Για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας κατηγορούν τη Microsoft οι Βρυξέλλες, αναφερόμενες στον σύνδεση της εφαρμογής Teams με το Office.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε σήμερα στην Τρίτη στην μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο  τις ανησυχίες της «ότι η Microsoft έχει δώσει στην εφαρμογή τηλεδιάσκεψης Teams ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα, βλάπτοντας ανταγωνιστές όπως το Slack και το Zoom».

Η πιο πρόσφατη περίπτωση ακολουθεί μια σκληρή μάχη με τις ρυθμιστικές αρχές για την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft ύψους 75 δισ. δολαρίων πέρυσι και έρχεται καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει ελέγχους σχετικά με τις συμμαχίες της με νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της OpenAI.

«Καμπάνα» 242 εκατ. δολαρίων στη Microsoft για παραβίαση αδειών ευρεσιτεχνίας

Οι ανησυχίες για τη Microsoft

«Ανησυχούμε ότι η Microsoft μπορεί να παρέχει στο δικό της προϊόν επικοινωνίας Teams ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών συνδέοντάς το με τις δημοφιλείς σουίτες παραγωγικότητας για επιχειρήσεις», δήλωσε η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος της ΕΕ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού. «Εάν επιβεβαιωθεί, η συμπεριφορά της Microsoft θα ήταν παράνομη σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού μας. Η Microsoft έχει τώρα την ευκαιρία να απαντήσει στις ανησυχίες μας.”

Παραχωρήσεις

Τον Απρίλιο, η Microsoft εξέδωσε παραχωρήσεις με στόχο να προσπαθήσει να αποτρέψει ρυθμιστικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των διευρυνόμενων σχεδίων για τον διαχωρισμό του Teams από άλλο λογισμικό όπως το Office εκτός Ευρώπης. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δεν πίστευαν ότι η κίνηση προχώρησε αρκετά ώστε να επιτρέψει τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Η Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, είπε ότι οι νέες κατηγορίες δεν «προδικάζουν το αποτέλεσμα» της έρευνας. Η Microsoft επιδιώκει να διευθετήσει την υπόθεση για να αποφύγει τις επίσημες κατηγορίες ότι παραβιάζει το νόμο και ένα πιθανό βαρύ πρόστιμο έως και 10 τοις εκατό των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων της, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times.

Η κίνηση έρχεται καθώς η Microsoft βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονο έλεγχο των δραστηριοτήτων της. Οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν την εταιρεία σχετικά με τη συνεργασία της με την OpenAI ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι Βρυξέλλες εξετάζουν εάν θα ξεκινήσουν πλήρη έρευνα. Ο όμιλος αντιμετωπίζει επίσης μια καταγγελία για αυτό που ορισμένοι ανταγωνιστές υποστηρίζουν ότι είναι άδικες συμφωνίες αδειοδότησης για το cloud computing.

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν επίσης άλλες εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας. Τη Δευτέρα, η Επιτροπή κατηγόρησε την Apple ότι καταπνίγει τον ανταγωνισμό στο App Store της, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον ενός ομίλου Big Tech βάσει νέων ψηφιακών κανόνων.

Παλιά ιστορία

Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ουσιαστικά κλιμάκωση μιας υπόθεσης που χρονολογείται από το 2020, όταν η Slack, εταιρεία που σήμερα ανήκει στην Salesforce, υπέβαλε επίσημη καταγγελία για το Teams της Microsoft. Επιπλέον, βάζει…ταφόπλακα στη δεκαετή ανακωχή μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ και της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας, μετά από μια σειρά ερευνών ανταγωνισμού που έληξε το 2013.

Τότε, η ΕΕ είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 561 εκατ. ευρώ στη Microsoft για μη συμμόρφωση με απόφαση σχετικά με τη σύνδεση του προγράμματος περιήγησης Internet Explorer με το λειτουργικό σύστημα Windows.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία