Βραχύβια αποδείχθηκε η «βασιλεία» της Nvidia ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, καθώς οι μαζικές ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν μείωσαν την κεφαλαιοποίησή της κατά περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia μειώθηκε στα 2,91 τρισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 550 δισεκατομμύρια δολάρια από την κορύφωση της Πέμπτης. Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία είχε ξεπεράσει τη Microsoft και την Apple και έγινε η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο. Έκτοτε έχει υποχωρήσει ξανά στην τρίτη θέση.

Η Nvidia , της οποίας μόνο τα κέρδη ήταν υπεύθυνα για περίπου το ένα τρίτο της αύξησης του S&P 500 το 2024, τώρα έχει υποχωρήσει περίπου 16% από το ενδοημερήσιο υψηλό της των 140,76 δολαρίων που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Το παράδοξο της Nvidia: Το «άγνωστο brand» που σαρώνει στη Wall Street

Ανησυχίες για την Nvidia

Οι ανησυχίες σχετικά με τη συγκράτηση της Nvidia στον ευρύτερο δείκτη – έχει ανέβει σχεδόν 140% το 2024 – έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με ορισμένους αναλυτές να προειδοποιούν ότι ένα αρκετά μεγάλο sell-off για τον κατασκευαστή chip θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη ύφεση της αγοράς.

«Εάν η Nvidia διορθώσει αρκετά βίαια τους επόμενους μήνες, θα είναι πολύ δύσκολο για τον [S&P 500] να συνεχίσει να ανεβαίνει», σχολιάζει στους Financial Times ο Barry Bannister, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στη Stifel. «Και η Nvidia θα επιβραδυνθεί», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην μέχρι τώρα ισχυρή αύξηση των κερδών της εταιρείας.

Η πτώση της Δευτέρας ακολουθεί τις αποκαλύψεις την Παρασκευή ότι ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της chipmaker, Jensen Huang, πούλησε μετοχές αξίας σχεδόν 95 εκατομμυρίων δολαρίων τις ημέρες λίγο πριν και αφότου έγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο. Οι συναλλαγές αποτελούσαν μέρος ενός προηγουμένως προγραμματισμένου σχεδίου πώλησης του Κανόνα 10b5-1 που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις αρχειοθετήσεις.

Η Nvidia αρνήθηκε να σχολιάσει τις πωλήσεις.

Η ταχεία άνοδος της μετοχής ώθησε ορισμένους σκεπτικιστές παρατηρητές να κάνουν συγκρίσεις με τη Cisco, την εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού δικτύωσης που για λίγο έγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο στην κορύφωση της έκρηξης των dotcom τον Μάρτιο του 2000.

Η Cisco έχασε περίπου το 80% της αξίας της το επόμενο έτος καθώς η φούσκα έσκασε και οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι μείωσαν τις δαπάνες τους για ευρυζωνικές υποδομές.

Το σύνολο της αγοράς

Η αντιστροφή πορείας της Nvidia έχει επηρεάσει τον ευρύτερο τομέα παραγωγής chip, με τον δείκτη PHLX Semiconductor να υποχωρεί σχεδόν 7% τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις. Ο κυρίαρχος από την τεχνολογία Nasdaq Composite υποχώρησε 1,1% τη Δευτέρα.

Η Nvidia επιβάρυνε την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά τη Δευτέρα, με τον blue-chip S&P 500 να κλείνει 0,3% χαμηλότερα παρά τα κέρδη στους περισσότερους κλάδους. Αντίθετα, ο δείκτης Russell 2000 μικρής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος παρουσίασε χαμηλότερη απόδοση από τους δείκτες μεγάλης κεφαλαιοποίησης τους τελευταίους μήνες, σημείωσε άνοδο 0,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία