Υπό το βάρος των αποκοπών των μερισμάτων δύο βασικών τίτλων του, της Motor Oil και του Μυτιληναίου, κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να περάσει και αυτόν το σκόπελο της μεταβλητότητας, ενώ παλεύει να μην διολισθήσει και πάλι προς τη ζώνη των 1.400 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,35% στις 1.415,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,26% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.433,45 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός άνοδο 0,14% στις 1.229,55 μονάδες.

«Η νέα εποχή του Χρηματιστήριου» – Τι εκτιμούν 4 κορυφαίοι Έλληνες αναλυτές

Κλείσιμο εξαμήνου και μερίσματα

Η αγορά προσπαθεί να κλείσει μήνα (αρνητικά), τρίμηνο (αρνητικά από χτες) και εξάμηνο (θετικά) χωρίς να προσεγγίσει το ψυχολογικό επίπεδο των 1.400 μονάδων, το οποίο ωστόσο δείχνει πολύ δύσκολο στην παρούσα. Και αυτό διότι πέραν της διεθνούς αβεβαιότητας, πρέπει να διαχειριστεί και τις πιέσεις των βραχυπρόθεσμων, οι οποίοι επιδίδονται σε trading με βάση τις αποκοπές μερισμάτων, οι οποίες αφθονούν αυτές τις ημέρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα του «θορύβου» που κάνει αυτού του είδους το trading, είναι ότι στη χθεσινή συνεδρίαση η Motor Oil σημείωσε άλμα 3,54%, ενώ σήμερα, ημέρα αποκοπής του μερίσματος των 1,43 ευρώ (DY 5,8%), ο τίτλος χάνει 4,45%…

Παραδοσιακά ωστόσο, κατά τους θερινούς μήνες η αγορά (όχι μόνο η ελληνική) εμφανίζει χαμηλότερες επιδόσεις, αφήνοντας περισσότερο χώρο στους βραχυπρόθεσμους να προκαλέσουν τις αναταράξεις τους, χωρίς αυτό να είναι ενδεικτικό της πορείας της καθόλη τη διάρκεια του έτους. Άλλωστε από την αρχή της χρονιάς η αγορά κρατά πάνω από το 8% τα κέρδη της, παρά το γεγονός ότι ο Ιούνιος ενδεχομένως να είναι αρνητικός, εάν δεν συμβεί κάτι μέχρι την Παρασκευή που ολοκληρώνεται.

Οι προσδοκίες όμως να αλλάξει κάτι είναι χαμηλές, δεδομένης και της λεπτής ισορροπίας πάνω στη οποία κινούνται οι διεθνείς αγορές. Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έχει «παγώσει» κάθε διάθεσης ανάληψης ρίσκου, ακόμη και μετά από την καλή διόρθωση που ήρθε μετά τις ευρωεκλογές. Την ίδια ώρα, η αβεβαιότητα θα παραμείνει ενόψει και των βρετανικών εκλογών, αλλά και του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών, με τους αγοραστές να πατούν παύση μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil χάνει 4,45%, με τον Μυτιληναίο να βρίσκεται και αυτός στο -2,87% λόγω αποκοπής μερίσματος. Άνω του 1% είναι η πτώση σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Jumbo, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΑΑ, Cenergy, Autohellas, Εθνική και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ, Aegean, Τιτάν και Πειραιώς σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, Σαράντης, Eurobank, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και Alpha Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών