Να είναι έτοιμοι να χειριστούν τις επιπτώσεις από τους πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, Φάμπιο Πανέτα.

Μιλώντας στο Ελσίνκι  λίγες μέρες πριν οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες στον πρώτο γύρο επιλογής νέου κοινοβουλίου, το μέλος του δ.σ της ΕΚΤ είπε ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη που χρησιμοποιούν οι αξιωματούχοι προσφέρουν «μόνο ένα από τα πολλά πιθανά αποτελέσματα».

ΕΚΤ: Αλλαγή πλεύσης και νέα νομισματική πολιτική μετά το καλοκαίρι

«Η νομισματική πολιτική απαιτεί διαχείριση κινδύνων και του σεναρίου με την χειρότερη εκδοχή, όχι μόνο βασικών γραμμών», είπε ο Πανέτα. «Οι πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί και απαιτούν ευαισθητοποίηση, ευελιξία και σχέδια δράσης που υπόκεινται στο κράτος».

Με το βλέμμα στις γαλλικές εκλογές

Τα σχόλια του γίνονται εν μέσω χρονικής συγκυρίας ιδιαίτερα ευαίσθητης για την Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι είτε η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν είτε η αριστερή συμμαχία θα μπορούσαν να κερδίσουν τις περισσότερες έδρες στις επερχόμενες εκλογές για την Εθνοσυνέλευση. Η ανησυχία για εκτροχιασμό από το δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας οδήγησε τους traders να ζητούν το υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου στα γαλλικά ομόλογα από το 2012.

«Ο πολιτικός κύκλος εργασιών μεταφράζεται φυσιολογικά σε αβεβαιότητα πολιτικής: τα νοικοκυριά και οι επενδυτές πρέπει να σχηματίσουν μια άποψη για το πώς οι εισερχόμενες κυβερνήσεις θα χειριστούν πολλές κρίσιμες οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις», είπε ο Πανέτα, χωρίς να αναφέρεται σε καμία χώρα συγκεκριμένα.

«Μπορεί να προκαλέσει εκροές κεφαλαίων και υποτιμήσεις νομισμάτων, δημιουργώντας ανοδικές πιέσεις στις τιμές» συνέχισε. «Αλλά θα μπορούσε επίσης να κλονίσει την εμπιστοσύνη και να αποδυναμώσει τη ζήτηση, ανακόπτοντας ή ακόμα και αναστρέφοντας την εύθραυστη ανάκαμψη που έχουμε δει μέχρι στιγμής».

Τα εργαλεία της EKT

Ενώ ένα σοκ πληθωρισμού θα μπορούσε να αναγκάσει τη διακοπή ή ακόμα και την αντιστροφή των μειώσεων των επιτοκίων, τα δημοσιονομικά προβλήματα ενδέχεται να απαιτήσουν μια εναλλακτική απάντηση. Με τη Γαλλία και την Ιταλία να αντιμετωπίζουν επιπλήξεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα μεγάλα τους ελλείμματα και υπό τον έλεγχο των επενδυτών, η ΕΚΤ διαθέτει εργαλεία αγοράς ομολόγων για να χρησιμοποιήσει σε μια κρίση που θυμίζει την αναταραχή του δημοσίου χρέους της περιοχής της περασμένης δεκαετίας.

«Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες τέτοιων κραδασμών εάν και όταν πραγματοποιηθούν», είπε ο Ιταλός διοικητής. «Αυτό συνεπάγεται ετοιμότητα να χρησιμοποιήσουν όλο το φάσμα των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους για την προσαρμογή της νομισματικής στάσης, την αντιμετώπιση τυχόν απειλών για τη σταθερότητα των τιμών και την προστασία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή