Μία νεοσύστατη εταιρεία που μετρά μόλις 5 χρόνια ζωής και ίδρυσαν οι Δαμιανός Οικονομίδης και Αλέξανδρος Καρβουνιάρης δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λύσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για τα πλοία.

Ο CEO Δαμιανός Οικονομίδης μίλησε στον ΟΤ για την εταιρεία και το ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στα πλοία, περιγράφοντας πώς η Synthetica με τους αλγόριθμους έχει καταφέρει να παρακολουθεί τα μηχανικά μέρη ενός πλοίου και να ειδοποιεί τα πληρώματα για τυχόν βλάβες αλλά και για άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις.

Ο κ. Οικονομίδης αφηγείται και περιστατικό σε πλοίο που βρισκόταν εν μέσω ταξιδιού και η λύση της Synthetica είχε σαν αποτέλεσμα να εντοπίσει βλάβη και να μη μείνει το πλήρωμα και το πλοίο ακυβέρνητο…

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Ποια είναι η Synthetica, ποια η δραστηριότητα της και πότε γεννήθηκε;

H Synthetica ιδρύθηκε το 2019, όταν μαζί με τον Αλέξανδρο Καρβουνιάρη, συν-ιδρυτή της εταιρείας, αντιληφθήκαμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση της λειτουργίας ενός πλοίου, υποστηρίζοντας έτσι το πολύ δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν καθημερινά οι μηχανικοί, σε θάλασσα και στεριά. Από το 2023, η Synthetica είναι μέλος του ομίλου Qualco.

Ποιες είναι οι κύριες λύσεις που παρέχει η Synthetica στον τομέα της ναυτιλίας;

Είμαστε μια εταιρεία που παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις λογισμικού σε ναυτιλιακές εταιρείες ανά τον κόσμο. Εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που μας δίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη, αναπτύσσουμε εξειδικευμένα προϊόντα με στόχο την παρακολούθηση και την βελτιστοποίηση της λειτουργίας των μηχανικών μερών του πλοίου.

Οι αλγόριθμοί μας αναλύουν τα δεδομένα που παράγονται από το πλοίο και «μαθαίνουν» το πώς αυτό λειτουργεί, προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν αποκλίσεις από την συνήθη συμπεριφορά, προλαμβάνοντας δυσλειτουργίες προτού αυτές εξελιχθούν σε βλάβες η φθορές.

Σε όλα μας τα προϊόντα, υιοθετούμε μια συμβουλευτική προσέγγιση προς τους πελάτες μας, προκειμένου να προσφέρουμε λύσεις οι οποίες είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στις ειδικές ανάγκες κάθε οργανισμού.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των πλοίων; Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη προσφέρει πολλαπλές εφαρμογές στον χώρο της Ναυτιλίας, τόσο σε εμπορικό επίπεδο (π.χ., βελτιστοποίηση διαδρομών, ανάλυση αγορών) όσο και σε τεχνικό επίπεδο (βελτιστοποίηση λειτουργίας, εξοικονόμηση καυσίμων) και βλέπουμε πως αρκετές εταιρείες του κλάδου ήδη χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή προκειμένου να βελτιστοποιήσουν διάφορα κομμάτια του workflow τους.

Καθώς όμως η Τεχνητή Νοημοσύνη παρέχει πλήθος δυνατοτήτων, είναι υψίστης σημασίας για εταιρείες σαν και τη δική μας να καταφέρουν να αναγνωρίσουν εφαρμογές που πραγματικά θα δώσουν αξία στον χρήστη χωρίς να δημιουργήσουν δυσκολίες από την εφαρμογή τους.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε πως όλες αυτές οι εφαρμογές πρέπει να σχεδιάζονται και να λειτουργούν υποστηρικτικά γύρω από τον άνθρωπο, προκειμένου να του αφαιρέσουν τα διαδικαστικά tasks και να του δώσουν τη δυνατότητα να αφιερωθεί αποκλειστικά στα δημιουργικά κομμάτια της δουλειάς του.

Το λειτουργικό κόστος ενός πλοίου έχει οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πως η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να συμβάλει στη βελτίωση διαχείρισης των πόρων και στη μείωση αυτού του κόστους;

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση τόσο της περιβαλλοντικής όσο και της οικονομικής απόδοσης ενός πλοίου. Ενσωματώνοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη στην καθημερινότητά τους, οι εταιρείες μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τους πόρους τους και να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη όσο και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα με έξυπνες λύσεις που επιτρέπουν την πρόβλεψη των βλαβών καθώς και τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.

Ποια είναι τα κύρια οφέλη που βλέπετε από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη ναυτιλία και ποιες οι προκλήσεις;

Συνοψίζοντας τα ανωτέρω, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει καλύτερη παρακολούθηση του πλοίου, πιο αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ πλοίου και γραφείου στην ξηρά, μεγαλύτερη διαφάνεια σε όλον τον οργανισμό, μειωμένα λειτουργικά κόστη και βελτιωμένη απόδοση.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι να κάνουμε μια εξαιρετικά πολύπλοκη τεχνολογία να γίνει εύκολη στη χρήση και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κλάδου. Για αυτόν τον λόγο, είναι βασική μας αρχή να συνεργαζόμαστε με τον πελάτη ώστε οι λύσεις να προσαρμόζονται στα υφιστάμενα συστήματα και διαδικασίες του και όχι να προσαρμόζεται ο πελάτης σε εμάς.

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει τα πληρώματα να λαμβάνουν βέλτιστες αποφάσεις;

Τα πληρώματα των πλοίων αντιμετωπίζουν υψηλό φόρτο εργασίας και έχουν μεγάλες ευθύνες για την ομαλή λειτουργία του πλοίου. H Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να υποστηρίξει τα πληρώματα στην αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων και μηχανικών εργασιών, παρέχοντας καλύτερη υποστήριξη και καθοδήγηση στην αντιμετώπιση μηχανολογικών προβλημάτων, καθώς και μια ολοκληρωμένη εικόνα της λειτουργίας του πλοίου.

Σε ότι αφορά την ασφάλεια, υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα περιστατικών όπου η τεχνητή νοημοσύνη απέτρεψε πιθανά ατυχήματα ή βελτίωσε την απόκριση σε κρίσιμες καταστάσεις;

Πρόσφατα, ένα πλοίο που είχε εγκαταστήσει τη λύση μας απέφυγε σοβαρή ζημιά στην κύρια μηχανή του, αποτρέποντας τον κίνδυνο να βρεθεί ακυβέρνητο στη μέση του ταξιδιού του. Το σύστημά μας αναγνώρισε και ειδοποίησε έγκαιρα το πλήρωμα για μια δυσλειτουργία, επιτρέποντάς τους να την επιδιορθώσουν πριν κλιμακωθεί. Εκτός από το τεράστιο κόστος των επισκευών και τις απώλειες εσόδων που θα είχε μια τέτοια ζημιά, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας, τόσο για το πλήρωμα όσο και για παραπλήσιες υποδομές.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τη Synthetica από τον ανταγωνισμό;

Στην Synthetica, συνδυάζουμε την τεχνολογική εξειδίκευση με βαθιά γνώση του κλάδου. Όλες μας οι λύσεις εξελίσσονται 100% εσωτερικά χωρίς να χρησιμοποιούμε 3rd party κομμάτια, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες μας.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας όμως είναι ο σεβασμός με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους μηχανικούς των ναυτιλιακών εταιρειών και την πολύτιμη γνώση που έχουν συσσωρεύσει για τα πλοία. Βλέπουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη ως εργαλείο που ενισχύει και εξελίσσει αυτή τη γνώση.

Παρά το γεγονός ότι είμαστε μια εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης, πρωταρχικό μας μέλημα είναι να προσαρμόζουμε την τεχνολογία στις ανάγκες κάθε εταιρείας και στον τρόπο λειτουργίας της. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουμε να προσφέρουμε λύσεις που είναι πραγματικά αποτελεσματικές και χρήσιμες για τους πελάτες μας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Ο Ολυμπιακός στον εμβληματικό πύργο του Nasdaq στην Times Square για δεύτερη φορά
Business of Sport |

Ο Ολυμπιακός στον εμβληματικό πύργο του Nasdaq στην Times Square για δεύτερη φορά

Στις 22:00 ώρα Νέας Υόρκης (05:00 ώρα Ελλάδας) προβλήθηκε ξανά στον εμβληματικό πύργο του Nasdaq το επικό βίντεο για την κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό. Η ελληνική σημαία και ο Θρύλος σε έναν από τους διασημότερους δρόμους του κόσμου.