάση βελτίωσης έως το 2024, υποστηριζόμενες από τη μείωση της μεταβλητότητας που παρέχεται εν μέσω μιας από τις μεγαλύτερες περιόδους αναμονής της Fed στη σύγχρονη ιστορία», τονίζουν οι στρατηγικοί αναλυτές επιτοκίων της JPMorgan με επικεφαλής τον Jay Barry.

JP Morgan: Κόντρα στις πολιτικές ανησυχίες… προτιμά την ασφάλεια των ευρωπαϊκών ομολόγων

Η ρευστότητα ή η δυνατότητα αγοράς ή πώλησης μεγάλων ποσοτήτων με περιορισμένο αντίκτυπο στην τιμή είναι μετρήσιμη με διάφορους τρόπους, πολλοί από τους οποίους δίνουν την εικόνα μιας αγοράς που κινείται σταθερά προς βελτίωση, επισημαίνουν.

Με κάθε μέτρο, η ρευστότητα της αγοράς ομολόγων παρουσίασε αρκετές καταστροφές την τελευταία δεκαετία, με πιο πρόσφατη την έναρξη της πανδημίας. Δεδομένης της θέσης της αγοράς ως του κρίκου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και της φήμης ότι είναι ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, αυτά τα επεισόδια οδήγησαν τους ρυθμιστές σε μια συνεχιζόμενη σταυροφορία για μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην αποτροπή μελλοντικών κρίσεων.

Tα εργαλεία μέτρησης του βάθους της αγοράς ομολόγων

Σύμφωνα με τον προτιμώμενο μετρητή της JPMorgan, το βάθος της αγοράς – με βάση την ποσότητα των ομολογιακών τίτλων  που οι έμποροι είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν ή να πουλήσουν σε μια ενιαία, διαφημιζόμενη τιμή – «βελτιώθηκε σταθερά» τον περασμένο χρόνο. Αυτό το σημείο αναφοράς, που υπολογίστηκε από τα μεγέθη που δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών BrokerTec της CME Group Inc., κατέρρευσε τον Μάρτιο του 2020.

Ανακάμπτει εν μέρει όταν η Federal Reserve άρχισε να αγοράζει ομόλογα σε τεράστιες ποσότητες για να σταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και στη συνέχεια κατρακύλησε ξανά το 2022 όταν οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed οδήγησαν στην πτώση της απόδοσης της αγοράς ομολόγων.

Το βάθος της αγοράς παραμένει περίπου 50% κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας, «καθώς η ρευστότητα της αγοράς ομολόγων παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητη στην αβεβαιότητα», έγραψαν. Το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed τον Ιούλιο του 2023 ακολούθησε η άνοδος των προσδοκιών για μειώσεις επιτοκίων από φέτος. Ωστόσο οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις έχουν μετριάσει τις προσδοκίες.

Παρόλα αυτά, τα μέτρα ρευστότητας που παρουσιάζουν διαφορετικά δείγματα της αγοράς, την κρίνουν ως ιστορικά φτωχή.

Η μέτρηση του βάθους της αγοράς της JPMorgan βασίζεται αποκλειστικά στα πιο πρόσφατα ομολογιακές εκδόσεις σε μια αγορά τ27 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία αλλάζουν χέρια πιο συχνά. Κοιτάζοντας την αγορά ευρύτερα, σημείωσαν οι αναλυτές στρατηγικής, η ρευστότητα σε 30ετή ομόλογα που πωλήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και λήγουν τα επόμενα χρόνια έχει επιδεινωθεί.

Το βλέπουν Bloomberg- Augur Labs

Η Bloomberg LP, η μητρική εταιρεία του Bloomberg News, έχει το δικό της μετρητή ρευστότητας της αγοράς των αμερικανικών ομολόγων.Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Η ρευστότητα είναι χειρότερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την παγκόσμια οικονομική κρίση.Περίπου 12 εκδόσεις 30ετών ομολόγων που θα λήξουν σύντομα παρουσιάζουν άσχημη εικόνα ρευστότητας κακή ρευστότητα, δείχνουν οι τιμές που καταρτίστηκαν από το Bloomberg.

Η Augur Labs LLC ανιχνεύει επίσης την απόκλιση της ρευστότητας μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της αγοράς. Ο δείκτης Dislocation Index του Treasury αποκλείει τα πιο πρόσφατα εκδοθέντα έντοκα γραμμάτια και ομόλογα, προκειμένου να αξιολογηθεί το λιγότερο ρευστό τμήμα της αγοράς.

Όπως και ο δείκτης του Bloomberg, ο δείκτης της Augur – με βάση τη μέση απόκλιση από την εύλογη αξία – έχει δείξει επιδείνωση στη συνολική αγορά. Αλλά το υποσύνολό του που εξαιρεί τα 30ετή ομόλογα που λήγουν εντός πέντε ετών σηματοδότησε βελτίωση, υποδηλώνοντας ότι η διαταραχή είναι κυρίως συγκεντρωμένη σε μια μερίδα παλαιών τίτλων.

«Η ευρεία αγορά λειτουργεί καλά»εξηγεί η Helin Gai, πρόεδρος της Augur Labs. “Το δάσος είναι μια χαρά”, εκτός από μερικά “σάπια δέντρα”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές