Η Φινλανδία είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που σχεδιάζει να διαθέσει εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών για ανθρώπους από την επόμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα σε ορισμένους εργαζόμενους που εκτίθενται συχνά σε πτηνά, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές την Τρίτη.

Η σκανδιναβική χώρα αγόρασε εμβόλια για 10.000 άτομα, το καθένα αποτελούμενο από δύο δόσεις, στο πλαίσιο μιας κοινής προμήθειας έως και 40 εκατομμυρίων δόσεων από την ΕΕ για 15 χώρες από τον κατασκευαστή CSL Seqirus.

Γρίπη των πτηνών: Εκτοξεύει τις τιμές των αυγών

Η αυστραλιανή εταιρεία σε δήλωσή της στο Reuters σημείωσε ότι η Φινλανδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο.

«Το εμβόλιο θα προσφερθεί σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τη γρίπη των πτηνών λόγω της εργασίας τους ή άλλων συνθηκών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL).

Το στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών σκότωσε ή προκάλεσε τη θανάτωση εκατοντάδων εκατομμυρίων πουλερικών παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, και στους ανθρώπους.

Η Φινλανδία δεν έχει εντοπίσει τον ιό σε ανθρώπους.

Ωστόσο, η χώρα είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε εμβολιασμούς λόγω των κινδύνων μετάδοσης που ενέχουν οι φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων.

«Οι συνθήκες στη Φινλανδία είναι πολύ διαφορετικές καθώς έχουμε φάρμες γουνοφόρων ζώων που μπορούν να έρθουν σε επαφή με την άγρια ζωή», δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής ιατρός Hanna Nohynek στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL).

Γρίπη πτηνών: Θανατώθηκαν 485.000 ζώα

Τα εκτεταμένα κρούσματα γρίπης των πτηνών μεταξύ βιζόν και αλεπούδων στα κυρίως υπαίθρια εκτροφεία γουναρικών της Φινλανδίας οδήγησαν στη θανάτωση πέρυσι περίπου 485.000 ζώων για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού μεταξύ των ζώων καθώς και στους ανθρώπους.

Οι εμβολιασμοί είναι πιθανό να ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές της Φινλανδίας, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της THL.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι προμήθευσε με εμβόλια τα άτομα που θεωρεί ότι κινδυνεύουν, όπως εργάτες σε φάρμες γουναρικών και πουλερικών, τεχνικούς εργαστηρίου που χειρίζονται δείγματα γρίπης των πτηνών και κτηνιάτρους που εργάζονται ως υπεύθυνοι ελέγχου ζώων σε περιοχές όπου βρίσκονται γουνοφάρμες.

Σε άτομα που εργάζονται σε καταφύγια που φροντίζουν άγρια πτηνά, σε κτηνοτροφικές φάρμες ή στον καθαρισμό χώρων, όπως και σε εργοστάσια επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων, θα προσφερθούν επίσης εμβόλια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της THL.

Εάν επρόκειτο να εμφανιστεί ανθρώπινη μόλυνση από τη γρίπη των πτηνών, το εμβόλιο θα προσφερόταν επίσης σε στενές επαφές ενός ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο ΠΟΥ
Επικαιρότητα |

Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Φωτιές: Σε πολύ υψηλό κίνδυνο μεγάλο μέρος της χώρας – Ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας
Επικαιρότητα |

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για πολλές περιοχές της χώρας – Ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας

Λόγω του συναγερμού τίθεται σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυροσβεστικού σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης