Αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία και χωρίς πολλές επιλογές όσον αφορά τις διαθέσιμες εκτάσεις στα οργανωμένα βιομηχανικά πάρκα όσοι (λίγοι) επενδυτές θέλουν να επενδύσουν στη βιομηχανική παραγωγή απογοητεύονται, ενώ κάποιοι φθάνουν μέχρι και να «παγώσουν» τα σχεδιαζόμενα projects ακόμη κι αν προχώρησαν στην αγορά οικοπέδου.

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Μνημόνιο συνεργασίας με Δήμο Μαλεβιζίου και Περιφέρεια Κρήτης

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, η οποία παρουσιάζει και τη μεγαλύτερη ζήτηση, μιας και είναι από τις ελάχιστες που παρέχει διασύνδεση με όλα τα μεταφορικά μέσα.

«Τα διαθέσιμα οικόπεδα στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ.Θ. είναι ελάχιστα γι’ αυτό και η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. αναζητά λύση με την ένταξη εκτάσεων σε όμορα οικόπεδα ή με την ενίσχυση ή με την δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε ο Αθανάσιος Ψαθάς, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. σε συνάντησή που είχε χθες με δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα ο ίδιος ανέφερε πως η εταιρεία διεκδικεί επιπλέον εκτάσεις εμβαδού 550 στρεμμάτων που σήμερα ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση εγκατάστασης νέων βιομηχανιών, ενώ διατηρεί επαφές και με ιδιώτες για την προσάρτηση ακόμη 400 στρεμμάτων.

Πάντως από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες δημιουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου στο Λιτόχωρο με προοπτική το έργο να ολοκληρωθεί το 2025. Όπως είπε ο κος Ψαθάς «το πάρκο θα μπορεί να φιλοξενεί, περίπου, 30 επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, εκτός και αν εμφανιστεί κάποιος μεγάλος επενδυτής, που θα ζητήσει μεγάλη ενιαία έκταση, η οποία και θα του δοθεί. Πρόκειται συνολικά για μια έκταση 1.000 στρεμμάτων στην περιοχή Ξηροκάμπι, εκ των οποίων τα 700 στρέμματα είναι εκμεταλλεύσιμα». Εκτός από το Λιτόχωρο, η εταιρεία εξετάζει τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. στη Φαρκαδώνα και το Βόλο.

Επιπλέον στοχεύει και σε δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. στην Αθήνα και ειδικότερα στη Μαγούλα σε έκταση 5.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τον κο Ψαθά πρόκειται για μια δυνητική επένδυση 40 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα ωστόσο και με δεδομένο ότι μέσα στην επόμενη πενταετία υπολογίζεται ότι θα έχουν εξαντληθεί οι εκτάσεις που είναι διαθέσιμες σήμερα στα βιομηχανικά πάρκα, η εταιρεία διερευνά ακόμη τη δραστηριοποίηση της και στην αγορά των Βαλκανίων.

Συνολικά η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ σε 27 βιομηχανικά επιχειρηματικά πάρκα ελέγχει 51.000 στρέμματα με τα διαθέσιμα προς μίσθωση να είναι 9.000 στρέμματα, ωστόσο μόνον τα 1.600 στρέμματα εντάσσονται σε ΒΙ.ΠΕ. υψηλής ζήτησης.

Βασιλεύει η γραφειοκρατία

Μεγάλο πρόβλημα παραμένει επίσης η γραφειοκρατία, με τον κ. Ψάθα να σημειώνει ότι σε δύο περιπτώσεις, επενδυτές αν και αγόρασαν οικόπεδο «πάγωσαν» την επένδυση που ήθελαν να κάνουν στη μεταποίηση πλαστικών.

Όπως σημείωσε χρειάζονται, περίπου, 5 χρόνια για την αδειοδότηση μίας επένδυσης μεσαίου οικονομικού μεγέθους, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο μέσος όρος είναι στην διετία.

Η πρόταση προς το υπουργείο Ανάπτυξης είναι η λειτουργία «one-stop-shop» για τις επιχειρήσεις μέσω της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας ενώ, γενικότερα, η δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας εκτιμάται ότι θα βοηθούσε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Επενδύσεις 85 εκατ. ευρώ

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, ο επικεφαλής της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. τόνισε ότι εγκρίθηκε η επιχορήγηση από το χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης, για την υλοποίηση πράσινων έργων αναβάθμισης υποδομών και για παροχή ψηφιακών υπηρεσιών ύψους 50 εκατ. ευρώ προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε 14 Πάρκα, ενώ πολύ σύντομα, όπως σημείωσε, θα κατατεθούν νέες προτάσεις για ένα δεύτερο πρόγραμμα για συμπληρωματικά έργα στις ίδιες περιοχές, αλλά και για ΒΙ.ΠΕ. που δεν έχουν ενταχθεί στο παραπάνω χρηματοδοτικό εργαλείο. Επιπλέον ετοιμάζονται και άλλα προγράμματα που δεν αφορούν σε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε επενδύσεις άνω των 35 εκατ. ευρώ, πέραν των 50 εκατομμυρίων από το ΤΑΑ» όπως είπε.

Πρόκειται για τρεις κατηγορίες χρηματοδότησης, η μία αφορά στην απολιγνιτοποίηση για τις ΒΙ.ΠΕ. σε Ηράκλειο, Τρίπολη, Μελιγαλά, Φλώρινα και Κοζάνη με την συνολική χρηματοδότηση για την κατηγορία αυτή να προϋπολογίζεται σε 15 εκατ. ευρώ. Μια δεύτερη κατηγορία είναι αυτή των ΒΙ.ΠΕ. για τις οποίες μελετάται επέκταση, ενώ δεν έχει υποβληθεί ακόμη σχέδιο χρηματοδότησης. Ο προϋπολογισμός της κατηγορίας αυτή ανέρχεται, επίσης στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ η τρίτη κατηγορία αφορά σε νέες ΒΙ.ΠΕ. (Λιτόχωρο, Φαρκαδόνα, Μάνδρα Αττικής κ.α.).

Σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το μεγαλύτερο μέρος της αφορά στην Θεσσαλονίκη.

Σε φάση ανάκαμψης

«Η οικονομική βιωσιμότητα και η επαναλαμβανόμενη για τέταρτη συνεχή χρήση κερδοφορία της ΕΤΒΑ, μας δίνει την δυνατότητα να σχεδιάζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία, αξιοποιώντας δυναμικά και βιώσιμα τα κέρδη και τα ταμειακά διαθέσιμα. Στο κέντρο του πλάνου επενδύσεων που σχεδιάζουμε αυτή την περίοδο είναι η προσφορά νέων υπηρεσιών προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις στα πάρκα διαχείρισής μας και η ανάπτυξη νέων βιομηχανικών εκτάσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων, οι οποίες και διαμορφώνουν ένα νέο και διευρυμένο πεδίο ανάπτυξης καθώς και δυναμικές προκλήσεις για το μέλλον» όπως σημείωσε ο κος Ψαθάς ενώ πιο αναλυτικά για τα οικονομικά στοιχεία είπε ότι, από το 2018 που η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. είχε κλείσει με ζημίες 12 εκατ. ευρώ, θα φθάσει σε κερδοφορία 4,3 εκατ. ευρώ ενώ, τα συνολικά έσοδα έφθασαν τα 18 εκατ. ευρώ το 2023 και για το 2024, εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 25 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις