Οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενισχύσουν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή, τη δραστηριότητα, τις εξελίξεις και του αγροτικού κόσμου, αλλά συνολικότερα και των Ευρωπαίων καταναλωτών τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας σε δήλωσή του στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στο Λουξεμβούργο, στο οποίο συμμετείχε για πρώτη φορά.

Όπως επισήμανε «είναι πάντα μια μεγάλη πρόκληση να εισφέρουμε όλοι μαζί στα θέματα και τα ζητήματα που απασχολούν συνολικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκέψεις, ιδέες και εξελίξεις που θα στηρίξουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, θα στηρίξουν τον παραγωγικό ιστό συνολικά της Ευρώπης».

Τσιάρας: Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος των Ελλήνων αγροτών

Σημείωσε δε, ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος με πολλές νέες και μεγάλες προκλήσεις και με ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν προφανώς την Ευρώπη, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως με θέματα τα οποία απασχολούν πρωτίστως και την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτόν τον διάλογο και στην αναζήτηση εξεύρεσης λύσεων μέσα από το πλαίσιο των αρχών και των αξιών που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ίδια τη διαχρονική της στάση και πορεία», τόνισε.

Τα συμπεράσματα

Στο μεταξύ, σειρά συμπερασμάτων για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ ενέκρινε το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, τονίζοντας ότι ο ρόλος της γεωργίας είναι βασικός για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της στρατηγικής αυτονομίας.

Ταυτόχρονα, αναγνωρίζονται οι πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, των γεωπολιτικών εντάσεων, της κερδοφορίας και του διοικητικού φόρτου.

Το κείμενο με τα συμπεράσματα υπενθυμίζει τις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024, κατά τις οποίες οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν τον ουσιαστικό ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και αναγνώρισαν ότι ένας ανταγωνιστικός, βιώσιμος και ανθεκτικός αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό στρατηγικό συμφέρον της Ένωσης.

Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι αγρότες χρειάζονται ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο, μεταξύ άλλων για να τους συνοδεύει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων.

Υπογραμμίζεται δε, η συμβολή και οι δυνατότητες της γεωργίας όσον αφορά τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Από αυτή την άποψη, το κείμενο τονίζει ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι αγρότες αποκτούν δίκαιο εισόδημα και ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η θέση τους στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Όσον αφορά το εμπόριο, τα συμπεράσματα τονίζουν ότι η ΕΕ είναι καθαρός εξαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων και ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ένα δίκαιο, ανοιχτό, βασισμένο σε κανόνες σύστημα συναλλαγών και ίσοι όροι ανταγωνισμού. Τα συμπεράσματα καλούν την Επιτροπή να ενημερώνει τακτικά την αξιολόγησή της για τον αντίκτυπο των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών στον αγροτικό τομέα.

Τα κράτη μέλη που υποστηρίζουν τα συμπεράσματα καλούν επίσης την Επιτροπή να αξιολογήσει προσεκτικά τον αντίκτυπο της διεύρυνσης της ΕΕ προκειμένου να προετοιμάσει τον αγροτικό τομέα για αυτή τη διαδικασία.

Στα συμπεράσματά τους, οι υποστηρικτικές αντιπροσωπείες αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται κατάλληλοι πόροι για την ΚΑΠ ώστε να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Ιωάννης Καραστέργιος (Farmadvisors): «Όμηροι» γραφειοκρατικών καθυστερήσεων οι πάροχοι γεωργικών συμβουλών
AGRO |

Καραστέργιος (Farmadvisors) στον OT: «Όμηροι» της γραφειοκρατίας οι πάροχοι γεωργικών συμβουλών

Για την πορεία της υλοποίησης του υπομέτρου για τις γεωργικές συμβουλές, τα προβλήματα στην εφαρμογή του μιλά στον ΟΤ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών «farmadvisors», Ιωάννης Καραστέργιος