Τη δημιουργία πανευρωπαϊκών «κοιλάδων καινοτομίας» (innovation valleys) επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη νέα χρηματοδότηση με €116 εκατ. μιας πρωτοβουλίας για τη δημιουργία περιφερειακών κέντρων καινοτομίας σε 151 περιφέρειες της ΕΕ, εκ των οποίων οι 4 στην Ελλάδα.

«Future of Retail 2024»: Oι στρατηγικές διαδικτυακής επέκτασης, μοχλός ανάπτυξης των επιχειρήσεων

Κρήτη, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα είναι οι τέσσερις ελληνικές περιφέρειες που περιλαμβάνονται στις 151 πανευρωπαϊκά, που η Επιτροπή χαρακτηρίζει «ως περιφερειακές νησίδες καινοτομίας» στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού θεματολογίου καινοτομίας. Αυτές οι περιφέρειες έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τις πολιτικές και τις επενδύσεις τους για καινοτομία, ενισχύοντας το οικοσύστημά καινοτομίας και να δημιουργήσουν νέες αλυσίδες αξίας της ΕΕ στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Προκλήσεις, όπως η μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, η αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας, η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και αύξηση της κυκλικότητας.

«Συνδέοντας περιφέρειες με διαφορετικά επίπεδα καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και φέρνοντας σε επαφή τους κύριους φορείς καινοτομίας των εν λόγω περιφερειών, τα περιφερειακά κέντρα καινοτομίας αποσκοπούν στην ενίσχυση των περιφερειακών οικοσυστημάτων καινοτομίας, στη γεφύρωση του χάσματος καινοτομίας στην Ευρώπη και στη βελτίωση των συνολικών επιδόσεων της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας», αναφέρει σχετικά η Επιτροπή.

Πλαίσιο δράσης

Η δημιουργία των regional innovation valleys εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης για τα Ευρωπαϊκά Οικοσυστήματα Καινοτομίας, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ “Ορίζων Ευρώπη”, καθώς και στο πλαίσιο του Μέσου Διαπεριφερειακών Επενδύσεων στην Καινοτομία (I3) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Επί του παρόντος, 72 περιφέρειες με διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης και επιδόσεων καινοτομίας προετοιμάζονται να γίνουν περιφερειακά κέντρα καινοτομίας, με την επιφύλαξη της υπογραφής των σχετικών συμφωνιών επιχορήγησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις