Σε νέο υψηλό 38 ετών έναντι του γεν εκτινάχθηκε την Τετάρτη ο δολάριο, με τους επενδυτές να αυξάνουν πλέον τα στοιχήματα ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα παρέμβει στις  αγορές συναλλάγματος προκειμένου να ανακόψει την πτωτική πορεία του ιαπωνικού νομίσματος.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης νομισμάτων της Ιαπωνίας , Masato Kanda, υπογράμμισε ότι οι ιαπωνικές αρχές είναι «σοβαρά ανήσυχες και σε υψηλό επίπεδο συναγερμού» εξαιτίας της ταχείας πτώσης του γεν.

Έρχεται «διπλή έκπληξη» από τα γεράκια της Τράπεζας της Ιαπωνίας

Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών, η πτώση του ιαπωνικού νομίσματος στα 160,245 ανά δολάριο ανάγκασε το Τόκιο να ρίξει στην αγορά περίπου 9,8 τρισεκατομμύρια γεν προκειμένου να το στηρίξει.

Η διολίσθηση του γεν

Η τελευταία διολίσθηση ακολουθεί την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) αυτόν τον μήνα να αναστείλει τη μείωση των κινήτρων αγοράς ομολόγων μέχρι τη συνεδρίασή της τον Ιούλιο. Το δολάριο ενισχύεται στα 160,62 γεν.

Ο δείκτης του δολαρίου, που μετρά το δολάριο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, σημείωσε άνοδο 0,27% στις 105,95 μονάδες, με το ευρώ να υποχωρεί κατά 0,21% στα 1,0689 δολάρια.

Αναλυτές αναφέρουν ότι οι traders συναλλάγματος φαίνεται πως δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, που ξόδεψαν 62 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Απριλίου και στις αρχές Μαΐου για να στηρίξουν το νόμισμα όταν έπεσε πάνω από τα 160.

Οι λεγόμενες στρατηγικές μεταφοράς εμπορίου, όπου οι επενδυτές δανείζονται σε νομίσματα χαμηλής απόδοσης για να επενδύσουν σε νομίσματα υψηλότερης απόδοσης, έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς καθώς ορισμένες χώρες έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού τα τελευταία χρόνια.

Παρόλο που η Ιαπωνία αύξησε τα επιτόκια φέτος σε ένα εύρος από μηδέν έως 0,1%, τα επιτόκια των ΗΠΑ από 5,25% έως 5,5% σημαίνουν ότι οι επενδυτές συρρέουν προς τις υψηλότερες αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια, ανεβάζοντας το νόμισμα έναντι του γεν.

Υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας στα τέλη Ιουλίου, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη στήριξη του γεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές