Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων εκτιμά η κυβερνήτης της, Mισέλ Μπάουμαν, ενώ πρόσθεσε ότι η αύξηση των επιτοκίων παραμένει επιλογή εφόσον δεν επιβραδυνθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

«Σε περίπτωση που τα εισερχόμενα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%, θα καταστεί τελικά σκόπιμο να μειώσουμε σταδιακά το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων για να αποτρέψουμε το να γίνει υπερβολικά περιοριστική η νομισματική πολιτική» είπε κατά την διάρκεια της ομιλίας της στο Λονδίνο. «Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο όπου είναι σκόπιμο να μειωθεί το επιτόκιο».

Επιτόκια: Τι προβλέπει για την Fed η Goldman Sachs

Τα σχόλια της  κινούνται μέσα στο πλαίσιο των αντίστοιχων σχολίων των αξιωματούχων της Fed, οι οποίοι αναμένουν περισσότερα στοιχεία για να βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στο στόχο του 2%.

Η Μπάουμαν βλέπει αύξηση επιτοκίων

Τα τελευταία στοιχεία έδωσαν σήμα επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Ο δείκτης στον οποίο εστιάζει ιδιαίτερα η κεντρική τράπεζα , ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, κυμαίνεται κάτω από το 3%.  Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων σημείωσε μετά την τελευταία της συνεδρίαση ότι υπήρξε μόνο «μέτρια περαιτέρω πρόοδος».

Η Μπάουμαν σημείωσε ότι υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εκτίμηση της , η οποία είναι από τις πιο επιθετικές από όλους τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

«Παραμένω πρόθυμη να αυξήσω το εύρος-στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε μια μελλοντική συνεδρίαση, εάν σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τη διακοπή του πληθωρισμού ή ακόμα και την αντιστροφή», είπε. «Δεδομένων των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων σχετικά με τις οικονομικές μου προοπτικές, θα παραμείνω προσεκτική στην προσέγγισή μου όσον αφορά την εξέταση μελλοντικών αλλαγών στη στάση της πολιτικής».

 

Αναμένοντας το δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών

Το Υπουργείο Εμπορίου θα δημοσιεύσει την Παρασκευή τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης του Μαΐου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα από τον Dow Jones αναμένουν να κινηθεί σε 2,6% σε ετήσια βάση τόσο για όλα τα είδη όσο και για τον δομικό, που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Αν και αυτό είναι σήμα επιβράδυνσης σε σχέση με τον Απρίλιο το γεράκι της Fed εξακολουθεί να αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού μίας νύχτας σε ένα εύρος μεταξύ 5,25%-5,5% «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν επηρεάζεται από τις μειώσεις των επιτοκίων από τις παγκόσμιες ομολόγους της, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πρόσφατα μείωσε τα βασικά της επιτόκια κατά ένα 25 μονάδες βάσης. Η  Μπάουμαν είπε ότι «είναι πιθανό τους επόμενους μήνες η πορεία της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ να αποκλίνει από αυτή άλλων προηγμένων οικονομιών».

Τι υποστηρίζουν άλλοι αξιωματούχοι της Fed

Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι, απέρριψε την ιδέα να γίνει μια προληπτική μείωση για να αντισταθμιστεί η επιδείνωση στην αγορά εργασίας και η επιβράδυνση της οικονομίας.

«Πιστεύω ότι η προληπτική μείωση είναι κάτι που κάνεις όταν βλέπεις κινδύνους», είπε ο στον Deirdre Bosa του CNBC ,«Θα είμαστε αποφασιστικοί μέχρι να τελειώσουμε τη δουλειά. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μην λαμβάνετε προληπτικά μέτρα όταν δεν είναι απαραίτητο».

Επίσης, ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Όστιν Γκούλσμπ, είπε στον Steve Liesman του CNBC  ότι αν δει «περισσότερους μήνες» καλά στοιχεία για τον πληθωρισμό, τότε θα αμφισβητούσε εάν η πολιτική πρέπει να είναι τόσο περιοριστική όσο είναι, ανοίγοντας το δρόμο για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή