Εστία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς αποτελούν τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Ως μέτρο πρόληψης, το αρμόδιο υπουργείο έχει ενεργοποιήσει μία πλατφόρμα για την δήλωση καθαρισμού των οικοπέδων.

Οι προειδοποιήσεις για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι θα πρέπει να καθαριστούν, τα ακαθάριστα οικόπεδα, καθώς αποτελούν «εμπρηστικές βόμβες» για πολλές περιοχές, τα οικόπεδα παραμένουν γεμάτα κλαδιά και μπάζα.

Ακαθάριστα οικόπεδα: Αυτή είναι η νέα πλατφόρμα – Τι ισχύει για τα πρόστιμα

Ενδεικτικό είναι το βίντεο του MEGA που αποκαλύπτει πως στο Κίτσι Κορωπίου, το οποίο καιγόταν πριν από λίγες ημέρες, τα ακαθάριστα οικόπεδα παραμένουν… ακαθάριστα.

Σπασμένα τζάμια και μπάζα

Στη βόρεια Αττική και συγκεκριμένα στο οικολογικό πάρκο της Νέας Ερυθραίας, οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές.

Σπασμένα τζάμια, πεταμένα μπάζα, κομμένα δέντρα και ξερά χόρτα διαμορφώνουν μία εικόνα εγκατάλειψης στο πάρκο, όπως κατέγραψε η κάμερα της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Στα πλάνα φαίνονται ακόμα και εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στον ευρύτερο χώρο του πάρκου, ενώ ανάμεσα στα χόρτα διακρίνονται ακόμα και πεταμένα είδη υγιεινής. Μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί με την παραμικρή σπίθα.

Λήγει η προθεσμία για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Στο μεταξύ πρόσφατα άνοιξε η πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων, ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για την ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Εσωτερικών.

Πλέον, με επιτόπιους ελέγχους οι Δήμοι θα εντοπίζουν τα ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν, εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

Το νέο εργαλείο που δημιουργήθηκε θα απλοποιεί τις διαδικασίες, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνοι για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.

Σημειώνεται ότι για να βρείτε την ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων θα πρέπει να μπείτε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση https://akatharista.apps.gov.gr/

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες αφορούν σε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε:

(α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
(β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
(γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω περιπτώσεων κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
(δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Η προθεσμία για την πυροπροστασία αναμένεται να λήξει στις 30 Ιουνίου αναφορικά με τα ακαθάριστα οικόπεδα και όσοι δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τότε θα δέχονται πρόστιμο έως και 1.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Aκρίβεια: H Κομισιόν ξεκινά έρευνα για τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών
Επικαιρότητα |

Φον Ντερ Λάιεν σε Μητσοτάκη: H Κομισιόν ξεκινά έρευνα για τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών

H Κομισιόν εκκινεί ερευνητική διαδικασία για τις αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών που τροφοδοτούν την ακρίβεια, επισημαίνει η Φον Ντερ Λάιεν σε επιστολή της στον Κυριάκο Μητσοτάκη