Τα σκήπτρα της μεγαλύτερης κατασκευαστικής αγοράς στον πλανήτη διεκδικεί η Σαουδική Αραβία, καθώς το βασίλειο επενδύει τεράστια χρηματικά ποσά σε έργα που στοχεύουν στην αναμόρφωση και τη διαφοροποίηση της οικονομίας, σύμφωνα με την ομάδα συμβούλων ακινήτων Knight Frank.

Η συνολική αξία της κατασκευαστικής παραγωγής της χώρας προβλέπεται να φθάσει τα 181,5 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2028, αυξημένη σχεδόν κατά 30% από τα επίπεδα του 2023, ανέφερε η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο.

Σαουδική Αραβία: Βγαίνει στις αγορές για να χρηματοδοτήσει έλλειμμα και Όραμα 2030

Το Vision 2030

Πολλά από αυτά είναι πιθανό να αφορούν κατοικίες και τα λεγόμενα έργα giga, παράλληλα με άλλες εξελίξεις που αποτελούν μέρος της αποστολής του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να μεταμορφώσει την οικονομία που εξαρτάται από το πετρέλαιο. Το σχέδιο, γνωστό ως Vision 2030, θα πρέπει να καλύψει έναν αυξανόμενο πληθυσμό για να πετύχει, καθώς και μια αναμενόμενη εισροή ξένων τουριστών.

«Γίνουμε μάρτυρες ενός ιστορικού μετασχηματισμού που εκτυλίσσεται στη Σαουδική Αραβία με κατασκευαστικά έργα να ξεχωρίζουν στη σχεδιαστική τους κλίμακα και αξία» εξηγεί ο Mohamed Nabil, περιφερειακός εταίρος και επικεφαλής των υπηρεσιών έργων και ανάπτυξης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο Knight Frank.

Από τότε που ξεκίνησε η πρωτοβουλία Vision 2030 πριν από οκτώ χρόνια, η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει έργα αξίας άνω των 1,25 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με την έρευνα του Knight Frank.

Ενώ τα περισσότερα δεν έχουν παραδοθεί ακόμη και ορισμένα έχουν μειωθεί, το βασίλειο εργάζεται υπερεντατικά καθώς η προθεσμία του 2030 πλησιάζει όλο και πιο κοντά.

Μόνο το 2023, χορηγήθηκαν περισσότερα από 140 δισ. δολάρια σε συμβάσεις κατασκευής, σύμφωνα με τον Knight Frank. Η πλειοψηφία αυτών ήταν στο Ριάντ, όπου η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να αυξήσει τον πληθυσμό της στα 10 εκατομμύρια έως το 2030.

Η πρωτεύουσα έχει γίνει ένα σημαντικό σημείο εστίασης καθώς το βασίλειο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την Παγκόσμια Έκθεση το 2030 και πιθανώς το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2034.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή