Ένα παγκόσμιο σχέδιο για τη φορολόγηση του πλούτου των 3.000 δισεκατομμυριούχων του πλανήτη είναι τεχνικά εφικτό και θα μπορούσε να αποφέρει έως και 250 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε επιπλέον έσοδα.

Αυτό υποστηρίζει ο γάλλος οικονομολόγος Gabriel Zucman, ο οποίος εκπόνησε σχετική μελέτη, σύμφωνα με την οποία η πρόοδος στην εξεύρεση τρόπων φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών σημαίνει ότι είναι πλέον πρόσφορο το έδαφος ώστε να επιβληθεί παγκόσμιος φόρος σε ιδιώτες – ακόμα κι αν δεν έχει την έγκριση όλων των χωρών.

Βραζιλία: Πιέζει την G20 για επιβολή φορολογίας στους δισεκατομμυριούχους

Ο Zucman συνέταξε τη μελέτη μετά από πρόσκληση της Βραζιλίας, η οποία έχει την προεδρία της ομάδας G20 των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Του ζητήθηκε να εξετάσει τρόπους αύξησης των χαμηλών φόρων που καταβάλλουν σήμερα οι υπερπλούσιοι.

«Υπάρχει συντριπτική δημόσια υποστήριξη για αυτή την ιδέα», είπε ο Zucman κατά την παρουσίαση της έκθεσης, σύμφωνα με τον Guardian.

«Πριν από δέκα χρόνια κανείς δεν πίστευε ότι 130 χώρες θα υποστήριζαν έναν ελάχιστο φόρο στις πολυεθνικές. Θεωρήθηκε ουτοπικό».

Οι απλοί εργαζόμενοι πληρώνουν περισσότεροο φόρο εισοδήματος!

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν κατά μέσο όρο φόρο 0,3% επί της περιουσίας τους – μικρότερο από τους συντελεστές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι! Ο Zucman τόνισε ότι ο μέσος πλούτος του πιο πλούσιου 0,0001% του πλανήτη αυξήθηκε κατά 7,1% ετησίως κατά μέσο όρο μεταξύ 1987 και 2024, αυξάνοντας το μερίδιο του παγκόσμιου πλούτου των δισεκατομμυριούχων από 3% σε 14%.

Περιγράφοντας το σχέδιό του ως συμπλήρωμα φόρου εισοδήματος, ώστε οι δισεκατομμυριούχοι να έχουν μια ετήσια φορολογική συνεισφορά αξίας τουλάχιστον 2% του πλούτου τους, ο Zucman είπε ότι η προοδευτική φορολογία είναι «βασικός πυλώνας των σύγχρονων κοινωνιών».

Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν όλοι

Χρειάζεται διεθνής συνεργασία για να αποτραπεί η εγκατάλειψη της ιδέας, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να συνταχθεί κάθε χώρα σε αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε έναν παγκόσμιο φόρο επί του πλούτου, αν και ο οικονομολόγος είπε ότι η πρόταση προϋπολογισμού του Τζο Μπάιντεν για τη φορολόγηση των υπερπλούσιων της Αμερικής ήταν κοντά σε αυτό.

Ο Zucman αναφέρει ότι η αποτίμηση του πλούτου των δισεκατομμυριούχων θα ήταν σχετικά απλή, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του κατέχονταν με τη μορφή μετοχών. Στη μελέτη του αναφέρει ότι θα μπορούσε να επιβληθεί επιτυχώς αυτός ο παγκόσμιος φόρος ακόμη και αν όλες οι χώρες δεν το υιοθετήσουν. Ο τρόπος που προτείνει για αυτό είναι να ενισχύσουν οι χώρες που συμφωνούν τους τρέχοντες φόρους εξόδου (εισφορές σε πλούσιους που πηγαίνουν τα χρήματά τους σε μια μη συμμετέχουσα δικαιοδοσία) κάνοντας τον «φοροεισπράκτορα της έσχατης ανάγκης».

Αυτό θα συνεπαγόταν την επέκταση σε ιδιώτες κανόνων που επιτρέπουν στις συμμετέχουσες χώρες να φορολογούν τις υποφορολογημένες πολυεθνικές των μη συμμετεχουσών χωρών.

Η πρόταση θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 τον επόμενο μήνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam International, Amitabh Behar, δήλωσε σε σχέση με την πρόταση: «Πρόκειται για μια λογική και σοβαρή πρόταση που είναι προς το στρατηγικό οικονομικό συμφέρον κάθε κυβέρνησης. Όλες οι χώρες της G20 θα πρέπει να υποστηρίξουν την προσπάθεια της Βραζιλίας να εξασφαλίσει την πρώτη παγκόσμια συμφωνία φορολογίας των υπερπλούσιων».

Η επέκταση του σχεδίου σε άτομα με πλούτο άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων (79 εκατομμύρια λίρες) θα συγκεντρώσει επιπλέον 100-140 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύφωνα με τον γάλλο οικονομολόγο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή