
Στα 9,70 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο της Helleniq Energy η Eurobank Equities, επισημαίνοντας ότι ο όμιλος έχει μια μακρά διαδρομή μπροστά του για έναν «πιο πράσινο προορισμό».
Τα ισχυρά αποτελέσματα τα τελευταία δύο χρόνια μαζί με την αύξηση της διασποράς μετά το επιτυχές placement του 11% των μετοχών τον Δεκέμβριο του 2023 έχουν φέρει την HelleniQ Energy στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες, όπως εκδηλώνεται με τη σημαντική αύξηση του όγκων συναλλαγών το 2024, επισημαίνει η Eurobank Equities.
Καθώς τα περιθώρια διύλισης εξακολουθούν να κυμαίνονται πάνω από τα μέσα επίπεδα του κύκλου (15δολ./bbl), η Eurobank Equities αναμένει ότι το 2024 θα είναι άλλη μια χρονιά ισχυρής κερδοφορίας, εκτιμώντας τα EBITDA του Ομίλου στα 918 εκατ. ευρώ, -26% σε ετήσια βάση αλλά 60 % υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019.
Helleniq Energy: Πού κολλάει η αποεπένδυση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Επιπλέον, αναμένει ισχυρό ενδιαφέρον για την μετοχή τους επόμενους μήνες, εν όψει ενός πιθανού δεύτερου placement και πιθανής δραστηριότητας που σχετίζεται με τις μετοχές του ομίλου στην Elpedison και τη ΔΕΠΑ.
Μακρύτερη πορεία προς την ομαλοποίηση του περιθωρίου διύλισης της Helleniq Energy
Η αγορά διύλισης παραμένει ανθεκτική παρά τους φόβους για απότομη ομαλοποίηση το 2024, με τα περιθώρια να εξασθενούν σταδιακά από τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα το 2022-23. Στην πραγματικότητα, με τη ζήτηση να παραμένει ισχυρή καθώς οι τάσεις της κατανάλωσης αψηφούν τις ανησυχίες για οικονομική ύφεση, τα περιθώρια το 2024 παραμένουν πάνω από τους μέσους όρους του κύκλου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank Equities αναμένει σταδιακή ομαλοποίηση μέχρι τα τέλη του 2025, καθώς οι προσθήκες δυναμικότητας φέρνουν την αγορά σε ισορροπία, διαμορφώνοντας έτσι μια υποχώρηση του EBITDA διύλισης της HelleniQ Energy από 679 εκατ. ευρώ το 2024 σε 437 εκατ. ευρώ έως το 2026.
Αυξανόμενη εστίαση στη διαφοροποίηση των EBITDA μέσω της επέκτασης των ΑΠΕ
Μετά τη ραγδαία επέκταση των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια, η εγκατεστημένη ισχύς της HelleniQ Energy ανέρχεται πλέον στα 381 MW. Επιπλέον, ο Όμιλος έχει μια σαφή πορεία προς τον στόχο του 1GW έως το 2025, ενώ ο αγωγός του 4,3GW (εκ των οποίων 1,8GW με ασφαλείς όρους σύνδεσης στο δίκτυο) τον τοποθετεί πολύ μπροστά από τον στόχο των 2GW για το 2030.
Η διοίκηση έχει καθοδηγήσει για EBITDA από ΑΠΕ ύψους 100 εκατ. ευρώ έως το 2025, στοχεύοντας στα 200 εκατ. ευρώ έως το 2030.
Η κρυφή αξία στην Elpedison και ΔΕΠΑ Εμπορίας
Η HelleniQ Energy συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Elpedison (50%) και της ΔΕΠΑ Εμπορίας (35%), με την πρώτη να είναι ο 4ος μεγαλύτερος τοπικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας και η δεύτερη ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου χονδρικής και λιανικής. Πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι η HelleniQ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Edison για τον έλεγχο της Elpedison και ότι επίκειται η πώληση του μεριδίου της ΔΕΠΑ.
Οι παραπάνω εταιρικές ενέργειες πιθανότατα θα είναι αλληλεξαρτώμενες, καθώς η στρατηγική της HelleniQ θα δικαιολογούσε τον έλεγχο είτε της ολοκληρωμένης εταιρείας ενέργειας, με στόχο τη μόχλευση συνεργειών στις ΑΠΕ και τη διαφοροποίηση του προφίλ κερδοφορίας της, σχολιάζει η Eurobank Equities.


Latest News

Η Ευρώπη γυρνάει την πλάτη στον Μασκ - Βουτιά στις πωλήσεις της Tesla
Μειωμένες κατά 40% σε σχέση με πέρυσι οι πωλήσεις της Tesla στην Ευρώπη - Σε ποιες χώρες σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση

Τα 47 στρατηγικά projects και η... Metlen - Ποιες εταιρείες πήραν το «πράσινο φως»
Αναλυτικά ο κατάλογος των 47 στρατηγικών έργων που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

To project της Metlen στα 47 στρατηγικά έργα της ΕΕ - Το ελληνικό στοίχημα στο γάλλιο
Τα στρατηγικά έργα θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας πρώτων υλών και θα διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού.

Η δικαστική «οδύσσεια» της φέτας συνεχίζεται – Οι νίκες και οι απειλές
Νέο ρεκόρ εξαγωγών για τη φέτα το 2024 ενώ κερδήθηκε άλλη μια δικαστική μάχη κατά των απομιμήσεων – Η εκατόχρονη περιπέτεια του εθνικού τυριού

Φθηνότερο το χρήμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Συνθήκες της δεκαετίας του 2000 ξανά στην αγορά των δανείων - Πώς η αναβάθμιση από τη Moody’s στην επενδυτική βαθμίδα, θα έχει καταλυτική επίδραση για τη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης

Οι καταναλωτές πληρώνουν την... νύφη του καφέ - Στα ύψη οι τιμές
Κολοσσοί της βιομηχανίας καφέ, αλυσίδες αλλά και μικρότερες εταιρείες σε όλο τον κόσμο ανεβάζουν τις τιμές στο φλιτζάνι - Η κατανάλωση στην Ελλάδα

Με φόρα η Metlen για το LSE - Το μισό δισ. του Γουάτσα και τα νέα deals του Μυτιληναίου
Τι σημαίνει για τη Metlen η απόκτηση κι άλλων μετοχών από τη Fairfax – Τελική ευθεία για την Capital Markets Day στις 28 Απριλίου

Τι περιμένει από τα αποτελέσματα της Lamda Development η ΑΧΙΑ
Η Lamda Development πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου του 2024, την Τετάρτη 26 Μαρτίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς

Ακόμη μια νίκη για τη φέτα - Τι πέτυχε ο ΣΕΒΓΑΠ απέναντι σε Lactalis και CCFN
Ποια ήταν η κίνηση του ΣΕΒΓΑΠ απέναντι στη Lactalis και την Αμερικανική Κοινοπραξία Κοινών Ονομασιών Τροφίμων (CCFN)

Μαθητές της Λέρου δημιουργούν τα έξυπνα γυαλιά - H νικήτρια ομάδα του Generation Next της Vodafone
Η ομάδα που κατέκτησε την πρώτη θέση στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next του Ιδρύματος Vodafone παρουσίασε το project της στο ευρωπαϊκό κοινό