H ανακοίνωση της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη από τον Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε μια σημαντική αναταραχή στην αγορά ομολόγων, που ξεπερνάει σε αξία τα 2,6 τρισ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές πούλησαν γαλλικό χρέος υπό το φόβο επικράτησης πολιτικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να θέσουν εν κινδύνω τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Το ασφάλιστρο κινδύνου που οι επενδυτές ζήτησαν για την κατοχή γαλλικών ομολόγων έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών άγγιξε τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά το 2012, όταν η ευρωζώνη δοκιμάστηκε από την κρίση χρέους. Συγκεκριμένα η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων των δύο χωρών αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στις 80 μονάδες βάσης την Παρασκευή. Ορισμένοι επενδυτές, όπως ανέφερε το Bloomberg,  εκτιμούν ότι η διαφορά θα μπορούσε να αυξηθεί στις 100 μονάδες βάσης.

Γαλλία: Μαζικό ξεπούλημα σε μετοχές και ομόλογα

Σε αυτό το χρηματοοικονομικό πλαίσιο οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες αυτή την Κυριακή και στις 7 Ιουλίου για τον δεύτερο γύρο ενώ πλανάται το ερώτημα αν θα υπάρξει περισσότερη αναταραχή στην αγορά ομολόγων.

Το Reuters συνέλεξε στοιχεία για το ποιος κατέχει το γαλλικό χρέος, καθώς τα μπορούσε να φωτίσει την αντίδραση των αγορών σε μια ενδεχόμενη πολιτική ανατροπή.

Γαλλικό χρέος: Βασίζεται «στην καλοσύνη των ξένων»

Πάνω από το 50% του γαλλικού χρέους είναι σε χαρτοφυλάκια ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας στο τέλος του 2023 το 53,2% του χρέους ανήκε σε μη εγχώριους επενδυτές. Το ποσοστό είναι πολύ υψηλό σε σχέση με άλλες μεγάλες οικονομίες. Σύμφωνα με στοιχεία της Barclays και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 28% στην Ιταλία, 30% στις ΗΠΑ, 40% στην Ισπανία και 45% στην Γερμανία.

Σχολιάζοντας στο ειδησιογραφικό πρακτορείο ο στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της BofA, Έρζον Σάτκο επεσήμανε ότι οι  ξένοι επενδυτές «είναι γνωστό ότι είναι αρκετά ευμετάβλητοι. Όποτε υπάρχουν ζητήματα, βγαίνουν από την αγορά πολύ, πολύ γρήγορα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού της Γαλλίας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να διευθετηθεί.

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας σημείωσε αρχικά άλμα μετά την προκήρυξη των εκλογών από τον Μακρόν. Ενώ οι αγορές έχουν κατασταλάξει, το ασφάλιστρο έναντι της Γερμανίας εξακολουθεί να είναι περισσότερο από 20 μονάδες βάσης μεγαλύτερο από ό,τι πριν από την ανακοίνωση των εκλογών, καθώς τα σχέδια δαπανών τόσο από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν όσο και από την αριστερή συμμαχία έχουν τρομάξει τους επενδυτές.

Οι ξένοι μη τραπεζικοί επενδυτές, είτε πρόκειται για διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συνταξιοδοτικά ταμεία ή hedge funds, είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές γαλλικών ομολόγων από τα μέσα του 2022, όταν η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, σημειώνει η Barclays.

Και τα hedge funds – κερδοσκοπικοί επενδυτές που ποντάρουν στις διακυμάνσεις των τιμών – αντιπροσώπευαν λίγο πάνω από το 50% του όγκου συναλλαγών των γαλλικών κρατικών ομολόγων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Tradeweb πέρυσι, καθώς έγιναν για πρώτη φορά οι κυρίαρχοι παίκτες στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.

Επανάληψη του 2017;

Το υψηλότερο ποσοστό των ευρωπαϊκών τοποθετήσεων που κατέχουν οι Ιάπωνες επενδυτές είναι σε γαλλικά ομόλογα. Είναι νωπή ακόμα η μνήμη από τις προεδρικές εκλογές του 2017. Η Λεπέν διεκδικούσε την προεδρία ζητώντας την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ και το ευρώ. Υπό τον φόβο οι Ιάπωνες προχώρησαν σε πωλήσεις γαλλικών ομολόγων ρεκόρ αξίας 26 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Barclays. Η Λεπέν έχασε από τον Μακρόν και οι πολιτικές προτάσεις της μπήκαν στο συρτάρι της Ιστορίας.

«Υπάρχει πιθανός κίνδυνος να έχουμε κάποια επανάληψη της δυναμικής που είδαμε το 2017» τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays για τα επιτόκια, Μαξ Κίτσον.
Την περασμένη εβδομάδα, η ιαπωνική Norinchukin Bank ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πουλήσει περίπου 10 τρισ. γεν (62,6 δισ. δολάρια) κρατικών αμερικανικών και ευρωπαϊκών ομολόγων για να περιορίσει τις απώλειες από στοιχήματα που δημιούργησαν απώλειες στα χαρτοφυλάκια της, καθώς παραμένουν υψηλότερα τα επιτόκια εκτός Ιαπωνίας.

Το ιστορικά υψηλό κόστος αντιστάθμισης νομισμάτων αυξάνει τον κίνδυνο ενός νέου γύρου ιαπωνικών πωλήσεων μετά από σταθερές τοποθετήσεις επί 15 μήνες, εκτιμούν οι αναλυτές της Citi.

Το περιθώριο για τη συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών

Οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν μόλις το 7,7% του χρέους της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού διαχείρισης χρέους  που λαμβάνουν υπόψη τις διακυμάνσεις στις τιμές των ομολόγων.

Υπολείπεται από το 9,8%  που καταγράφηκε το 2014, μετά το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρόφησε το κρατικό χρέος της ευρωζώνης.

Το κρίσιμο είναι ότι τα εγχώρια κρατικά χρέη τους είναι επίσης χαμηλά σε σχέση με τα περιουσιακά τους στοιχεία, περίπου 4% στο τέλος του 2023, σε σύγκριση με περίπου 16% στην Ιταλία και λίγο κάτω από 10% στην Ισπανία, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

«Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα πλεονέκτημα, επειδή μπορεί να ενθαρρύνει τις εγχώριες τράπεζες να αγοράσουν περισσότερο από την αγορά γαλλικών κρατικών ομολόγων, αν χρειαστεί» εκτιμά ο επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Swiss Re, Πάτρικ Σάνερ.

Μειώνει επίσης τον κίνδυνο να διαχυθούν οι απώλειες των γαλλικών ομολόγων στις γαλλικές τράπεζες, συμπληρώνει και προσθέτει ότι ένας «βρόχος καταδίκης» τραπεζών-κρατικών ομολόγων ήταν η καρδιά της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Αυτά είναι καλά νέα για τους Γαλλικές τράπεζες, οι τρεις μεγαλύτερες κατέγραψαν απώλειες από  9-14% όταν ο Μακρόν προκήρυξε τις εκλογές.

Για να επαναφέρουν τις επενδύσεις τους στα επίπεδα πριν από το 2015, οι τράπεζες της ευρωζώνης θα μπορούσαν συνολικά να αγοράσουν επιπλέον 616 δισ. ευρώ γαλλικού χρέους σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, εκτιμούσε η BofA στα τέλη του περασμένου έτους.

Ομοίως, οι γαλλικές ασφαλιστικές εταιρείες κατέχουν πλέον το 9,5% του χρέους της χώρας, από 19,7% το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού οργανισμού διαχείρισης χρέους.

Υπάρχει περιθώριο για τους εγχώριους επενδυτές να αυξήσουν τις συμμετοχές τους στο γαλλικό χρέος εκτιμά ο Σάτκο και καταλήγει ότι «γι’ αυτούς θα είναι κυρίως θέμα να βρουν το σωστό timing»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή