Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι γαλλικές εκλογές, με το πρώτο ντιμπέιτ να πραγματοποιείται το βράδυ της Τρίτης. Οι εκπρόσωποι των τριών μεγαλύτερων κομμάτων της Γαλλίας διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ πριν την εκλογική αναμέτρηση της 30ης Ιουνίου, έχοντας ως βασικές θεματικές τη συνταξιοδότηση, τους φόρους και τη μετανάστευση.

Ο κεντρώος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Τζορντάν Μπαρντελά εκπρόσωπος της αριστερής συμμαχίας Νέο Λαϊκό Μέτωπο, Μανουέλ Μπομπάρ, παρουσίασαν τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων σχετικά με την αγοραστική δύναμη των Γάλλων, τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και του περιβάλλοντος.

Το mea culpa του Μακρόν – Τι περιλαμβάνει η ανοιχτή επιστολή του προς το γαλλικό λαό

Μεταναστευτικό και συνταξιοδοτικό είχαν την τιμητική τους

Οι τρεις ομιλητές (και οι τρεις κάτω των 40 ετών) διέκοπταν συχνά ο ένας τον άλλον και πραγματοποιούσαν συχνά επιθέσεις κατά των συνομιλητών τους. Ο Ατάλ προσπάθησε να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, ο Μπαρντέλα επικεντρώθηκε στη σκληρή στάση του κόμματός του για τη μετανάστευση, την εγκληματικότητα και την ασφάλεια, ενώ ο Μπομπάρ προώθησε το σχέδιο της αριστεράς για τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης και την αύξηση της φορολογίας των πλουσίων.

Οι πρόωρες γαλλικές εκλογές, οι οποίες προκηρύχθηκαν μετά τη συντριβή του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από δύο εβδομάδες, εξελίσσονται σε καίριο σημείο καμπής για τη χώρα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα χάσει την κυβερνητική της πλειοψηφία. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό να προηγείται, με τη συμμαχία της Αριστεράς να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και τον Μακρόν να ακολουθεί στην τρίτη θέση.

Ο Ατάλ είπε ότι οι ατζέντες των αντιπάλων του «υπόσχονται το φεγγάρι» και «καταστρέφουν θέσεις εργασίας». Ο Μπαρντελά με τη σειρά του κατηγόρησε τον Μπομπάρ ότι επιδιώκει ένα οικονομικό μοντέλο τύπου Κούβας, ενώ ο Μπομπάρ χαρακτήρισε τους αντιπάλους του ανέντιμους.

Η συζήτηση έγινε πιο έντονη όταν οι τρεις συμμετέχοντες του ντιμπέιτ μίλησαν για το θέμα της ηλικίας συνταξιοδότησης, την οποία ο Μακρόν αύξησε στα 64 από τα 62 έτη. Ενώ ο Attal υπερασπίστηκε την απόφαση του Μακρόν, ο Μπομπάρ υποσχέθηκε να την ανατρέψει και ο Μπαρντελά δήλωσε ότι θα την τροποποιήσει θέτοντας ως «κομβική» ηλικία τα 62 έτη.

Οι Ατάλ και Μπαρντελά δεσμεύτηκαν να μην αυξήσουν την φορολογία, ενώ ο Μπομπάρ δήλωσε ότι θα αυξηθούν οι εισφορές για όσους κερδίζουν πάνω από 4.000 ευρώ μηνιαίως.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης μονοπώλησε και το ζήτημα της μετανάστευσης με τον Ατάλ να επιτίθεται στον Μπαρντελά για την αμφισβήτηση της γαλλικότητας των διπλών υπηκόων και τον Μπαρνετλά να δηλώνει ότι θα «πάρει πίσω τον έλεγχο της μετανάστευσης». Ο Μπομπάρ υπενθύμισε στον Μπαρντελά την ιταλική καταγωγή του. Το επόμενο ντιμπέιτ είναι προγραμματισμένο για το βράδυ της Πέμπτης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή