Εδώ και μήνες έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση και ο όμιλος Λάτση για την αποεπένδυση της Helleniq Energy από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ωστόσο σειρά εμποδίων φρενάρουν το εγχείρημα.

Η Helleniq Energy κατέχει το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Και οι δύο μέτοχοι του πετρελαϊκού ομίλου (Ελληνικό Δημόσιο με 31,18% και όμιλος Λάτση με 40,41%) έχουν συμφωνήσει ώστε το ποσοστό στη ΔΕΠΑ Εμπορίας να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή, με πιο απλά λόγια, η επιχείρηση φυσικού αερίου να γίνει 100% κρατική.

Σπύρος Λάτσης: «Αποκωδικοποιώντας» τις κινήσεις σε EFG και Helleniq Energy

Helleniq Energy

Πηγές που χειρίζονται το θέμα της μεταβίβασης του 35% στο ΤΑΙΠΕΔ, μιλώντας στον ΟΤ, σημείωσαν: «Είναι γνωστό εδώ και μήνες ότι υπάρχει συμφωνία των μετόχων για την αποεπένδυση της Helleniq Energy. Είναι γνωστό ό,τι επίσης αναζητείται ο τρόπος μεταβίβασης. Ωστόσο, υπάρχουν σειρά εμποδίων που φρενάρουν τη διαδικασία…», τονίζουν στον ΟΤ οι ίδιες πηγές.

Τα εμπόδια

Το πρώτο εμπόδιο έχει να κάνει με τη διαδικασία της πώλησης της Elpedison. Η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ανήκει εξ ημισείας στην Helleniq Energy και την Edison.

Οι δύο πλευρές – είναι άγνωστο πότε – θα ξεκινήσουν τη διαδικασία της υποβολής προσφορών για την απόκτηση όλης της εταιρείας. Η μονομαχία… μέσω του ειδικού συστήματος δημοπρασίας μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες μέχρι και μήνες, λένε αρμόδιες πηγές.

Αν επικρατήσει η Helleniq Energy τότε μένει με την Elpedison στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αν επικρατήσει η Edison τότε ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος μένει χωρίς εταιρεία ρεύματος με δεδομένη και την απόφαση του να αποεπενδύσει από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η τελευταία σημειωτέον έχει στη λιανική ενέργειας τη θυγατρική «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας».

Τα άλλα δύο εμπόδια έχουν να κάνουν με σοβαρές εκκρεμοδικίες στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Δικαστικές υποθέσεις που δεν γνωρίζει κανείς την έκβαση τους με αποτέλεσμα η αποτίμηση της εταιρείας φυσικού αερίου να μην είναι εφικτή αλλά και να ήταν κανείς επενδυτής (ούτε καν και το δημόσιο) δεν θα ρίσκαρε να αναλάβει μελλοντικές επισφάλειες.

Ο λόγος γίνεται για την υπόθεση της δικαστική διένεξης της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τα ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων), όπου αν η τελευταία κερδίσει τότε ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αναδρομικά αποζημιώσεων από την εταιρεία αερίου δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ,

Και η άλλη εκκρεμοδικία είναι αυτή της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη Gazprom. Οι δύο πλευρές έχουν προσφύγει στη Διαιτησία, με τους Ρώσους να έχουν απαιτήσεις 400 εκατ. ευρώ.

Το placement

Μέσα σε όλα αυτά, πρόσφατα ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό και για ένα ακόμα ζήτημα που αφορά στη μελλοντική τύχη της Helleniq Energy.

Πρόκειται για το δεύτερο placement. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα παρέπεμψε τις όποιες αποφάσεις για το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις