Ιδιαίτερα καυστική για την Ευρώπη εμφανίζεται η Goldman Sachs, καθώς παραδέχτηκε ότι δεν διευκολύνει τους επενδυτές να είναι bullish.

Και όπως εξηγεί, οι αιφνιδιαστικές γαλλικές βουλευτικές εκλογές ταιριάζουν με αυτό το μοτίβο πολιτικής που τροφοδοτεί την αστάθεια στις αγορές.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, παρά τη χαμηλότερη πιθανότητα «Frexit», τα spreads του γαλλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού (OAT-Bund) έχουν φτάσει σε επίπεδα συγκρίσιμα με το 2017 ως τιμή της αγοράς, λόγω του κινδύνου μιας λιγότερο συνετής δημοσιονομικής στάσης και μιας πιο σκληρής στάσης έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών από μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ.

Γιατί κινδυνεύει το success story του Παρισιού

Αυτό το σοκ οδήγησε το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο του πρόσφατου εύρους του και μπορεί να κινηθεί χαμηλότερα σε ορισμένα σενάρια εκλογών.

Είδαμε επίσης τις ευρωπαϊκές μετοχές να παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις στις ΗΠΑ, με την αυξημένη συσχέτιση των ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων να είναι πιθανό να συνεχιστεί, ενώ οι γαλλικές πολιτικές και δημοσιονομικές ανησυχίες παραμένουν στο προσκήνιο.

Γενικότερα, αυτές οι ανησυχίες περιπλέκουν την υπόθεση της διατήρησης των ανοιγμάτων, την ώρα που οι επενδυτές αισθάνονταν πιο άνετα με ένα παγκόσμιο συγκλίνον σύνολο δεδομένων και ενθαρρυντικά οικονομικά νέα στη ζώνη του ευρώ (και όχι μόνο στις ΗΠΑ), κατά την Goldman Sachs.

Ευκαιρίες μπορεί να προκύψουν ακόμη τις επόμενες εβδομάδες με την αγορά να έχει ήδη υψηλότερο ασφάλιστρο, ειδικά εάν οι πολιτικοί και δημοσιονομικοί κίνδυνοι δεν αποκρυσταλλωθούν και δεν διαταράξουν την εικόνα της καλύτερης δραστηριότητας.

Όμως οι ευρωπαϊκοί άμεσοι PMI δείχνουν ήδη κάποιες ρωγμές και προς το παρόν οι επενδυτές μπορεί να είναι απρόθυμοι να δεσμεύσουν κεφάλαια λόγω της αβεβαιότητας.

Η εκκολαπτόμενη ανάκαμψη των ροών μετοχών και ομολόγων στη ζώνη του ευρώ μπορεί να ανασταλεί, με τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ και το δολάριο ΗΠΑ να φαίνονται ξανά ως το «ασφαλέστερο καταφύγιο», παραδέχεται η Goldman Sachs.

Διακοπή των αυξανόμενων εισροών σε ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία

Αν και οι «διαρροές» κεφαλαίων σε άλλες αγορές πιο περιορισμένες, σε υψηλό επίπεδο, ο συνδυασμός των αντιδράσεων της αγοράς περιουσιακών στοιχείων στους γαλλικούς εκλογικούς κινδύνους θυμίζει παρόμοια προηγούμενα επεισόδια (τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017 και τις περιόδους της δημοσιονομικής κρίσης).

Η ανοδική πίεση στις γαλλικές αποδόσεις συνοδεύτηκε από πτωτική πίεση στις αποδόσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ, καθώς οι αγορές ανταμείβουν «ασφαλείς κρατικούς προορισμούς».

Η μετάδοση των οικονομικών κινδύνων από τη Γαλλία σε άλλους γίνεται μέσω εμπορικών και χρηματοπιστωτικών διαύλων, γεγονός που καθιστά το όριο για τον ουσιαστικό αντίκτυπο υψηλό, ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ, διαπιστώνει η Goldman Sachs.

Σε αυτές τις ειδικές ανά χώρα ή περιφερειακές κρίσεις, η απόδοση των περιουσιακών στοιχείων είναι τότε μια ισορροπία μεταξύ του βαθμού στον οποίο εκτίθενται σε αυτούς τους εμπορικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους και των οφελών που λαμβάνουν από αυτές τις ροές ασφαλούς καταφυγίου.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω, η Goldman Sachs διαπιστώνει υποαπόδοση των γαλλικών περιουσιακών στοιχείων και των ευρωπαϊκών τραπεζών, ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις σε νομίσματα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά και υπεραπόδοση των γερμανικών μετοχών και ομολόγων και εντελώς θετικές επιδόσεις για τις αμερικανικές μετοχές, ιδιαίτερα τις μεγάλες εταιρείες υψηλής ποιότητας.

Αυτό είναι ουσιαστικά το μοτίβο που επαναλαμβάνεται στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού κρατικού πιστωτικού σοκ, όπου οι αυξημένοι κίνδυνοι από την Ευρώπη έχουν τελικά αποδειχθεί θετικός άνεμος στις αμερικανικές μετοχές (το Nasdaq, κυρίως) και το αμερικανικό δολάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή