Ισχυρές ήταν οι πιέσεις που δέχτηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο δεν κατάφερε να αναχαιτίσει τους πωλητές, αλλά προσγειώθηκε και στις 1.400 μονάδες, το τελευταίο προπύργιο των long πριν «εγκαταλείψουν» την προσπάθεια υπεράσπισής τους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,97% στις 1.406,24 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.399,55 μονάδων (-1,44%) και 1.419,75 μονάδων (-0,02%). Ο τζίρος ανήλθε στα 166,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,7 εκατ. τεμάχια αξίας 20,6 εκατ. ευρώ.

Wall Street: Νευρικότητα- Ξεχωρίζει η Rivian Automotive

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,08% στις 3.405,32 μονάδες, ενώ στο -1,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.257,33 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,71% στις 1.206,82 μονάδες.

Δύσκολο 15ήμερο

Ήταν στραβό το ευρωπαϊκό κλίμα, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στη Γαλλία, ήρθε και η βροχή των αποκοπών μερισμάτων για να δημιουργήσει ένα μίγμα αποστροφής κινδύνου στη Λ. Αθηνών, το οποίο αναίρεσε όλη την αντίδραση του προηγούμενου διαστήματος. Το ΧΑ οδεύει να κλείσει τον δεύτερο συνεχόμενο αρνητικό μήνα, ροκανίζοντας πλέον σημαντικά τις επιδόσεις του από την αρχή της χρονιάς, οι οποίες όμως ακόμη είναι διόλου ευκαταφρόνητες.

Πλέον, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, το σημείο-κλειδί βρίσκεται στη ζώνη των 1.396-1.401 μονάδων. Εκεί όπου είχαν βγει σοβαρά (και κρίσιμα) αντανακλαστικά των αγοραστών, κατά τις συνεδριάσεις της 14ης, 17ης και 18ης Ιουνίου, όταν δηλαδή είχε χάσει τις μεσοπρόθεσμες στηρίξεις κάτω από τις 1.420 μονάδες. Θεωρητικά, πέριξ των 1.395 μονάδων θα είναι και η νέα μάχη που θα κληθούν να δώσουν όσοι συντηρούν τις ανοδικές θέσεις, διαφορετικά θα αφήσουν την αγορά να βρει το επόμενο κύριο επίπεδο στήριξης, όπου εδράζεται σχεδόν 40 μονάδες χαμηλότερα.

Παραδοσιακά ωστόσο, κατά τους θερινούς μήνες η αγορά (όχι μόνο η ελληνική) εμφανίζει χαμηλότερες επιδόσεις, αφήνοντας περισσότερο χώρο στους βραχυπρόθεσμους να προκαλέσουν τις αναταράξεις τους, χωρίς αυτό να είναι ενδεικτικό της πορείας της καθόλη τη διάρκεια του έτους. Άλλωστε από την αρχή της χρονιάς η αγορά κρατά πάνω από το 8% τα κέρδη της, παρά το γεγονός ότι ο Ιούνιος ενδεχομένως να είναι αρνητικός, εάν δεν συμβεί κάτι μέχρι την Παρασκευή που ολοκληρώνεται.

Οι προσδοκίες όμως να αλλάξει κάτι είναι χαμηλές, δεδομένης και της λεπτής ισορροπίας πάνω στη οποία κινούνται οι διεθνείς αγορές. Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έχει «παγώσει» κάθε διάθεσης ανάληψης ρίσκου, ακόμη και μετά από την καλή διόρθωση που ήρθε μετά τις ευρωεκλογές. Την ίδια ώρα, η αβεβαιότητα θα παραμείνει ενόψει και των βρετανικών εκλογών, αλλά και του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών, με τους αγοραστές να πατούν παύση μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil σημείωσε βουτιά 5,25% και έχασε τα 24 ευρώ, με τον Μυτιληναίο να χάνει 3,42%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Εθνική και Eurobank και άνω του 1% σε ΔΑΑ, Jumbo και ΔΕΗ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Autohellas, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Λάμδα, OTE, Cenergy, Coca Cola και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ και Τιτάν πρόσφεραν σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, καθώς έκλεισαν με κέρδη 2,97% και 2,07% αντίστοιχα, ενώ ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με μικρά κέρδη. Αμετάβλητες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Σαράντης και Aegean.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών