Πτωτικά κινείται ο χρυσός, καθώς ενισχύεται το δολάριο και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με τους επενδυτές να αναμένουν στοιχεία για τον πληθωρισμό ώστε να εικάσουν τις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχωρεί κατά 0,4% στα 2.323,60 δολάρια η ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ΗΠΑ υποχώρησαν επίσης κατά  0,4% στα 2.335,80 δολάρια.

Στερλίνα: Ψήφο εμπιστοσύνης από hedge funds

Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,2% έναντι των αντιπάλων του, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για κατόχους ξένων νομισμάτων, ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε επίσης.

H ισχυρή φυσική ζήτηση για τον χρυσό

«Υπάρχει ακόμη μεγάλη φυσική ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες και υπάρχει και η ζήτηση από την Ασία… τελικά η προσδοκία είναι ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια και οι επενδυτές είναι πολύ απρόθυμοι να στερηθούν τον χρυσό» εξηγεί στο Reuters ο Ryan McKay, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στην TD,

Τα παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια με φυσική υποστήριξη χρυσού (ETF), μια κρίσιμη κατηγορία ζήτησης, παρουσίασαν εισροές κεφαλαίων 212 εκατ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, ή  2,1 μετρικούς τόνους, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Ο χρυσός έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 2.449,89 δολαρίων στις 20 Μαΐου. Από την αρχή του χρόνου καταγράφει κέρδη της τάξης του 12%, καθώς ενισχύεται  από τις ελπίδες μείωσης των επιτοκίων της Fed και τις ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων.

Αυτή την εβδομάδα, οι έμποροι αναμένουν τις εκτιμήσεις για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη και την έκθεση για τον Δείκτη Τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Austan Goolsbee,  σε συνέντευξή του στο CNBC τη Δευτέρα σημείωσε ότι εξακολουθεί να αναζητά περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού ως μέρος της διαδικασίας που θα άνοιγε την πόρτα σε μείωση επιτοκίων.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης χρυσού.

Το ασήμι σημείωσε πτώση 1,4% στα 29,22 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα κατά 0,4% στα 990,85 δολάρια και το παλλάδιο κατά 3,9% στα 941 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities