Τρία έργα που αναμένεται να αλλάξουν την όψη της Αττικής ετοιμάζει και τρέχει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ.

Αν και το PPF, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης περνά πια απευθείας στο Υπερταμείο, εντούτοις τα έργα που ανέλαβε να ωριμάσει υλοποιούνται κανονικά.

Τρία εξ αυτών βρίσκονται σε τροχιά εξέλιξης και πρόκειται για τον «Νέο Αστικό Περίπατο», τον μεγάλο ποδηλατόδρομο – πεζόδρομο μήκους 12 χιλιομέτρων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, τον διαγωνισμό για την παραχώρηση του Logistics Park στη Φυλή της Αττικής και τα έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης του ΟΑΚΑ.

Ενιαίος Αστικός Περίπατος – Αθηναϊκή Ριβιέρα

Ο Νέος Αστικός Περίπατος της Αθηναϊκής Ριβιέρας, ο μεγαλύτερος ποδηλατόδρομος – πεζόδρομος της πρωτεύουσας που θα συνδέει 6 Δήμους, συνολικού μήκους 12 χλμ. και προϋπολογισμού 19,1 εκατ. ευρώ, αποτελεί ένα έργο που θα «μεταμορφώσει» όλο το παράκτιο μέτωπο της Αθήνας.

Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρεία ΖΙΤΑΚΑΤ ΑΤΕΒΕ, μετά από διαγωνισμό που ωρίμασε και διενήργησε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και, μετά τη Σύμφωνη Γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου

Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), αναμένεται η υποβολή δικαιολογητικών υπογραφής σύμβασης και εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης από τον Ανάδοχο.

Η παρέμβαση αυτή στοχεύει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας του αστικού χώρου και της προσέλκυσης νέων λειτουργιών οικονομικών δραστηριοτήτων, έχοντας ταυτόχρονα θετικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον των αστικών κέντρων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που θα συμβάλλει στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Logistics Park Φυλή

Εντός Μαΐου ξεκίνησε και ο διαγωνισμός για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και πράσινου Επιχειρηματικού Πάρκου στον Δήμο Φυλής, με την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος να εκπνέει την 1 Ιουλίου, καθώς δόθηκε παράταση λόγω υψηλής ζήτησης.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, στο οποίο το PPF ολοκλήρωσε με ταχύτητα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για τουλάχιστον 35 χρόνια την κατασκευή και τη λειτουργία του Πάρκου, συνολικής έκτασης 412 στρεμμάτων.

Στόχος είναι το Επιχειρηματικό Πάρκο να αποτελέσει ένα σύγχρονο, πράσινο και καινοτόμο εθνικό κέντρο μεταφορών και logistics, που θα υποστηρίζει συνολικά και αποτελεσματικά τις ανάγκες της εθνικής αγοράς εμπορευματικών μεταφορών, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσει ριζικά την περιοχή της Δυτικής Αττικής, θα ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά την περίοδο κατασκευής, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας.

Στις προβλεπόμενες χρήσεις γης του ακινήτου περιλαμβάνεται και η ειδική χρήση των τουριστικών καταλυμάτων – ξενοδοχείων, για την ορθή λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Εκτιμάται ότι μπορεί να κινητοποιήσει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ.

Αναβάθμιση ΟΑΚΑ

Σε εξέλιξη είναι η υλοποίηση του σχεδιασμού για την επαρκή συντήρηση και αποκατάσταση των προβλημάτων στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Το κεντρικό στάδιο τέθηκε ξανά σε λειτουργία μετά την ολοκλήρωση των

εργασιών αφαίρεσης των πολυκαρβονικών φύλλων από το στέγαστρο Καλατράβα.

Το PPF, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και το ΤΕΕ, έχει αναλάβει την αποκατάσταση της στατικής και λειτουργικής επάρκειας των στεγάστρων του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου. Ο διαγωνισμός για το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.

Σε ώριμη φάση βρίσκεται και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου το σταδίου, η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και η κατάρτιση στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου για τη βέλτιστη αξιοποίησή του.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία που θα περιλαμβάνει τη μελέτη και την υλοποίηση των παρεμβάσεων για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του στεγάστρου στο κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές