Οι προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική άλλες δύο φορές φέτος – και θα μειώσει το κόστος δανεισμού στο 2,25% το 2025 – είναι εύλογες, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Όλι Ρεν.

Σε μερικές από τις πιο ξεκάθαρες παρατηρήσεις από έναν υπεύθυνο χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ σχετικά με την πορεία των επιτοκίων, ο επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε επίσης ότι ενώ οι αξιωματούχοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%, δεν θα πρέπει να επιβραδύνουν υπερβολικά την οικονομική δραστηριότητα.

Αποσυγχρονισμός μεταξύ ΕΚΤ και Fed; Τι σημαίνει η απόκλιση της νομισματικής πολιτικής

Ρεν: Κοιτάξτε τα δεδομένα

«Αν κοιτάξετε τα δεδομένα της αγοράς, υποδηλώνουν ότι θα υπάρξουν άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων, έτσι ώστε να καταλήξουμε στο 3,25% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και, με το τελικό επιτόκιο – κάπου γύρω στο 2,25%, 2,50%», δήλωσε ο Ρεν την Τρίτη σε συνέντευξή του στο Ελσίνκι, προσθέτοντας ότι «Κατά την άποψή μου, είναι λογικές προσδοκίες».

Η ΕΚΤ άρχισε να μειώνει τα επιτόκια αυτό το μήνα μετά από μια περίοδο ιστορικών αυξήσεων για να τιθασεύσει τον χειρότερο πληθωρισμό της ευρωζώνης όλων των εποχών. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι είναι έκτοτε επιφυλακτικοί σχετικά με το τι θα συμβεί στη συνέχεια – έχοντας κατά νου την πρόσφατη άνοδο της αύξησης των τιμών καταναλωτή, τα επίμονα υψηλά επίπεδα αύξησης των μισθών και τις γεωπολιτικές τριβές.

Οι εκτιμήσεις των επενδυτών

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι απομένουν ακόμη 44 μονάδες βάσης για μειώσεις των επιτοκίων το 2024 – που ισοδυναμούν με μια δεύτερη κίνηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας και περίπου 75% πιθανότητα για άλλη μια. Η επόμενη μπορεί να έρθει ήδη από τον Σεπτέμβριο και να έχει τιμολογηθεί πλήρως μέχρι τον Οκτώβριο.

Υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν θα δεσμευτεί εκ των προτέρων σε κάποια συγκεκριμένη πορεία, ο Ρεν κατέστησε σαφές ότι είναι λογικό να αναμένουμε περαιτέρω μειώσεις.

«Σε περίπτωση που δούμε ότι η αποπληθωριστική διαδικασία συνεχίζεται και κινείται προς τον μεσοπρόθεσμο συμμετρικό μας στόχο του 2%, τότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι θα παραμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε τις μειώσεις των επιτοκίων», είπε.

Σε διαδικασία μείωσης ο πληθωρισμός

Παρά τα πρόσφατα στοιχεία, «έχουμε μια αποπληθωριστική διαδικασία σε εξέλιξη» και «πάντα γνωρίζαμε ότι ο δρόμος θα είναι ανώμαλος», δήλωσε ο Ρεν, συμπληρώνοντας πως «Πρέπει να δούμε το δάσος αντί του δέντρου».

Σε αντίθεση με ορισμένους συναδέλφους του που προτιμούν να λαμβάνουν αποφάσεις για τα επιτόκια στις τριμηνιαίες συνεδριάσεις που συνοδεύονται από νέες οικονομικές προβλέψεις, ο Ρεν βλέπει κάθε συνεδρίαση πολιτικής ως μια επιλογή για περαιτέρω κινήσεις, καθώς οι αξιωματούχοι έχουν νέες οικονομικές εκθέσεις να επεξεργαστούν.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Ρεν δήλωσε ότι η Ευρώπη «οδεύει προς μια σταδιακή ανάκαμψη φέτος» και ότι η ανάπτυξη θα ενισχυθεί τα δύο επόμενα έτη. Αλλά προειδοποίησε επίσης κατά της υπερβολικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Τα επιτόκια

Τα επιτόκια της ΕΚΤ «εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετά εμφανώς σε περιοριστικό έδαφος και ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η αποπληθωριστική διαδικασία θα συνεχιστε», είπε, για να προσθέσει ότι «Χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τον πρωταρχικό μας στόχο, έχουμε επίσης την ευθύνη να στηρίξουμε την πλήρη απασχόληση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ισόρροπη μεγέθυνση».

Αυτό σημαίνει επίσης ότι «δεν θα καθυστερήσουμε άσκοπα το κλείσιμο του παραγωγικού κενού», δήλωσε ο Ρεν.

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος υποβάθμισε την πρόσφατη νευρικότητα που ακολούθησε την ανακοίνωση-σοκ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών – κάτι που επισημάνθηκε σε πρόσφατες έρευνες επιχειρήσεων της ευρωζώνης ως κίνδυνος για την οικονομική δραστηριότητα.

«Ενώ είδαμε κάποια αύξηση των spreads των γαλλικών ομολόγων αρχικά μετά την ανακοίνωση των νέων εκλογών, η αγορά σταθεροποιήθηκε σχετικά σύντομα», είπε, προσθέτοντας ότι: «Δεν βλέπω προς το παρόν κάποια άτακτη δυναμική της αγοράς».

Στενή παρακολούθηση

Ενώ τόνισε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να «παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά», ο Ρεν δήλωσε ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να σκεφτούμε να παρέμβουμε – για παράδειγμα, μέσω του μηχανισμού προστασίας της μετάδοσης που δημιουργήθηκε το 2022 για να αποτρέψουμε αδικαιολόγητες αναταράξεις στην αγορά καθώς τα επιτόκια αυξάνονταν.

«Εάν οι βασικοί πολιτικοί παράγοντες λειτουργήσουν ορθολογικά, δεν θα έπρεπε να καταλήξουμε σε τέτοιου είδους άτακτες κινήσεις», δήλωσε, επισημαίνοντας πως «Δε βλέπω ότι η συζήτηση για το TPI είναι επίκαιρη προς το παρόν».

Περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν τελευταία στη Γαλλία ως ” αναπροσαρμογή”, ο Ρεν απέρριψε την ιδέα ότι μπορεί να ετοιμάζεται μια άλλη κρίση χρέους – όπως αυτή που βοήθησε να καταπολεμηθεί όταν ήταν Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

«Δεν το βλέπω αυτό στα χαρτιά», σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «Ένας κεντρικός τραπεζίτης πρέπει πάντα να ανησυχεί», αλλά με κατανεμημένο τρόπο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή