Γενικές Συνελεύσεις

Η εβδομάδα μπορεί ημερολογιακά να ξεκίνησε από χθες, ωστόσο οι εργάσιμες ημέρες αρχίζουν να μετρούν από σήμερα. Η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος έδωσε πολύτιμες ανάσες στους μάνατζερ των επιχειρήσεων και όπως μαθαίνω δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν το τριήμερο για κάποιες μίνι διακοπές σε νησιά των Κυκλάδων και άλλα παραθαλάσσια μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τα κεφάλια μέσα… λοιπόν καθώς αυτή η εβδομάδα έχει και αρκετές ενδιαφέρουσες γενικές συνελεύσεις μετόχων μεγάλων εταιρειών. Κι όχι μόνο γενικές συνελεύσεις.

Νέα guidance (;)

Και από αυτές δεν αποκλείεται να έχουμε και νέα guidance (νέες προβλέψεις) για τους στόχους και τις οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων σε ό,τι αφορά την οικονομική χρήση του 2024.

Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες είτε είχαν σε αυτό το πρώτο εξάμηνο σημαντικά επενδυτικά γεγονότα είτε ετοιμάζονται για την αξιοποίηση νέων ευκαιριών…

Ο κ. Γιώργος Περιστέρης

Θα σας ξεκινήσω για αυτές τις γενικές συνελεύσεις με βάση την ημέρα πραγματοποίησης τους.

Έτσι, αύριο Τετάρτη 26 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Μετά το mega deal της περασμένης εβδομάδας ανάμεσα στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την αραβική Masdar, η οποία κι εξαγόρασε την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αναμφίβολα οι μέτοχοι θάχουν αρκετά πράγματα να ρωτήσουν τον πρόεδρο και CEO του ομίλου κ. Γιώργο Περιστέρη.

Και πλέον το ενδιαφέρον, όπως μαθαίνω από αναλυτές, είναι αν και πως επηρεάζονται οι επιδόσεις του ομίλου. Τα νέα, όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, μόνο θετικά πρόκειται να είναι για τους μετόχους καθώς πλέον η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει εξοπλιστεί με μία γραμμή πυρός… 3 δισ. ευρώ!

Κοντός ψαλμός…

Συνωστισμός

Μία ημέρα μετά στις 27 Ιουνίου τρεις εισηγμένες έχουν προγραμματίσει τις ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους.

Στις 10 το πρωί η ΔΕΗ, στις 12 το μεσημέρι η HELLENiQ ENERGY και στις 14.00 το μεσημέρι η Lamda Development θα ζητήσουν την έγκριση των οικονομικών αποτελεσμάτων για την οικονομική χρήση που πέρασε,

Συνωστισμός μετόχων… αναμένεται μια και δεν είναι λίγοι που είναι τοποθετημένοι και στις τρεις εταιρείες και ειλικρινά δεν ξέρω που θα πρωτοπάνε!

Ο κ. Γιώργος Στάσσης

Η ΔΕΗ ήδη έχει πιάσει υψηλότερο στόχο λειτουργικής κερδοφορίας σε σχέση με τις προβλέψεις της και όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και CEO κ. Γιώργος Στάσσης με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, για το 2024 ο πήχης των επαναλαμβανόμενων EBITDA ανεβαίνει στα 1,8 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν τον κ. Στάσση σίγουρα να επιβεβαιώνει το guidance και όλοι ελπίζουν και σε κάτι υψηλότερο…

Θα επιβεβαιώσει αυτές τις προσδοκίες…;

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης

Δύο ώρες μετά, γύρω στις 12 το μεσημέρι, ο CEO της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης θα παρουσιάσει στους μετόχους της εισηγμένης τον απολογισμό της περασμένης χρονιάς αλλά και τις προοπτικές για το 2024.

Παραδοσιακά, οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων της HELLENiQ ENERGY κρατούν πάνω από δύο ώρες…

Οπότε οι μέτοχοι θα χρειαστεί να δείξουν λίγη υπομονή για νεότερα όσον αφορά π.χ. το δεύτερο placement της εταιρείας αλλά και για την Elpedison…

Υπομονή…

Ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου

Στις 14.00 το μεσημέρι, έξω από το κέντρο της Αθήνας, στο Ελληνικό και συγκεκριμένα στο «The Ellinikon Experience Centre» θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Lamda Development.

Σίγουρα ο CEO της εισηγμένης κ. Οδυσσέας Αθανασίου, έχει πράγματα να πει – όπως μαθαίνω – για την πορεία της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό. Κρατώ μικρό καλάθι για την εισαγωγή στο ΧΑ της εταιρείας με τα malls του ομίλου.

Κι εννοώ αν θα δώσει κάποιο πιο συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα…

Πάντως τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για τα εμπορικά κέντρα, ήταν ιστορικά. Δεν ξέρω, βέβαια, αν θα του επιτρέψουν να βάλει νέο στόχο για τις οικονομικές επιδόσεις του 2024.

Υδρογονάνθρακες

Και από το χώρο της πραγματικής οικονομίας, των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας, να σας μεταφέρω σε ένα άλλο project. Μακρινό, «ονειρικό» αλλά και πολλά υποσχόμενο…

Σας μιλώ για τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Ο κ. Άρης Στεφάτος

Όποιος από εσάς έχει τύχει να συναντήσει σε κάποια εκδήλωση τον CEO της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων κ. Άρη Στεφάτο, θα διαπιστώσει το πόσο χαμογελαστός, ευδιάθετος και αρκετά αισιόδοξος είναι…

Θα λεγα δε, με κάποια δόση χιούμορ, πώς μοιάζει σαν να χει βρει ήδη το περιβόητο κοίτασμα ανοιχτά της Κρήτης και τα πετροδόλαρα στη χώρα πέφτουν βροχή…

Πάντως, δεν ξέρω εσείς τι λέτε, εγώ θεωρώ ότι κάτι παραπάνω ξέρει ο κ. Στεφάτος που θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε Νορβηγία: Οι εγχώριες ανάγκες ενέργειας να καλύπτονται από ΑΠΕ και το φυσικό αέριο της Κρήτης να στέλνεται για εξαγωγές.

Και σας λέω ότι κάτι ξέρει παραπάνω, γιατί μαθαίνω πώς έχει αναθέσει ήδη σε σύμβουλο μελέτη για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης…

Ουπς…

—-

Αρνητικός πληθωρισμός

Ευδιάθετος αλλά κυρίως ορεξάτος είναι και ο νέος υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος. «Ήρθε με φόρα», μου σχολίαζε άνθρωπος μου που τον είδε πρόσφατα.

«Ήρθε με φόρα, για να ρίξει τις τιμές…» μου συμπλήρωσε.

Κι όπως αντιλαμβάνεστε κόσμος πάει κι έρχεται στο γραφείο του, στην πλατεία Συντάγματος. Μόλις τελειώσουν οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου, θα πάρουν σειρά οι βιομηχανίες. Και μότο του είναι ένα: «Αρνητικός πληθωρισμός»! Τουτέστιν οι τιμές σε βασικά είδη να μειωθούν. Μάλιστα! Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί στο «τέλος της ημέρας». Αυτό όμως για το οποίο είμαι βέβαιος, είναι πως … θα έχουμε δουλίτσα στις επόμενες εβδομάδες! Εστω κι αν το θερμόμετρο είναι κολλημένο στα ψηλά….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories