Όσο και να προκαλεί εντύπωση, ορισμένα από τα υψηλότερα αμοιβόμενα ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων δεν είναι στην Apple, στην Blackstone ή σε άλλα βαριά ονόματα του Forune 500, αλλά σε μικρότερες εταιρείες.

Αυτό αποκαλύπτει η νέα έρευνα που εκπόνησε η C-Suite Comp, μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων που παρακολουθεί τις αποζημιώσεις των αφεντικών σχεδόν 4.000 εισηγμένων εταιρειών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία, σε κάθε περίπτωση οι αμοιβές είναι δυσθεώρητες για τον μέσο εργαζόμενο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες με υψηλότερους μισθούς.

Μισθοί: Οι αμοιβές για όσους έχουν μεταπτυχιακό στον τομέα των χρηματοοικονομικών

Η C-Suite Comp δημοσίευσε τη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους CEO του 2023 με βάση τη «συνολική αποζημίωση που χορηγήθηκε», ένα μέτρο που περιλαμβάνει μισθούς, μπόνους, προνόμια και δικαιώματα προαίρεσης μετοχών, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Όπως έγραεψε το CNBC, οι CEO λαμβάνουν συχνά περιορισμένες μετοχές ή δικαιώματα προαίρεσης ως σημαντικό μέρος της αποζημίωσής τους, η αξία των οποίων μπορεί να κυμαίνεται ανάλογα με την απόδοση της εταιρείας και τις συνθήκες της αγοράς.

Για να βελτιώσει τη διαφάνεια των αμοιβών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνέταξε έναν κανόνα το 2022 που απαιτεί από τις δημόσιες εταιρείες να αποκαλύπτουν πόσα πρόκειται να κερδίσουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε ένα δεδομένο έτος, υπολογίζοντας τα κέρδη και τις ζημίες στα bonus μετοχών που αποτελούν μεγάλο μέρος των πακέτων αμοιβών τους.

Αυτή η νέα μέτρηση των κερδών των στελεχών, που ονομάζεται «αποζημίωση που καταβάλλεται πραγματικά» σύμφωνα με τους κανόνες της SEC, έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι αμοιβές των στελεχών ευθυγραμμίζονται με την οικονομική απόδοση της εταιρείας.

Η C-Suite Comp συνέταξε δύο ταξινομήσεις κερδών στελεχών στην έκθεσή της: μια με βάση τη «συνολική αποζημίωση που χορηγήθηκε» το 2023 και μια άλλη με τη χρήση «αποζημίωσης που καταβλήθηκε πράγματι», η οποία αντιπροσωπεύει πρόσφατες αλλαγές στην αξία των τρεχουσών και δυνητικών μετοχών.

Δείτε πόσα έλαβαν οι πιο ακριβοπληρωμένοι CEO των ΗΠΑ, για το 2023:

Ο διευθύνων σύμβουλος της TPG Jon Winkelried βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των πιο ακριβοπληρωμένων ηγετών με συνολικό πακέτο αποζημίωσης σχεδόν 199 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακριβώς από κάτω του στη λίστα βρίσκεται ο Χάρβεϊ Σβαρτς του Ομίλου Carlyle, στον οποίο χορηγήθηκαν 187 εκατομμύρια δολάρια το 2023 — ΄ήτοι 800 φορές περισσότερα από την αμοιβή του μέσου υπαλλήλου της εταιρείας.

Με όρους «πραγματικά καταβληθείσας αποζημίωσης», ο πιο ακριβοπληρωμένος CEO το 2023 ήταν ο Έλον Μασκ της Tesla, ο οποίος αύξησε τθις καταθέσεις του κατά περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις 13 Ιουνίου, οι μέτοχοι της Tesla ψήφισαν υπέρ της αποκατάστασης του 10ετούς προγράμματος αμοιβών του Μασκ, το οποίο εκτιμάται από την εταιρεία σε περίπου 44,9 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το Associated Press.

Το πακέτο όλων των μετοχών ανταμείβει τον συνιδρυτή και μακροχρόνιο Διευθύνοντα Σύμβουλο για τη μετατροπή της Tesla στο κορυφαίο σε πωλήσεις σήμα ηλεκτρικού οχήματος στον κόσμο, αυξάνοντας την αγοραία αξία της κατά δισεκατομμύρια.

Και οι εργαζόμενοι;

Οι CEO βγάζουν σχεδόν 200 φορές περισσότερα από τον μέσο εργαζόμενο και οι αυξήσεις στους μισθούς τους συνεχίζουν να είναι μεγαλύτερες από των υπαλλήλων τους, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που αναλύθηκαν για το Associated Press από την Equilar.

Τα μέσα πακέτα αποζημιώσεων για τους CEO του S&P 500 αυξήθηκαν σχεδόν 13% πέρυσι, αναφέρει το AP. Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, είδαν τους μισθούς να αυξάνονται κατά 5,2% τον περασμένο χρόνο, λίγο πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού.

Το 2023, η μέση αμοιβή του CEO έφτασε τα 16,3 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο μέσος υπάλληλος του S&P 500 κέρδισε 81.467 δολάρια.

Το χάσμα αμοιβών μεταξύ CEO-εργαζομένων διευρύνθηκε πέρυσι για να αποθαρρύνει τα στελέχη να παραιτηθούν, ειδικά καθώς οι επιχειρήσεις έχουν καλές επιδόσεις στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με στοιχεία της Equilar.

Από τους 21 CEO που περιλαμβάνονται στην κατάταξη της C-Suite Comp, οι δύο είναι γυναίκες. Οι πιο ακριβοπληρωμένες γυναίκες CEO περιλαμβάνουν τη Sue Nabi της Coty (περίπου 149 εκατομμύρια δολάρια σε συνολική αποζημίωση που χορηγήθηκε) και τη Safra Catz της Oracle (περίπου 304 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση που πραγματικά καταβλήθηκε).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή