Βελόνα δεν έπεφτε την περασμένη Πέμπτη στην περίφημη αίθουσα συναυλιών Γκαβό (Salle Gaveau), στο αριστοκρατικό 8ο Διαμέρισμα του Παρισιού. Περίπου 900 Γάλλοι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων, διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων ομίλων αλλά και διευθυντές μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συγκεντρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη για να ακούσουν τους εκπροσώπους των τριών μεγάλων εκλογικών παρατάξεων που διεκδικούν την ψήφο του γαλλικού λαού την επόμενη Κυριακή 30 Ιουνίου και τη μεθεπόμενη, στις 7 Ιουλίου, στο δεύτερο γύρο που προβλέπει το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της χώρας.
Γαλλικές εκλογές: Ο CEO του Euronext συνιστά «ψυχραιμία» για το αποτέλεσμα
«Δεν είμαστε εδώ για να επιδοκιμάσουμε ή να αποδοκιμάσουμε, ήρθαμε για να αξιολογήσουμε τη λειτουργικότητα και την σταθερότητα των οικονομικών προγραμμάτων », τόνισε κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Medef, Πατρίκ Μαρτέν. Η Medef είναι η μεγαλύτερη εργοδοτική Ένωση της Γαλλίας, καθώς εκπροσωπεί περισσότερες από 125.000 γαλλικές επιχειρήσεις (περίπου το 33% του συνόλου) που απασχολούν σχεδόν 10 εκατομμύρια μισθωτούς εργαζομένους (περίπου το 66% του συνόλου).
Και όμως! «Αρκούσε να βρεθείς εκεί για να νιώσεις τις αλλαγές στην ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην αίθουσα, για να ακούσεις τις αντιδράσεις του ακροατηρίου στους διαδρόμους, για να καταλάβεις τον πόνο που βασανίζει και την αγωνία που διακατέχει τον επιχειρηματικό κόσμο της Γαλλίας όσο πλησιάζουν αυτές οι εκλογές», γράφει ο ρεπόρτερ της οικονομικής εφημερίδας «Les Echos» Ρενό Ονορέ, που παρακολούθησε την εκδήλωση.
«Στην πραγματικότητα οι αντιδράσεις ήταν εμφανείς και ζωηρές. Κάποιες καλές ιδέες των ομιλητών επιδοκιμάστηκαν, κάποιες κακές αποδοκιμάστηκαν, κάποιες πολύ κακές εξόργισαν το ακροατήριο και απορρίφθηκαν ζωηρά, με φωνές, σφυρίγματα και γιουχαΐσματα», γράφει ο Ονορέ.
Πρωταγωνιστές ήταν βέβαια οι εκπρόσωποι των κομμάτων, οι οποίοι εισέπραξαν και προσωπικά την αποδοχή ή την απόρριψη των Γάλλων εργοδοτών. Για ένα μόνο ομιλητή (που είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός μάλιστα), το Ζορντάν Μπαρντελά του Εθνικού Συναγερμού, το ακροατήριο δεν εκφράστηκε ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Κατά τον Ονορέ, «θα έλεγε κανείς ότι ο κόσμος ήρθε για να τον ανακαλύψει και να τον γνωρίσει».
Παρηγοριά για τον Μακρόν;
«Για την προεδρική πλειοψηφία αυτή η επίσκεψη στις εργοδοτικές οργανώσεις πρέπει να ήταν κάτι παρήγορο», μεταδίδει ο ρεπόρτερ της «Les Echos». Δεν θα μπορούσε βέβαια να είναι διαφορετικά για τον εκπρόσωπο που έστειλε ο «πρόεδρος των πλουσίων» – οι εργοδότες είναι εξ ορισμού πλούσιοι. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τον επί επτά συναπτά έτη υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ (τον μακροβιότερο στην Ε’ Γαλλική Δημοκρατία) ο οποίος προαλείφεται και για διάδοχος του Μακρόν στις προεδρικές του 2027.
«Τρεις φορές διέκοψαν με χειροκροτήματα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, στην αρχή της ομιλίας του, οι εργοδότες τον Λεμέρ. Και δεν ήταν ο κανόνας για τον υπουργό να τον υποδέχονται τόσο θερμά τους τελευταίους μήνες», γράφει ο Ονορέ της «Les Echos».
«Μην σας πλανέψουν οι σειρήνες της Εθνικής Συσπείρωσης, είμαστε ίσως λιγότερο λαμπεροί αλλά είμαστε πιο αποτελεσματικοί», είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας σε προσωπικό τόνο: «Είμαι λιγότερο TikTok και περισσότερο ρεαλιστής που παίρνει αποφάσεις».
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι, όπως αναφέρουν οι παρόντες στη Salle Gaveau, ο Λεμέρ δεν προσήλθε με μια αγκαλιά δώρα στην εκδήλωση της Medef. Πριν απ’ αυτόν είχε προηγηθεί η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ (του πρώτου που διόρισε ο Μακρόν το 2017), που επαίνεσε την πολιτική που ασκείται από την πρώτη θητεία του προέδρου, «πιθανώς την πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό».
Χειροκροτήθηκε βεβαίως κι αυτός, αλλά εμμέσως επιβεβαίωσε όλους εκείνους «των άκρων» που κατηγορούν τον Μακρόν ότι είναι ο «πρόεδρος των πλουσίων».
Συγγενείς δυνάμεις
«Θα είμαστε υπέρ των φιλελεύθερων και φιλοευρωπαϊκών κομματικών προγραμμάτων, που διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας», εξήγησε μετά την εκδήλωση όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις του ακροατηρίου ο πρόεδρος της Medef, Πατρίκ Μαρτέν.
Πρόκειται για «μια αναγνώριση της πολιτικής προσφοράς του στρατοπέδου των Μακρονιστών, ίσως και του στρατοπέδου των Ρεπουμπλικανών», εκτιμά ο ρεπόρτερ της «Les Echos». Οι Ρεπουμπλικανοί («Les Republicains») είναι η μετεξέλιξη του παλαιού γκωλικού συντηρητικού κόμματος που τα τελευταία χρόνια έβγαλε προέδρους τον Ζακ Σιράκ και το Νικολά Σαρκοζί, αλλά η απήχησή του έχει υποχωρήσει στο 6% του εκλογικού σώματος, καθώς την γκωλική Δεξιά τη λεηλάτησαν τόσο ο Μακρόν όσο και η Λεπέν.
Και ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών, Μπρουνό Ρεταγιέ είχε επίσης καλή υποδοχή στην εκδήλωση της Medef και χειροκροτήθηκε, γράφει η «Les Echos». «Είναι φυσιολογικό, πρόκειται για την ίδια οικογένεια», παρατήρησε χαριτολογώντας ένα μέλος εργοδοτικής οργάνωσης.
Η Αριστερά εξήψε τα πνεύματα
Η αίθουσα πήρε φωτιά όταν στην σκηνή ανέβηκαν οι εκπρόσωποι του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Αρχικά οι ομιλητές Μπορίς Βαλό του Σοσιαλιστικού Κόμματος και Ερίκ Κοκερέλ των Ανυπότακτων εμφανίστηκαν ρεαλιστές, «παραμερίζοντας προσεκτικά τις διαφωνίες σχετικά με την κοστολόγηση του οικονομικού προγράμματος της Αριστεράς, τις διαφωνίες για την πυρηνική ενέργεια ή για τις ευρωπαϊκές πολιτικές», όπως γράφει η «Les Echos».
Ο Κοκερέλ μάλιστα είχε φορέσει γραβάτα για την περίσταση («σπάνιο φαινόμενο» κατά τον ρεπόρτερ) και υπενθύμισε δύο φορές ότι είχε διατελέσει κι αυτός διευθυντής ενός πρακτορείου επικοινωνίας, θέλοντας να πει ότι γνώριζε τι σημαίνει να διοικείς μια επιχείρηση. «Οι δύο ομιλητές έμοιαζαν να είχαν αντιστρέψει τους ρόλους τους», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.
«Το έργο μας βασίζεται στις ανάγκες», είπε ο Μπορίς Βαλό, μιλώντας τη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι εργοδότες, δίχως όμως να είναι ευγενικός μ’ αυτούς. Απηύθυνε στους παρευρισκόμενους παραφρασμένο το παλαιό αμερικανικό ερώτημα του θείου Σαμ: «Έχουμε κάνει αρκετά για τη Γαλλία; Έχετε κάνει αρκετά για τη χώρα μας; Κάντε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σας ως ένθερμοι πατριώτες», τους προκάλεσε.
Τα αίματα άρχισαν να ανάβουν περισσότερο όταν ο Βαλό φώναξε «σηκώστε τα χέρια σας, πόσοι δισεκατομμυριούχοι υπάρχουν στο δωμάτιο;». Τόσο ο (υποτίθεται μετριοπαθέστερος) Βαλό όσο και ο Κοκερέλ δεν έκρυψαν ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα φορολογήσει περισσότερο τους πλούσιους και τις πολυεθνικές. «Αλλά η φορολογία των μικρομεσαίων δεν θα αυξηθεί», διευκρίνισε ο Βαλό.
Κάποια στιγμή ο Κοκερέλ δεν άντεξε και επέκρινε «αυτούς που παρακολουθούν τις τιμές του Χρηματιστηρίου, κάποιες φορές αποκομμένοι από την πραγματική ζωή», για να εισπράξει γιούχα και σφυρίγματα, «τα μοναδικά της ημέρας» κατά την «Les Echos».
Σιωπή και περισυλλογή
«Η σιωπή επέστρεψε όταν ο Ζορντάν Μπαρντελά ανέβηκε στη σκηνή. Ο αρχηγός της Εθνικής Συσπείρωσης γνωρίζει ότι διακυβεύονται πολλά. Ότι έχει πολλά να χάσει. Το ίδιο πρωί, ο Πατρίκ Μαρτέν είχε πετάξει το πρόγραμμα του Συναγερμού στην πυρά μιλώντας στον Figaro», γράφει ο Ρενό Ονορέ της «Les Echos».
«Είναι πάντα ευχάριστο να σε περιγράφει ως επικίνδυνο το πρωί κάποιος που λίγες ώρες αργότερα σε προσκαλεί για να μιλήσεις στους φίλους του», είπε ειρωνικά ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος γνωρίζοντας καλά ότι οφείλει να καθησυχάσει τους «οικονομικούς κύκλους» δεδομένου ότι το κόμμα του προηγείται σαφώς στις δημοσκοπήσεις και ότι ο ίδιος έχει προκριθεί από την ιδρύτρια της Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν, για να διοριστεί πρωθυπουργός μιας μελλοντικής κυβέρνησης συνεργασίας (με ποιους και πώς δεν είναι του παρόντος).
Στην αρχή της ομιλίας του ο ηλικίας 28 ετών Μπαρντελά είπε τρεις φορές τη φράση «δημοσιονομική σοβαρότητα». Υποσχέθηκε στους εργοδότες την κατάργηση δύο φόρων που επιβαρύνουν την παραγωγή, αλλά μπουρδούκλωσε εσκεμμένα τα πράγματα όταν η κουβέντα έφτασε στις συντάξεις (ο Μακρόν πασχίζει να ανεβάσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια αλλά η Ακροδεξιά είχε υποσχεθεί να τη μειώσει στα 60…).
«Καταλάβατε τι εννοούσε;», ρώτησε τους γύρω του ένας διαχειριστής ακινήτων. «Κι όμως, οι εργοδότες ήταν σαν να είχαν παραιτηθεί από τις διευκρινίσεις, σαν να έπρεπε να μη ζητήσουν από τον Μπαρντελά να πει περισσότερα», γράφει ο Ονορέ της «Les Echos». Ο ρεπόρτερ σημειώνει ότι ο Ζορντάν Μπαρντελά είχε φέρει μαζί του στην εκδήλωση της Medef τον Ερίκ Σιοτί, «κάτι που καθησύχασε κάποιους». Ο Ονορέ μαρτυρεί ότι ένας διευθύνων σύμβουλος ακούστηκε να αναγνωρίζει ότι «το δίδυμο δεν ήταν κακό».
Ο Σιοτί είναι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που προ ημερών πρότεινε τη συνεργασία με την Ακροδεξιά ξεσηκώνοντας την οργή πολλών βουλευτών και στελεχών της μετριοπαθούς Δεξιάς. Οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται σε διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου τους, ο οποίος έχει εξάλλου απομακρυνθεί από το κόμμα και συνεργάζεται σε προσωπικό επίπεδο προεκλογικά με την Εθνική Συσπείρωση.
Ακοστολόγητη Ακροδεξιά
Η μη κοστολόγηση του οικονομικού προγράμματος και η γενικότερη ασάφεια που χαρακτηρίζει τις θέσεις και τις προθέσεις του μοιάζει να είναι ένα από τα κύρια προβλήματα της Εθνικής Συσπείρωσης λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου. Τη Δευτέρα ο Ζορντάν Μπαρντελά προσπάθησε να διαλύσει την ομίχλη που σκεπάζει το οικονομικό του πρόγραμμα για να καθησυχάσει τον οικονομικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, αλλά δεν φαίνεται ότι κατάφερε πολλά.
«Η κοστολόγηση του προγράμματός του βρίσκεται σε εμβρυικό στάδιο και πολλά κοστοβόρα μέτρα που έχει εξαγγείλει η Συσπείρωση δεν έχουν αποσυρθεί ή αποσαφηνιστεί. Παραμένουν ως προοπτική να υλοποιηθούν, παρά την υπόσχεση του κόμματος να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ έως το 2027», έγραφε τη Δευτέρα στη «Les Echos» ο Ρενό Ονορέ.
«Πάμε για εμφύλιο πόλεμο»
Εν τω μεταξύ, σε ηχογραφημένο μήνυμα (podcast) που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος Μακρόν καταφέρθηκε με σφοδρότητα τόσο στην Εθνική Συσπείρωση όσο και στην Ανυπότακτη Γαλλία «και στους συνοδοιπόρους τους». Χαρακτήρισε «διχαστική» την πολιτική που θα ακολουθήσει το κόμμα του Ζορντάν Μπαρντελά αν έλθει στην εξουσία, ενώ κατηγόρησε το κίνημα του Ζαν-Λικ Μελανσόν για «κοινοτισμό».
«Τα προγράμματα των δύο άκρων οδηγούν σε εμφύλιο πόλεμο», απεφάνθη ο Μακρόν. Και εξήγησε ότι «ως απάντηση στην ανασφάλεια, η άκρα Δεξιά διακρίνει και χαρακτηρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με τη θρησκεία τους ή την καταγωγή τους και αυτός ο διχασμός οδηγεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο».
Όσο για την Ανυπότακτη Γαλλία, «προτείνει ένα είδος κοινοτισμού, αλλά κι αυτό είναι επίσης μια εκδοχή εμφυλίου πολέμου», είπε ο πρόεδρος.
Ο ηγέτης των Ανυπότακτων Ζαν-Λικ Μελανσόν, πάντως, δεν υπάρχει περίπτωση να προταθεί για πρωθυπουργός, όπως ξεκαθάρισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρίν Τοντελιέ, επικεφαλής των Οικολόγων, που μετέχουν στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
«Μεταξύ των διαφορετικών κομμάτων που συγκροτούν τη συμμαχία της Αριστεράς, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της Ανυπότακτης Γαλλίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος και των Οικολόγων, υπάρχει μια συμφωνία βάσει της οποίας ο πρωθυπουργός θα προταθεί συναινετικά, έτσι ώστε να εκφράζει και τις τέσσερις πολιτικές δυνάμεις», είπε η Τοντελιέ.
Latest News
Ο Ινδός μεγιστάνας Γκαουτάμ Αντάμι κατηγορείται για απάτη στις ΗΠΑ
Ο Γκαουτάμ Αντάνι κατηγορήθηκε με άλλους κατηγορούμενους στη Νέα Υόρκη για φερόμενη απάτη πολλών δισ. δολαρίων
Στην αντεπίθεση οι Βρυξέλλες κατά του Πεκίνου - Προαπαιτούμενα για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ε.Ε.
Σκληραίνουν τη στάση τους οι Βρυξέλλες απέναντι στο Πεκίνο - Τα κριτήρια που βάζει τώρα η Ευρώπη στις κινεζικές εταιρείες
Η McDonald's θέλει να συνεχίσει τις προσφορές και το 2025
Η McDonald's επεξεργάζεται μια προσφορά «αγόρασε ένα πάρε ένα ακόμη» η οποία θα ξεκινήσει στις ΗΠΑ
«Μυρίζει» συμβιβασμός για τους αντιπροέδρους της Κομισιόν
Κορυφώνονται σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο οι διαπραγματεύσεις των ευρωομάδων για τη συμφωνία έγκρισης των έξι εκτελεστικών αντιπροέδρων της Κομισιόν
«Διαζύγιο» του CNBC από τον αμερικανικό γίγαντα των ΜΜΕ Comcast - Η νέα εταιρεία
Η Comcast είναι η πρώτη εταιρεία ΜΜΕ στις ΗΠΑ που προχωρά σε διαχωρισμό της καλωδιακής της τηλεόρασης
Σε τεντωμένο σκοινί οι σιδηρόδρομοι στη Γερμανία
Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι θα ήθελαν πολύ να είναι και πάλι στην ώρα τους. Η διάλυση της συγκυβέρνησης δεν βοηθάει
H Ford κόβει 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
Η αμερικανική Ford κατηγορεί την ΕΕ για απουσία ενός σαφούς προγράμματος πολιτικής για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης,
Πώς θα αντιδράσει η Fed στη «δεύτερη φορά» Τραμπ - Τι δείχνει δημοσκόπηση του Reuters
Οι οικονομικές πολιτικές του Τραμπ εκτιμάται ότι θα αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις - Τι βλέπουν οικονομολόγοι για την στρατηγική της Fed
Volkswagen: Πόσους μισθούς θυσιάζουν οι εργαζόμενοι για να γλιτώσουν απολύσεις
Το συνδικάτο IG Metall και το εργατικό συμβούλιο της Volkswagen υπέβαλαν την Τετάρτη την πρόταση για μείωση του κόστους εργασίας
Πάνω από τον στόχο του 2% επέστρεψε ο πληθωρισμός στη Βρετανία
Η εκτίναξη των τιμών στη Βρετανία περιορίζει τις προσδοκίες της αγορές για νέα μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο