Λιγα 24ωρα πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει συμφωνία για την πλήρωση των τριών απο τις πέντε κορυφαίες θέσεις.

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες συμφώνησαν την Τρίτη σε μια συμφωνία για τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιλέγοντας τη Γερμανίδα Ουρσουλα φον ντερ Λάϊεν για μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ισχυρού εκτελεστικού οργάνου του μπλοκ, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Politico: Ο Ντράγκι ετοιμάζει το οικονομικό του «μανιφέστο» για το μέλλον της Ευρώπης

Οι τρεις κύριες κεντρώες πολιτικές ομάδες συμφώνησαν στο πακέτο που θα καταστήσει επίσης τον Πορτογάλο πρώην πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Εσθονό πρωθυπουργό Κάγια Κάλλας επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ανέφεραν οι πηγές.

Η συμφωνία, την οποία ανέφεραν αρχικά η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και το πρακτορείο ειδήσεων dpa, επιτεύχθηκε από τους διαπραγματευτές των κεντροδεξιών, κεντροαριστερών και φιλελεύθερων ευρωπαϊκών κομματικών συμμαχιών.

Οι Ουρσουλα φον ντερ Λάϊεν, Κόστα και Κάλας αναμενόταν ευρέως να αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις, αλλά οι εθνικοί ηγέτες της ΕΕ δεν συμφώνησαν επί του πακέτου όταν συναντήθηκαν για δείπνο την περασμένη εβδομάδα.

Με την υποστήριξη των τριών μεγάλων κομματικών ομάδων, η συμφωνία είναι τώρα πιθανό να επιβεβαιωθεί γρήγορα κατα τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή όταν θα συναντηθούν εκ νέου οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών.

Ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί επίσης την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Διπλωμάτες λένε ότι αυτό δεν είναι δεδομένο και ότι πιθανότατα θα χρειαστεί υποστήριξη από νομοθέτες πέραν των τριών ομάδων που την υποστηρίζουν επίσημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή