Με τις αποκοπές των μερισμάτων, αλλά και τη διεθνή αβεβαιότητα παλεύει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αφενός να κρατήσει τα επίπεδα και αφετέρου να μεγαλώσει την απόσταση από την κρίσιμη ζώνη των 1.400 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,34% στις 1.428,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 11 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,6 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.468,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός άνοδο 0,87% στις 1.252,29 μονάδες.

MSCI: Γιατί δεν έβαλε στον προθάλαμο της αναβάθμισης το ΧΑ – Μια ιστορία αποτυχίας και επιτυχίας

Στο επίκεντρο οι αποκοπές μερισμάτων

Δύσκολη είναι η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, με τις αποκοπές μερισμάτων να δημιουργούν τις αναταράξεις στους επιμέρους τίτλους. ΟΠΑΠ (0,25 ευρώ), Τιτάν (0,85 ευρώ), Viohalco (0,12 ευρώ), Cenergy (0,08 ευρώ), ΕΛΧΑ (0,04 ευρώ), Quest (0,209 ευρώ), ΕΧΑΕ (0,25 ευρώ), Intracom (0,05 ευρώ), Fourlis (0,12 ευρώ), Optima (0,44 ευρώ) και Intercontinental (2,21 ευρώ) είναι μόνο οι τίτλοι που βρίσκονται στο επίκεντρο των βραχυπρόθεσμων που ήθελαν να κατοχυρώσουν μόνο το μέρισμα της χρήσης του 2023.

Η υπόλοιπη αγορά όμως δείχνει κάποια σημάδια αντοχής, με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance να θεωρεί ότι είναι έτοιμη να βγάλει κίνηση μετά την συσσώρευση των τελευταίων τριών ημερών. Οι πιθανότητες, όπως είναι και το γράφημα είναι ανοδικές, κατά τον κ. Ζαχαράκη. Μέχρι στιγμής η ζώνη των 1.400 μονάδων κρατάει, με κάποιους τίτλους να φαίνεται ήδη ότι έχουν καταγράψει τουλάχιστον χαμηλό περιόδου.

Βέβαια, το κλίμα στην Ευρώπη δεν βοηθά, καθώς οι επενδυτές αναμένουν και τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Η γενική εκτίμηση οικονομολόγων και αναλυτών για την Ελλάδα πάντως είναι πως -μέχρι στιγμής- επηρεάζεται σε ένα μικρό βαθμό ως μια περιφερειακή οικονομία. Κάτι που αποτυπώνεται και στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει σε ένα εύρος 3,50% – 3,70%.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Τιτάνας χάνει 4,90%, με τις Aegean, Autohellas και Βιοχάλκο να τον ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Λάμδα, Cenergy, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΑΑ, στο ντεμπούτο του στον FTSE 25.

Στον αντίποδα, η Motor Oil κερδίζει 2,72%, με τις Eurobank, Coca Cola, Σαράντης, Εθνική, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ να κινούνται ήπια ανοδικά. Χωρίς μεταβολή είναι η Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών