Ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει αρκετές ελλείψεις στον αγώνα της να γίνει η παγκόσμια τεχνολογική δύναμη, παραδεχόμενος ότι η καινοτομία της είναι «σχετικά αδύναμη» και ότι οι επιστήμονές της είναι υπερφορτωμένοι, σύμφωνα με το BI.

Economist: Το οικονομικό μοντέλο της Κίνας διατηρεί μια επικίνδυνη γοητεία [γράφημα]

Βεβαίως, ο Σι δήλωσε την Τρίτη σε εθνικό συνέδριο στο Πεκίνο ότι οι επιστημονικές βιομηχανίες της Κίνας ήταν συνολικά ισχυρές.

Ωστόσο, υπογράμμισε επίσης τις κραυγαλέες προκλήσεις και πίεσε τη χώρα να επικεντρωθεί στην τεχνολογική ανάπτυξη, η οποία, όπως είπε, είναι πλέον το «κύριο πεδίο μάχης του διεθνούς ανταγωνισμού».

Αδυναμίες στην καινοτομία εμφανίζει η Κίνα

«Αν και η επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, οι αρχικές δυνατότητες καινοτομίας της εξακολουθούν να είναι σχετικά αδύναμες», δήλωσε ο Σι.

Ο Σι αναφέρθηκε στην καινοτομία 55 φορές στην ομιλία του την Τρίτη, τονίζοντάς την ενώ συζητούσε την τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική τεχνολογία, τη βιοτεχνολογία και τη νέα ενέργεια.

Και οι τεχνολογικές ανακαλύψεις της Κίνας είναι πολύ διάσπαρτες σε διάφορες εταιρείες και τομείς για τις προτιμήσεις του Σι. Λέει ότι υποφέρουν από «χαμηλό βαθμό οργάνωσης και συντονισμού» που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Αυτάρκεια

Το κλειδί για την ώθηση του για καινοτομία είναι η ιδέα της Κίνας να γίνει αυτάρκης – ένα κοινό θέμα σε όλες τις ιδεολογίες του – ειδικά καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με τη Δύση.

«Η επιστημονική και τεχνολογική επανάσταση και η πάλη μεταξύ των υπερδυνάμεων είναι αλληλένδετες», δήλωσε ο Σι.

Αν και δεν κατονόμασε τις ΗΠΑ, ο Σι είπε ότι είναι σαφές ότι η Κίνα θα πρέπει να διορθώσει τον τρόπο με τον οποίο «ορισμένες βασικές βασικές τεχνολογίες ελέγχονται από άλλους».

Το σχόλιο έρχεται καθώς οι ΗΠΑ απείλησαν να επεκτείνουν τις κυρώσεις σε αρκετές κινεζικές εταιρείες τσιπ που συνδέονται με την Huawei και μπλόκαραν την πώληση προηγμένων ημιαγωγών που είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.

Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αποκάλεσε την Κίνα «χώρα ανησυχίας» και πρότεινε νέους κανόνες για τον περιορισμό των διεθνών επενδύσεων στην «επόμενη γενιά στρατιωτικών, πληροφοριών, επιτήρησης ή δυνατοτήτων στον κυβερνοχώρο που θέτουν κινδύνους εθνικής ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι ερευνητές εξακολουθούν να εμπλέκονται στη γραφειοκρατία

Ο Σι είπε επίσης ότι η Κίνα πάσχει από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και κορυφαίων ταλέντων στους τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης. Οι ερευνητές εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για «βαριά μη ακαδημαϊκά βάρη» όπως η γραφειοκρατία με τη δημοσίευση εγγράφων, η πολυάσχολη εργασία σε επίσημες εκθέσεις και η αναζήτηση πόρων, είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή