Η συνταξιοδότηση στις ΗΠΑ είναι ένα θέμα που ενέχει τεράστιες επισφάλειες και απαιτεί μέριμνα εκ των προτέρων.

Η δημογραφική ομάδα που κάποτε χλευαζόταν ως η «χαμηλή γενιά» πρόκειται να αρχίσει να συνταξιοδοτείται και πολλοί Gen Xers δεν αισθάνονται τόσο αισιόδοξοι για αυτό αφού δεν έκαναν τόσα πολλά για να ετοιμαστούν.

Μόνο το 62% των Gen Xers αισθάνεται σίγουρο ότι «μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά όλα τα πράγματα που θέλει να κάνει στη ζωή του», σύμφωνα με την ετήσια μελέτη συνταξιοδότησης 2024 της Allianz Life Insurance. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τους baby boomers (82%) και τους millennials (77%).

Εργασία: Οι εργοδότες στρέφουν την προσοχή τους στην Gen X

Σίγουρα, το απλό γεγονός ότι η Gen X πλησιάζει στη συνταξιοδότηση μπορεί να προκαλέσει περισσότερο άγχος. Έχοντας γεννηθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι παλαιότεροι της γενιάς απέχουν μόλις λίγα χρόνια από την σύνταξη.

«Η Gen X πλησιάζει σε κρίσιμη ώρα για τον προγραμματισμό της συνταξιοδότησης», επεσήμανε η Κέλι ΛαΒίν, αντιπρόεδρος καταναλωτικών πληροφοριών της Allianz Life, σε σχετκή ανακοίνωση. «Για τη Gen X, η συνταξιοδότηση δεν είναι πλέον τόσο μακρινή ιδέα. Αυτό μπορεί να είναι αγχωτικό, αλλά προετοιμαζόμενοι τώρα, μπορούν να δημιουργήσουν μια στρατηγική που θα τους βοηθήσει να αναζητήσουν την ιδανική τους σύνταξη».

Εν τω μεταξύ, πολλοί boomers απολαμβάνουν ήδη τη σύνταξη και έχουν λιγότερους προγραμματισμούς να κάνουν, και οι millennials έχουν περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστούν, αναφέρει το Fortune.

Ο πληθωρισμός έχει διαβρώσει τα εισοδήματα

Ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν λόγους να ανησυχούν, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός έχει ροκανίσει τα σταθερά εισοδήματα στα οποία βασίζονται. Στην πραγματικότητα, πολλοί boomers ξαναμπαίνουν στην αγορά εργασίας, σε μεγάλο βαθμό λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής. Και για τους millennials, τα μεγάλα χρέη φοιτητικών δανείων και τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν καθυστερήσει βασικά οικονομικά ορόσημα στη ζωή τους. Αυτό κάνει την πιο ζοφερή στάση των Gen X ιδιαίτερα αξιοσημείωτη.

Μια κύρια ανησυχία μεταξύ της Gen X είναι η έλλειψη αποταμίευσης, με το 55% να λέει ότι θα ήθελε να είχε εξοικονομήσει περισσότερα. Μεταξύ αυτής της μετανιωμένης ομάδας, τα κύρια εμπόδια στην αποταμίευση που ανέφεραν ήταν τα καθημερινά έξοδα, το χρέος πιστωτικών καρτών και το κόστος στέγασης.

Αλλά η έρευνα της Allianz αποκάλυψε επίσης ότι η Gen X υστέρησε σε σχέση με τις άλλες γενιές στη λήψη βασικών μέτρων για την προετοιμασία για τη συνταξιοδότηση.

Χωρίς οικονομικό σχεδιασμό

Μόνο το 35% των Gen Xers συνεργάζεται επί του παρόντος με έναν επαγγελματία χρηματοοικονομικό σύμβουλο, σε σύγκριση με το 46% των millennials και το 54% των boomers. Επιπλέον, το 58% των Gen Xers δεν έχει κανένα «γραπτό οικονομικό σχέδιο», σύμφωνα με την Allianz, έναντι 52% των boomers και 37% των millennials.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η Gen X είναι πιο ανήσυχη για τη συνταξιοδότηση από ό, τι οι boomers και οι millennials, με πολλούς να αναμένουν να εργαστούν περισσότερο από ό, τι είχαν αρχικά σχεδιάσει.

Η Έρευνα Συνταξιοδότησης των ΗΠΑ 2023 από την Schroders έδειξε επίσης ότι οι εργαζόμενοι της Gen X κατά μέσο όρο λένε ότι θα χρειαστούν λίγο περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια δολάρια σε αποταμιεύσεις για να συνταξιοδοτηθούν άνετα, αλλά αναμένουν ότι θα εξοικονομήσουν περίπου 660.000 δολάρια.

Μια άλλη μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Συνταξιοδοτικής Ασφάλειας διαπίστωσε ότι η Gen X έχει επίσης το μεγαλύτερο χάσμα πλούτου: Το κορυφαίο 25% έχει $250.000, κατά μέσο όρο, ενώ το χαμηλότερο 25% έχει περίπου $35.000.

Από την πλευρά της, η Allianz είπε ότι η συνταξιοδότηση είναι κάτι περισσότερο από την απλή εξοικονόμηση και την αποταμίευση ενός συγκεκριμένου ποσού χρημάτων.

«Μόλις συνταξιοδοτηθείτε, θα χρειαστεί να αντλήσετε από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για εισόδημα», είπε η ΛαΒίν. «Μια υγιής στρατηγική εισοδήματος συνταξιοδότησης θα σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία αποτελεσματικά και θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για απρόσμενους κινδύνους που μπορεί να σας κάνουν να ξοδέψετε τις αποταμιεύσεις σας πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Πρέπει να διασφαλίσετε ότι η αποταμίευση θα έχει διάρκεια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή