Στα 9,70 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο της Helleniq Energy η Eurobank Equities, επισημαίνοντας ότι ο όμιλος έχει μια μακρά διαδρομή μπροστά του για έναν «πιο πράσινο προορισμό».

Τα ισχυρά αποτελέσματα τα τελευταία δύο χρόνια μαζί με την αύξηση της διασποράς μετά το επιτυχές placement του 11% των μετοχών τον Δεκέμβριο του 2023 έχουν φέρει την HelleniQ Energy στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες, όπως εκδηλώνεται με τη σημαντική αύξηση του όγκων συναλλαγών το 2024, επισημαίνει η Eurobank Equities.

Καθώς τα περιθώρια διύλισης εξακολουθούν να κυμαίνονται πάνω από τα μέσα επίπεδα του κύκλου (15δολ./bbl), η Eurobank Equities αναμένει ότι το 2024 θα είναι άλλη μια χρονιά ισχυρής κερδοφορίας, εκτιμώντας τα EBITDA του Ομίλου στα 918 εκατ. ευρώ, -26% σε ετήσια βάση αλλά 60 % υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019.

Helleniq Energy: Πού κολλάει η αποεπένδυση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Επιπλέον, αναμένει ισχυρό ενδιαφέρον για την μετοχή τους επόμενους μήνες, εν όψει ενός πιθανού δεύτερου placement και πιθανής δραστηριότητας που σχετίζεται με τις μετοχές του ομίλου στην Elpedison και τη ΔΕΠΑ.

Μακρύτερη πορεία προς την ομαλοποίηση του περιθωρίου διύλισης της Helleniq Energy

Η αγορά διύλισης παραμένει ανθεκτική παρά τους φόβους για απότομη ομαλοποίηση το 2024, με τα περιθώρια να εξασθενούν σταδιακά από τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα το 2022-23. Στην πραγματικότητα, με τη ζήτηση να παραμένει ισχυρή καθώς οι τάσεις της κατανάλωσης αψηφούν τις ανησυχίες για οικονομική ύφεση, τα περιθώρια το 2024 παραμένουν πάνω από τους μέσους όρους του κύκλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank Equities αναμένει σταδιακή ομαλοποίηση μέχρι τα τέλη του 2025, καθώς οι προσθήκες δυναμικότητας φέρνουν την αγορά σε ισορροπία, διαμορφώνοντας έτσι μια υποχώρηση του EBITDA διύλισης της HelleniQ Energy από 679 εκατ. ευρώ το 2024 σε 437 εκατ. ευρώ έως το 2026.

Αυξανόμενη εστίαση στη διαφοροποίηση των EBITDA μέσω της επέκτασης των ΑΠΕ

Μετά τη ραγδαία επέκταση των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια, η εγκατεστημένη ισχύς της HelleniQ Energy ανέρχεται πλέον στα 381 MW. Επιπλέον, ο Όμιλος έχει μια σαφή πορεία προς τον στόχο του 1GW έως το 2025, ενώ ο αγωγός του 4,3GW (εκ των οποίων 1,8GW με ασφαλείς όρους σύνδεσης στο δίκτυο) τον τοποθετεί πολύ μπροστά από τον στόχο των 2GW για το 2030.

Η διοίκηση έχει καθοδηγήσει για EBITDA από ΑΠΕ ύψους 100 εκατ. ευρώ έως το 2025, στοχεύοντας στα 200 εκατ. ευρώ έως το 2030.

Η κρυφή αξία στην Elpedison και ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η HelleniQ Energy συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Elpedison (50%) και της ΔΕΠΑ Εμπορίας (35%), με την πρώτη να είναι ο 4ος μεγαλύτερος τοπικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας και η δεύτερη ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου χονδρικής και λιανικής. Πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι η HelleniQ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Edison για τον έλεγχο της Elpedison και ότι επίκειται η πώληση του μεριδίου της ΔΕΠΑ.

Οι παραπάνω εταιρικές ενέργειες πιθανότατα θα είναι αλληλεξαρτώμενες, καθώς η στρατηγική της HelleniQ θα δικαιολογούσε τον έλεγχο είτε της ολοκληρωμένης εταιρείας ενέργειας, με στόχο τη μόχλευση συνεργειών στις ΑΠΕ και τη διαφοροποίηση του προφίλ κερδοφορίας της, σχολιάζει η Eurobank Equities.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις