
Εστία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς αποτελούν τα ακαθάριστα οικόπεδα.
Ως μέτρο πρόληψης, το αρμόδιο υπουργείο έχει ενεργοποιήσει μία πλατφόρμα για την δήλωση καθαρισμού των οικοπέδων.
Οι προειδοποιήσεις για τα ακαθάριστα οικόπεδα
Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι θα πρέπει να καθαριστούν, τα ακαθάριστα οικόπεδα, καθώς αποτελούν «εμπρηστικές βόμβες» για πολλές περιοχές, τα οικόπεδα παραμένουν γεμάτα κλαδιά και μπάζα.
Ακαθάριστα οικόπεδα: Αυτή είναι η νέα πλατφόρμα – Τι ισχύει για τα πρόστιμα
Ενδεικτικό είναι το βίντεο του MEGA που αποκαλύπτει πως στο Κίτσι Κορωπίου, το οποίο καιγόταν πριν από λίγες ημέρες, τα ακαθάριστα οικόπεδα παραμένουν… ακαθάριστα.
Σπασμένα τζάμια και μπάζα
Στη βόρεια Αττική και συγκεκριμένα στο οικολογικό πάρκο της Νέας Ερυθραίας, οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές.
Σπασμένα τζάμια, πεταμένα μπάζα, κομμένα δέντρα και ξερά χόρτα διαμορφώνουν μία εικόνα εγκατάλειψης στο πάρκο, όπως κατέγραψε η κάμερα της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Στα πλάνα φαίνονται ακόμα και εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στον ευρύτερο χώρο του πάρκου, ενώ ανάμεσα στα χόρτα διακρίνονται ακόμα και πεταμένα είδη υγιεινής. Μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί με την παραμικρή σπίθα.
Λήγει η προθεσμία για τα ακαθάριστα οικόπεδα
Στο μεταξύ πρόσφατα άνοιξε η πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων, ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για την ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Εσωτερικών.
Πλέον, με επιτόπιους ελέγχους οι Δήμοι θα εντοπίζουν τα ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν, εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.
Το νέο εργαλείο που δημιουργήθηκε θα απλοποιεί τις διαδικασίες, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνοι για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.
Σημειώνεται ότι για να βρείτε την ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων θα πρέπει να μπείτε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση https://akatharista.apps.gov.gr/
Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες αφορούν σε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε:
(α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
(β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
(γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω περιπτώσεων κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
(δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.
Η προθεσμία για την πυροπροστασία αναμένεται να λήξει στις 30 Ιουνίου αναφορικά με τα ακαθάριστα οικόπεδα και όσοι δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τότε θα δέχονται πρόστιμο έως και 1.000 ευρώ.


Latest News

Δήμας: Καταδικάζουμε την βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Hellenic Train
«Τίποτα δεν δικαιολογεί την τρομοκρατία, καμία πράξη βίας δεν αποδίδει Δικαιοσύνη», αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Έκρηξη βόμβας στα γραφεία της Hellenic Train
Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα - Οι Αρχές συλλέγουν στοιχεία από το σημείο της έκρηξης, έξω από τα γραφεία της Hellenic Train, όπως και υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού

Κοκαΐνη αξίας 2,3 εκ. ευρώ κατασχέθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, προχώρησαν άμεσα στην κατάσχεση των ναρκωτικών ουσιών

OT Delphi Economic Forum X – Χατζηβασιλείου (ΥΦΥΠΕΞ): Θέλουμε να βοηθήσουμε τον επιχειρηματία να ανοίξει τα φτερά του
Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τάσος Χατζηβασιλείου μίλησε στο OT Delphi Economic Forum για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Τζορτζ Τσούνης: «Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ»
Στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, ο Τζορτζ Τσούνης, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Delphi Economic Forum X – Mads Frederiksen, (AEC), Executive Director Talks to To Vima (video)
In his opening response, Frederiksen explained the organization’s role as a business membership group, with a Greek presence. “The Union of Greek Shipowners is a member of our organization. What we normally do is represent people conducting business in the Arctic.”

Στις προθέσεις της κυβέρνησης η απόκτηση τέταρτης Belharra, λέει ο Νίκος Δένδιας
Ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε ότι «υπάρχει η πιθανότητα να αποκτήσουμε δύο ιταλικές μεταχειρισμένες φρεγάτες Bergamini 8.000 τόνων»

ΟΤ Delphi Economic Forum X - Aλ. Παπαδοπούλου: Στις γεωπολιτικές αλλαγές αντιδρούμε με ψυχραιμία και υπομονή
Η χώρα μας βασίζει την πολιτική της στο διεθνές δίκαιο, έχουμε σταθερή πολιτική αλλά κάνουμε τακτικές κινήσεις, με σταθερή την στρατηγική μας

Mitsotakis: Greece a Strong EU, NATO Member; Strategic Ties With US
Comments came a day after 'win-win' statement to Breitbart News garnered a later reaction from Donald Trump, who answered a press question citing Mitsotakis' position

Ταξί: Απεργία την Μεγάλη Τρίτη για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας