Σε μη δεσμευτική συμφωνία για την προμήθεια λιθίου στη νοτιοκορεατική εταιρεία κατασκευής μπαταριών EV SK On, προχώρησε ο ενεργειακός γίγαντας της Exxon Mobil την Τρίτη.

Η συμφωνία μπορεί να μετατραπεί σε μια πολυετή συμφωνία απορρόφησης έως και 100.000 μετρικών τόνων, δήλωσε η εταιρεία η οποία είχε ανακοινώσει τη λειτουργία ενός συγκεκριμένου έργου της  στο Αρκάνσας.

Λίθιο: Συμφωνία με τη χιλιανή SQM έκλεισαν Kia και Hundai

Σημειώνεται ότι η Exxon ανακοίνωσε τον Νοέμβριο σχέδια για την παραγωγή λιθίου από αντλούμενη άλμη στο Αρκάνσας, από περιοχές που θεωρείται ότι διαθέτουν σημαντικά κοιτάσματα του μετάλλου. Το σχεδιαζόμενο έργο θα εξάγει λίθιο από υπόγεια κοιτάσματα αλμυρού νερού και αυτή η προσέγγιση, σύμφωνα με τη  στοχεύει στην παραγωγή λιθίου πιο αποτελεσματικά και με λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραδοσιακή εξόρυξη σκληρών πετρωμάτων.

Η Exxon έχτισε ένα πιλοτικό εργοστάσιο στο Χιούστον και πέρασε τους τελευταίους μήνες δοκιμάζοντας διάφορες τεχνολογίες DLE, παράγοντας μικρές ποσότητες λιθίου για μπαταρίες, είπε ο Πάτρικ Χάουαρθ, επικεφαλής της επιχείρησης λιθίου της Exxon.

Η παραγωγή λιθίου με τον συνεργάτη Tetra Technologies αναμένεται να ξεκινήσει στο Αρκάνσας το 2026 από περίπου 120.000 στρέμματα που κατέχει η Exxon.

Η SK On, μια μονάδα της SK Innovation σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το λίθιο για την κατασκευή μπαταριών EV στις ΗΠΑ.

Τέσσερα νέα εργοστάσια

Η εταιρεία, η οποία προμηθεύει τη Volkswagen και τη Ford Motor λειτουργεί δύο εγκαταστάσεις για την κατασκευή μπαταριών στη Τζόρτζια. Κατασκευάζει άλλα τέσσερα εργοστάσια από κοινού με αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Μέσω αυτής της συνεργασίας με την ExxonMobil, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Park Jong-jin, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στρατηγικών προμηθειών της SK On.

Στην ανακοίνωση της ExxonMobil αναφέρεται ακόμη ότι «η συμφωνία σηματοδοτεί τη ζήτηση για το εγχώριας προέλευσης λίθιο MobilTM και σηματοδοτεί ένα ορόσημο για την οικοδόμηση της εφοδιαστικής αλυσίδας ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών στις ΗΠΑ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή